Polen: Ny lag kan tvinga arbetare till obetald övertid

Slopad övertidsersättning och obegränsad beordrad övertid ska vända Polens ekonomiska nedgång. Men regeringens nya arbetsmarknadslagar kan strida mot EU:s arbets­-
tidsdirektiv.

Utrikes
Solidaritet och andra polska fack protesterar mot de nya arbetsmarknadslagarna.
Foto: Alik Ceplicz/Scanpix

arbetstid

Bara i Polens huvudstad Warszawa protesterade 100 000-tals människor högljutt förra lördagen, sedan den polska regeringens nya arbetsmarknadslagar trätt i kraft. Förutom höjd pensionsålder till 67 år har den liberala regeringen gjort det lagligt att schemalägga anställda tolv timmar om dagen, sex ­dagar i veckan, utan övertidsersättning. 

Lagändringen mottogs med entusiasm av de polska arbets­köparna, vilka beräknas spara närmare 16,5 miljoner kronor om året.

– För entreprenörerna är det här viktigt eftersom det betyder att kostnaden för verksamheten blir lägre. Med den förra lagen var de tvungna att betala de anställda mer, säger Małgorzata Starczewska-­Krzysztoszek, ekonom på arbetsköparorganisationen Lewiatan.

Men fackförbundet Solidaritet har en annan infallsvinkel. Enligt Andrzej Adamczyk, chef för den internationella ­avdelningen, innebär för­slaget, förutom den ekonomiska förlusten, en maktförskjutning till ­arbetsköparnas fördel. I stället för att beräkna antalet timmar per fyra månader, räknas de nu genomsnittligt på ett år. I värsta fall kan det innebära att den anställde arbetar hela årets arbetstid på ett halvår och sedan går utan jobb resten av året.

– Dessutom bryter det EU:s arbetstids­direktiv. Det är mycket möjligt att vi kommer att ta det här till EU-domstolen, säger Andrzej Adamczyk.