Inte en enda av oss är nöjd

Sista ordet
"Det är billigt för primärvården att behandla förkylda människor, förkylning går nämligen inte att behandla", skriver Arbetarens krönikör Jona Elings.

Slaget om kvinnans kropp är ett segdraget krig. Arbetarrörelsen har i minst 100 år hävdat kvinnors och barns rätt att slippa tungt arbete, vilket i industrialismens begynnelse var allt arbete, vilket också (med god fog) misstänktes vara ett sätt att hålla kvinnor och barn borta från arbetsmarknaden. Den borgerliga kvinnorörelsen i snörkorsett och snövit hud romantiserade i stället  kvinnors kroppsarbete och framhöll det som fint exempel på emancipation då kvinnor släpade säckar med kol lika tunga som de säckar männen bar. 

I takt med att kroppsarbetet gett plats för jobb som kräver mindre fysisk styrka har skönhets­ideal från mode- kosmetika- och sexindustri seglat upp som ny krigsförande part. Så stränga är reglerna för hur en kvinna bör se ut att inte en enda av oss är nöjd procent och de allra vackraste behöver fortfarande retusch för att platsa på tidningsomslag. 

Men det tar inte slut med det, vi förväntas också föda ett par barn med vad det innebär av graviditet, förlossning och amning: tre fysiskt krävande och tärande perioder som dessutom utgör överhängande fara för kvinnors hälsa och liv. Allra farligast för kvinnor är dock att vara kvinnor: 28 360 anmälningar av våld mot kvinnor gjordes till polisen förra året, många misshandlas i sina egna hem, vissa till döds. Kvinnokroppen finns att tukta och slå på, eller att tillfredsställa män sexuellt, visuellt genom skönhetsnormerna eller konkret och fysiskt. Alternativt jobba och slita, för kroppsarbetet är fortfarande en verklighet i synnerhet för kvinnor.  

Hårda siffror rakt upp och ner. Sveriges fyra största yrken och hur många procent i yrkena som är kvinnor: undersköterskor (93 procent), vårdbiträden (83 procent), försäljare i handel (62 procent), barnskötare (89 procent). Fyra fysiskt mycket krävande arbeten som alltså utförs framförallt av oss. Förslitningar, arbetsskador, hot och våld. Ser jag tjock ut i den här? Det är så mysigt med bebisar, vi kan väl ha en till. Måste jogga och gå ner i vikt. Måste akta mig så jag inte råkar ut för något, rätt klädd, rätt sällskap, taxi hem. Kan inte sjukskriva mig, har inte råd, tar två Alvedon och hoppas att axeln känns bättre sen. Klättra inte så högt upp i trädet lilla gumman, du kan slå dig! Låtsas vara ledsen efter aborten annars ses du som ett psykfall. 

Kroppen och makten över kroppen är så intimt sammanflätad med samhällssystemet att ett kärleksfullt förhållande till sin och andra kvinnors kroppar är hotfullt och utmanande. Slutwalks, muskelbyggande, självförsvar. Att faktiskt sjukskriva sig. Att faktiskt få en röntgen av det där onda. Att kanske aldrig bli en mamma. Att ha sex på egna villkor. Att vila, att sova ut. Andas. Med dessa våra kroppar stegar vi sedan rakryggade mot en ny värld.