Kultur

Litteratur för unga

Pija Lindenbaum, författaren till bland annat böckerna om Lill-Zlatan och Gittan. Foto: Ulrica Zwenger

Sommarlovet innebär mycket läsning. Arbetarens Malin Reimerthi tipsar om bra litteratur för våra yngre läsare.

Pija Lindenbaum är ett välkänt namn för de flesta småbarns­föräldrar med böckerna om Lill-Zlatan och Gittan i sin utgivning. Hennes genombrott kom redan 1990 med den i dag inte lika uppmärksammade Else-Marie och småpapporna. Boken vänder sig till barn i åldrarna 3–6 år och handlar om Else-Marie och hennes smått absurda familj bestående av en mamma och sju småpappor. Handlingen kretsar runt att Else-Marie är orolig för att hennes småpappor för första gången ska hämta henne på dagis och hon är rädd för att de andra barnen och förskolelärarna kommer tycka att hennes familj är konstig. Hon är också orolig för alla farligheter som väntar sju småpappor på väg till dagis, arga hundar till exempel. Boken tar upp frågan om hur det är att växa upp i en annorlunda familj på ett lättsamt och inte lika uppenbart sätt som en del andra böcker i genren. Även Pija Lindenbaums andra böcker rekommenderas starkt.

Barbro Lindgren har publicerat några av Sveriges mest kända och älskade barnböcker, de om den vilda bebin och Max. Mindre kända är hennes självbiografiska bokserie Lilla Sparvel, Bara Sparvel och Stora Sparvel som bygger på hennes egna dagböcker ifrån när hon var 5–8 år gammal. Böckerna gavs ut för första gången i mitten av 70-talet och har släppts i nyutgåva via Karneval förlag 2009. Det är svårt att hitta böcker som tar barn på lika stort allvar som Barbro Lindgrens Sparvelserie gör. De uppskattas lika mycket av en vuxen läsare som kan upptäcka andra saker med böckerna och passar därför bra till högläsning. Böckerna skildrar vardagliga händelser i Sparvels liv där det mesta är nytt och främmande och hennes försök att bryta regler och gränser inte alltid uppskattas av vuxenvärlden. Den inledande meningen i första boken ”Det här ska handla om tiden då världen tog slut strax bakom affären”, visar på hur boken skildrar världen ur ett barns perspektiv och med barnets världsuppfattning.

Serier riktade till barn är tyvärr inget som ges ut i någon större utsträckning annat än i tidningsform. Ett läsvärt undantag är Natalia Batistas hyllade mangaböcker Mjau! som finns utgivna i fyra delar och som en samlingsvolym. Serien som riktar sig till barn 6–9 år, handlar om den hemlösa kattungen Ville som blir omhändertagen av en kvinna som redan har en katt, Vanilj. Katterna är varandras motsatser men blir snabbt vänner och hittar på diverse äventyr tillsammans. Genom mattes ögon skildras de som katter men i Ville och Vaniljs egna värld antar de människogestaltning. Serien vann andra pris i Bokjuryns seriekategori 2010.

En lite äldre bok är Outsider av Susan E Hinton från 1967 som passar bäst från tonåren och uppåt. Boken, som skrevs av Hinton när hon själv var tonåring, utspelar sig på 1960-talet i en amerikansk småstad där det finns två rivaliserande gäng, rövare och snobbar. Rövargänget består av killar från arbetarklassen och snobbarna är överklasskillar. Boken följer Ponyboy, den yngsta medlemmen i rövargänget. Hans föräldrar har nyligen dött i en bilolycka och nu försöker han och hans två storebröder, också medlemmar i gänget, att klara sig på egen hand och att Ponyboy ska slippa hamna i fosterhem. De två gängens stridigheter blir mer och mer allvarliga och när ett av bråken slutar i dråp måste Ponyboy fly staden. Låt er inte avskräckas av de fåniga gängnamnen i översättningen av boken, för det är en riktigt bra och välskriven skildring av vänskap, klasshat och utanförskap. Den engelska versionen är relativt lättläst om man vill läsa den på originalspråk och det finns även en filmatisering av romanen från 1983 regisserad av Francis Ford Coppola med mängder av kända skådespelare.

Om man vill ha tag på normbrytande barnböcker så finns det vissa bokförlag man ska lägga på minnet. Tre av de största alternativa bokförlagen i Sverige är Vombat förlag, Sagolikt bokförlag och Olika förlag. Dessa förlag ger ut barnböcker med genusperspektiv, tar upp alternativa familjebildningar, skildrar icke-vita huvudkaraktärer med mera. Förlagens böcker är normbrytande utan att dra ner på kvaliteten och de ger ut böcker för barn från 0 år upp till tidig tonår, men är främst inriktade på bilderböcker för barn. Några av de mest kända böckerna på förlagen är de om Kivi som var den första barnboken som använder hen som personligt pronomen, bokserien om UppfinnarJohanna och de tre böckerna om Kalle. Sagolikt förlag erbjuder dessutom färdiga bokpaket för olika åldrar med genusinriktning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984