Inrikes

Nazistattack stoppades inte av polisen

Polisen kontrollerar några av de nynazister som deltog i misshandeln av barn på fritidsgården i Storvreten på fredagskvällen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Den senaste tidens oroligheter i Stockholms förorter och andra större svenska städer har inspirerat högerradikala grupper att mobilisera angrepp på människor i invandrartäta områden. På flera nätforum har det propagerats för att handgripligen sätta stopp för oroligheterna och upprätta ”medborgargarden”.

På fredagskvällen förra veckan åkte aktivister från flera högerradikala grupper, bland annat Svenskarnas parti, Förbundet Nationell Ungdom och Svenska Motståndsrörelsen, tillsammans med fotbollshuliganer, runt i förorter till Stockholm och konfronterade invånarna.

I Storvreten, ett område i Botkyrka kommun som fram till dess präglats av lugn, angrep man ungdomar. Med i gruppen av angripare var bland annat Daniel Spansk, aktiv i nazistiska Svenskarnas parti och kommunfullmäktigeledamot i Nykvarns kommun.

Arbetaren har varit i kontakt med en medarbetare vid fritidsgården i Storvreten, som säger att ”alla blev väldigt rädda” av det som hände på fredagskvällen. Medarbetaren vill dock inte uttala sig i tidningen.

En av ungdomarna som var på plats har lagt upp ett anonymt vittnesmål på internetplattformen Storify. Personen beskriver situationen så här:

”Från ingenstans ser man en hel armé av nazister som springer mot oss. Sex till åtta poliser stod framför dem men steg undan och lät dem springa mot oss utan att göra motstånd. Tre sprang åt ett håll, två åt ett annat. Några skrek ’spring inte från dessa horungar’. Men vi insåg ganska snabbt att de hade ett stort, stort övertal. Springer in i pizzerian, hämtar stolar. Två av mina vänner stannade, kastade flaskor men även de fick lägga benen på ryggen. En kille som hade brutit benet förra veckan kunde inte springa för han gick på kryckor. Nazisterna flaskade honom och slog ned han. Han är 15 år gammal och har inte gjort någonting ont i hela sitt liv. Han hängde bara i Issas (den lokala fritidsgården, reds anmärkning). De filmade allt och skrek ’staden är vår’ och ’vi ska göra det polisen inte kan’.”

– Det var en situation där vi blev varse att det samlats en gruppering, någonstans mellan femtio och hundra personer. De gjorde sedan en rusning och sprang mot polisen, och polisen hade inte så mycket att sätta emot. Det fanns ingen chans för poliserna på plats att göra någonting, säger Hesam Akbari, informationsansvarig vid Södertörns polismästardistrikt, till Arbetaren.

– Däremot kallade man på förstärkning och förstärkningen kom sedan.

I en artikel i nynazistiska Svenska Motståndsrörelsens webbtidning Nordfront uttalar sig en anonym aktivist från det högerradikala medborgargardet.

– Vi var bilburna och tog oss runt till olika förorter i Stockholm där vi visste att det varit problem med invandrare. I Tumba så fick vi direktkontakt och då tillrättavisades några fysiskt.

Den högerradikala aktivisten säger vidare:

– Under alla bråken skrek alla ”Vår stad vårt land” och folk var väldigt positiva till att lösa problemen som polisen inte kan göra. Och polisen i Tumba lovade oss ”fri lejd” om vi stack därifrån. De insåg att de aldrig skulle kunna kontrollera oss.

Arbetaren ringde upp Martin Fredriksson i journalistnätverket Researchgruppen, som granskat högerradikala grupperingar.

Är det typiskt för Svenskarnas parti, Förbundet Nationell Ungdom och Svenska Motståndsrörelsen att agera på det här sättet?

– Det är typiskt i den bemärkelsen att de hela tiden letar efter saker som händer i samhället som de kan exploatera och använda i egna syften. Men de har inte tidigare gått ihop så här många och försökt starta eget medborgargarde.

Vad betyder det att det sker nu?

– Jag tror att de är så illa tvungna att samarbeta. Var för sig är de trots allt inte så många. Det fyller nog också ett populistiskt syfte att visa att de är många och enade, när de vill peka på att samhället är splittrat. Deras tes är att vi går mot ett mer konfliktfyllt samhälle där inbördeskrig är sista anhalten.

Arbetaren har sökt Daniel Spansk i Svenskarnas parti för att fråga vad bakgrunden var till att de åkte till just Storvreten, där inga oroligheter ägt rum innan de själva kom dit, om deras syfte var att stävja oroligheter. Han har dock inte ringt tillbaka.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984