Vilken dag som helst har nätverket ”Alby är inte till salu” tillräckligt med namnunderskrifter på sin lista för att kunna få till en folkomröstning mot de planerade utförsäljningarna av allmännyttan. Men det har inte varit enkelt. Kommunen har motarbetat dem, anser Emma Dominguez, en av de drivande bakom namninsamlingen. Till vardags jobbar hon på Albys tillfälliga fritidsgård. – Politikerna sviker området. Vi har till exempel inte fått lägga listorna på biblioteket, jag trodde att ett bibliotek skulle vara ett rum för demokratiska samtal, säger Emma Dominguez där hon står utanför tunnelbanans spärrar med protestlistan i högsta hugg.
De protesterande fick ta till torget i stället. Tusentals Botkyrkabor har nu skrivit på, och många har hjälpt till.
– Det ligger en massa listor hemma hos folk, det kommer att ta tid att gå igenom alla. Men vi har runt 5 000 namn nu, säger Yusef Melki, medan en äldre man skriver på hans lista.
Både Ung Vänster och Hyresgästföreningen har hjälpt till med insamlingen. Senast i början av maj behövs 6 000 namn för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan om en folkomröstning. Men även om det skulle bli en sådan blir resultatet, som alltid efter sådana omröstningar, endast rådgivande.
Protesten startade när politikerna i Botkyrka, en kommun med många miljonprogramsområden söder om Stockholm, inte lyssnade på de boendes kritik och oro. Emma Dominguez och Yusef Melki menar att kommunen gick över medborgarnas huvuden när de beslutade att sälja 10 procent av allmännyttan.
Det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen har fått i uppdrag att pröva en försäljning av 1300 hyresrätter på Albyberget.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet menar att en försäljning är nödvändig. Botkyrkabyggen står inför en upprustning av husen som väntas landa på mellan sex och sju miljarder kronor, och bolaget menar att det inte kan finansiera detta på egen hand.
– Vi måste sälja för att kunna renovera beståndet utan att höja hyrorna. Och en mångfald bland hyresvärdar är bra tror vi, säger kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Katarina Berggren.
Men många menar att det är en kortsiktig lösning, att kommunen skulle tjäna mer på att behålla de lönsamma lägenheterna.
– Vi är rädda för höjda hyror, privata värdar som inte sköter sig – och att det blir en gentrifiering av området, säger Emma Dominguez.
På 1990-talet sålde Botkyrkabyggen 780 lägenheter i närbelägna Fittja till en privat värd. Det resulterade i ägarbyten, höjda hyror och dåligt underhåll. Katarina Berggren menar att misstaget inte kommer att göras om. Den här gången kommer krav på långsiktighet och ansvar att ställas på köparen, lovar hon.
Tomma ord, menar kritikerna, eftersom det är svårt att ställa sådana krav rent juridiskt.
Nyligen gick ”Alby är inte till salu” upp i förortsrörelsen Megafonen och startade Megafonen Norra Botkyrka.
– Det finns likheter mellan alla förorter, oavsett om det är Biskopsgården i Göteborg, Husby eller Alby. Det är samma strukturer, samma problem, säger Emma Dominguez.
Med Megafonen som plattform kommer nätverket nu att driva fler frågor, till exempel att den nya fritidsgården byggs enligt tidsplan och inte skjuts upp igen.
Emma Dominguez berättar om frustrationen som finns. Många har svårt att kanalisera den – det fanns de som föreslog stenkastning mot Botkyrkabyggen när de hörde om utförsäljningen, berättar hon.
– Har man en gemenskap så kan man jobba för något positivt i stället. Det brukar heta att ungdomarna i förorten inte är intresserade av politik. Men politiker vet bara inte hur de ska prata med dem.
Samhällsbyggnadsnämnden godkände nyligen stadsbyggnadsidén ”Framtid Alby – stadsmiljö i utveckling” som visar hur Alby kan utvecklas de närmsta 30 åren. ”Dialog” och ”hållbarhet” har varit ledord. Över 2000 Albybor deltog och lämnade förslag.
Emma Dominguez ser positivt på kommunens vilja till dialog, men har inte märkt av den viljan i utförsäljningsfrågan.
– De är för en dialog på sina villkor – uppifrån och ned. Den här dialogen startades nedifrån, då är de rädda, de kan inte kontrollera vilken riktning den tar, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren håller inte med om den kritik som riktas mot kommunen, men ser positivt på de ungas engagemang.
– De signaler som insamlingen ger är positiva. Min förhoppning är att engagemanget i Alby ska fortsätta och att vi kan ta till vara på det i utvecklingen av området, säger hon.
Om det blir folkomröstning och ett tydligt nej, vad händer då?
– Det är jättesvårt att säga i nuläget. Det är en fråga som fullmäktige får hantera då.