Inrikes

Strejkbrytaraktion avbröts i förtid

Liv Marend, SAC:s generalsekreterare, var en av dem som demonstrerade mot moderatstudenternas strejkbrytarbuss. Foto: Emil Boss

Fria Moderata Studentförbundets aktion i Stockholm för att ”hedra rätten till strejkbryteri” avbröts på onsdagen efter bara fyra timmar. – Det är ingen tillfällighet att de inte orkade köra längre, säger SAC:s generalsekreterare Liv Marend till Arbetaren.

Det var vid sjutiden i morse på första dagen av Kommunals bussförarstrejk, som Fria Moderata Studentförbundet började köra sin ”Amalthealinje” mellan sjukhusen Karolinska och SöS i Stockholm. Namnet hänvisar till det fartyg som inhyste strejkbrytare i Malmö under strejken 1908, och som utsattes för ett sprängattentat där en person dödades och flera skadades allvarligt. Attentatet föregicks av att strejkbrytarna – från brittiska strejkbrytaragenturen Striker’s Federation – skjutit skarpt mot demonstrerande arbetare på kajen.

Onsdagens aktion fick under förmiddagen kraftiga reaktioner, både från centralt fackligt håll och från enskilda.

– Det är fullständigt respektlöst och oacceptabelt, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till TT.

Efter att ha kört några vändor med sin vita minibuss tog moderatstudenterna vid elvatiden lunch och avsåg att komma tillbaka två timmar senare. En improviserad motdemonstration hade dragits ihop vid Södersjukhuset, men ”Amalthealinjen” hade redan hunnit avvecklas. Enligt arrangörerna för att passagerare oroats av reaktioner från busschaufförer som tutat åt bussen och skrikit åt dem.

Liv Marend, generalsekreterare för SAC Syndikalisterna, deltog i motdemonstrationen.

– Som syndikalist är det en självklarhet att inte acceptera strejkbryteri, säger hon till Arbetaren.

SAC ställer sig bakom Kommunals krav och flera stödvarsel har lagts.

– Kraven är helt berättigade, säger Liv Marend. Delade turer, som i praktiken innebär 13 timmars arbetsdag är oacceptabelt.

– Det är ingen tillfällighet att moderaterna inte orkade köra längre än till lunch. Det vore intressant att se hur de skulle klara att jobba under bussförarnas villkor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp