Inrikes

Fascister bakom svenskt gruvbolag

Den kraftigt växande gruvnäringen hotar miljö och olika näringar. Wiking Mineral, med fascister bakom spakarna, är en av spelarna i branschen. Uppifrån och ned: Daniel Friberg, Görgen Edefors, Mikael Valtersson, Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein. Foto: Frédéric Forsmark (naturbilden), Wiking Mineral (porträttbilderna)

Aktiva fascister tar plats i det svenska börsnoterade gruvutvecklingsföretaget Wiking Minerals styrelse. Bolagets ägare, Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein, är en ledande figur inom Europas radikalhöger och bor sedan flera år tillbaka i Berlin.

Det var i mitten av förra veckan som det svenska börsnoterade prospekterings- och gruvutvecklingsföretaget Wiking Mineral AB meddelade att bolaget, med drygt 1 300 aktieägare, tillsatte nya personer i styrelsen. Bland ledamöterna finns nu Sverige­demokraternas tidigare kanslichef i riksdagen Mikael Valtersson, och Daniel Friberg som driver det högerradikala bokförlaget Arktos Media Ltd med säte i Storbritannien.

– Daniel Friberg och Patrik Brinkmann von Druffel-Egl­off­stein är nyfascister i ordets rätta bemärkelse. Den senare är ledande inom den så kallade identitära strömningen i Europa, säger Mathias Wåg, journalist och expert på högerradikala rörelser.

Wiking Mineral tillhör inte något av de större gruvprospekteringsföretagen i Sverige. Verksamheten är främst koncentrerad till områden i Skellefteåtrakten, norra Bergslagen, Dalarna samt Småland.

I ett pressmeddelande på mån­dagen berättar styrelsen om sin avsikt att knoppa av prospekteringsverksamheten till ett dotterbolag och låta Wiking Minerals bli ett investmentbolag.

Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein är även vd och grundare av bolaget Havilah Mining AB som också sysslar med gruvprospektering i bland annat Norrbotten. Han bildade även stiftelsen Kontinent Europa 2004, där ett av målen är att stödja forskning om de europeiska folkens etniska rötter. Stiftelsen har även gett ut böcker om islam där mus­limer utmålas som ett hot mot Europa.

Innan han flyttade till Berlin 2008 försattes han i personlig konkurs och har enligt Skatteverket en skatteskuld på drygt 1,3 miljoner kronor. 

Men skatteskulden är enligt Mikael Valtersson, presstalesperson och nyvald i styrelsen, inget som påverkar Wiking Minerals arbete.

– Det är hans privata affärer och ingenting som rör bolagets verksamhet, säger Mikael Valtersson till Arbetaren. 

Mikael Valtersson säger också att han inte tror att den nya styrelsen valts in på grund av att de politiskt står nära varandra i många frågor.

– Det är ingen politiskt tillsatt styrelse, snarare handlar det nog om att vi alla känner varandra väl sedan länge, och jag utgår ifrån att huvudägaren finner oss lämpliga av andra skäl än genom politik. Men det är klart, för att styrelse och ägare ska kunna samarbeta bra behövs det kanske sådana som vi som är lite härdade när det blåser mycket i media.

Enligt ett uttalande från organisationen Aktiespararnas stämmorapport väcker den nu nyvalda styrelsen i Wiking Mineral AB oro bland aktieägarna. Det sedan de nytillträdda styrelsemedlemmarna saknar erfarenheter från såväl prospekteringsbranschen som tidigare styrelsearbeten.

Det har stormat kring Patrik Brinkmann von Druffel-Egloff­steins bolag tidigare. Så sent som i somras hoppade Moderaternas tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin av styrelsen. Detta efter att tidningen Expressen upprepade gånger rapporterat om Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffsteins starka kopplingar till den tyska högerradikala rörelsen i bland annat Nationaldemokratische Partei Deuschlands, NPD, samt den antimuslimska rörelsen i landet.

Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffsteins familj äger nu nästan 90 procent av aktierna i Wiking Mineral enligt finanstidningen realtid.se. Till samma tidning ­säger också den nytillträdde styrelseordföranden Daniel Friberg att han upplever det som att styrelsen nu består av ett bra team med kompletterande kompetenser. Han menar att det där­igenom finns flera förutsättningar för intressanta och kreativa förändringar i bolaget under 2014 och framåt.

Daniel Friberg har länge varit en tongivande person inom den svenska fasciströrelsen och under slutet av 1990-talet ingick han i kretsen kring den nynazistiska tidningen Nordland och var bland annat redaktör för tidskriften Framtid, som gavs ut av den högerradikala grupperingen Alternativ Media startad av Friberg själv. 1998 åtalades Daniel Friberg för hets mot folkgrupp för innehållet i ett nummer av Framtid, men friades. Han grundade senare sajten motpol.nu.

– Daniel Friberg var en av dem som successivt byggde upp rörelsen efter Vit Makt-åren, säger ­Mathias Wåg.

Arbetaren har försökt nå Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein, dock utan resultat.

Fotnot: Arbetaren har efter publicering varit i kontakt med Daniel Friberg som befinner sig i Indien. Han förnekar inblandning i Nordland men tillstår att han varit delaktig i tidskriften Framtid.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp