Inrikes

Spionlagen kan få en självcensurerande effekt

Nils Funcke, journalist och tryckfrihetsexpert. Foto: privat

3 frågor till... ...Nils Funcke, journalist och tryckfrihetsexpert, som skrivit en kritisk debattartikel i Expressen om regeringens nya utredning vilken vill införa brotten utlandsspioneri och grovt utlandsspioneri i grundlagen.

Vilka konsekvenser kan en sådan här lagstiftning få?

– För det första är det svårt att få ett ordentligt grepp om detta. Utredningen undviker helt att diskutera konkreta fall, saker som utrikesbevakning och krigskorrespondent nämns över huvud taget inte. Det riktigt allvarliga är att man inte har beaktat yttrandefrihetsintresset på något seriöst sätt. 

– Risken är att man får en självcensurerande effekt, att reportrar blir mycket mer försiktiga med vad de skriver och avslöjar, eftersom det skulle kunna innebära åtal och också att uppgiftslämnare eftersöks. En Bradley Manning blir inte långlivad med en sådan här bestämmelse.

Vad tror du att det är regeringen vill komma åt med den här åtgärden?

– Ja, det är ett stort frågetecken. På något vis handlar det väl om att man vill skydda de militära utlandsinsatserna för att de i sin förlängning är en del av försvaret av Sverige. Men jag kan mycket väl tänka mig att man också vill till­mötes­gå andra nationers sekretessnivå. Men en sådan analys har inte gjorts alls i utredningen.

Utredningen presenterades den 6 februari. Varför tror du att det har varit så tyst om det här?

– Det är egentligen fullständigt obegripligt. Men det beror nog främst på två saker, dels på att svenska medier inte dammsuger det som passerar genom beslutsfattandeprocessen på det sätt som det förtjänar. Det finns helt enkelt ingen systematik för att gå igenom statens offentliga utredningar, lagrådsyttranden, lagrådsremisser och så vidare. Men sedan kräver det också en stor sakkunskap för att begripa vad det är man läser. När utredningen kom skrev TT ett kort telegram, men ingen nappade och förstod att det här var viktigt och något att följa upp. Det finns en okunskap på svenska redaktioner överlag om yttrande- och tryckfrihetsfrågor. Det är lite sorgligt. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984