Opinion

Som en dagsvers av Dagerman

Veckans inledare: 50000 dagsedlar för glömda barn

Motiveringen lyder: ”Det låter som en rad i en dagsvers av Stig Dagerman. Det borde ropas ut över världen varje dag. Ingen människa är illegal!”

Det är tisdag eftermiddag och utanför Migrationsverket i Gävle fortsätter de hungerstrejkande ungdomarna från Afghanistan sin kamp. För mänsklig värdighet och ett liv värt att leva. Eller bara överleva.

Hundratals Gävlebor visar sitt stöd och pressen på beslutsfattare och byråkrater blir större för varje timme som går. Klockan klämtar och sjukvårdspersonalen förbereder sig på det värsta. De har inte ätit sedan den 3 maj och Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik säger kallt att ingen ska kunna protestera sig till ett uppehållstillstånd. 

Motiveringen fortsätter: ”I en tid när miljoner och åter miljoner människor stämplas som illegala – i USA, i Burma, i Grekland, i Sverige, överallt på jorden – måste det sägas: Ingen människa föds illegal och ingen enda människa är illegal.”

Stig Dagerman, författaren och Arbetarens tidigare kulturredaktör, dog 1954 och föddes bara någon mil från platsen där de utmattade ungdomarna i dag ligger nedbäddade under sina filtar. Priset till hans minne har genom åren delats ut till bland andra Roy Andersson och nobelpristagaren Elfriede Jelinek.

I år, meddelar Stig Dagerman-sällskapet, går utmärkelsen och de 50000 kronorna till nätverket Ingen människa är illegal. 

Knappast någon organisation kunde vara en mer värdig vinnare. IMÄI verkställer sitt budskap i praktisk handling. Solidaritet i en allt hårdare värld. Där drömmarna om medmänsklighet och utsuddade gränser tycks mer avlägsna än på länge. Där allt färre tycks kämpa för allt fler, där några gör ett hästjobb men aldrig uppmärksammas annat än som störare av allmän ordning.

Juryn avslutar: ”IMÄI:s verksamhet betraktas ibland som civil olydnad. Man bör snarare kalla den civil medmänsklighet. I Stig Dagermans tankesätt ingick rätten till civil olydnad. Han bar ett mod som vi bör hylla, inte fördöma. IMÄI går på tvären mot dagens tankesätt. De bär arvet efter Dagerman vidare mot framtiden. Därför får de årets pris.”

I ett rött trähus ännu närmare Migrationsverkets lokaler föddes en annan svensk syndikalist.

Joe Hill skrev innan han avrättades för snart 100 år sedan: ”Folk dör av hunger alla dagar, små barn har tomma svullna magar, då är det rätt att bryta lagar.”

Grattis Ingen människa är illegal. All kärlek och respekt!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga