Grekisk antifascist mördad av nazister

En grekisk rappare och antifascist knivhöggs till döds utanför ett kafé i Pireus natten till onsdagen. Pavlos Fyssas, som uppträdde under artistnamnet Killah P, kunde innan han avled peka ut gärningsmännen – en grupp nazister i kamoflagekläder.

Utrikes
Pavlos Fyssas alias Killah P.
Foto: Okänd

Nazisterna konfronterade 34-årige Pavlos Fyssas, hans flickvän och två vänner till dem inne på kafét. De lyckades undkomma ut på gatan, men där slöt fler nazister upp och jagade dem in på en gata där en bil blockerade vägen. Föraren hoppade ur bilen och högg Pavlos Fyssas tre gånger i bröstet. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. 45-årige Georgios Roupakias, känd högerradikal från Pireus, kunde gripas sedan den döende Pavlos Fyssas pekat ut honom. Han hade då en kniv i handen, uppger sajten Athens Indymedia. Roupakias har erkänt, uppger AFP.

Pavlos Fyssas var medlem i vänsterpartiet Antarysa och aktiv antifascist. Han arrangerade antifascistiska hiphopspelningar i stadsdelen där han bodde.

Mordet skedde mindre än en vecka efter att medlemmar i det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning gått till brutal attack på anhängare till kommunistpartiet KKE i Aten. Nio personer fick föras till sjukhus sedan de misshandlats med bollträn och kofötter av nazisterna förra torsdagen.

I helgen hölls stora protester mot den attacken, som kallats den värsta sedan Gyllene Gryning tog plats i parlamentet förra våren. Attacken tros vara ett sätt att öka motsättningarna i landet för att skapa bilden av ett Grekland på randen till inbördeskrig.

Nya demonstrationer som reaktion på mordet på Pavlos Fyssas har utlysts på mer än 20 orter runtom i Grekland. Under dagen har också flera av Gyllene Grynings lokalkontor attackerats.

En minnesmanifestation kommer på torsdagen att äga rum även i Stockholm, vid La Mano, monumentet över de Spanienfrivilliga på Katarinavägen.