Inrikes

Reva splittrar riksdagen

Maria Ferm, MP, vill ändra lagen så att tunnelbanespärrarna inte ska gå att använda som förevändning att kontrollera människors id-uppgifter på grund av deras utseende. Foto: SneŽana Vucetic Bohm

Den senaste tidens rapportering om polisens så kallade Reva-projekt skapar parti­politisk splittring i riksdagen. Nu kräver Vänsterpartiet att regeringen river upp Reva samtidigt som de ger en rejäl känga till Miljöpartiet efter den tidigare migrationpolitiska uppgörelsen med den borgerliga alliansen.

– Miljöpartiet håller Tobias Billström i ena handen sam­tidigt som de kritiserar rege­ringens flyktingpolitik. Det är dubbelmoral, säger Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet till Arbetaren.

Polisens nya arbetsmetoder har upprört många. Projektet Reva påbörjades, som Arbetaren tidigare rapporterat, redan 2009 i Malmö men har sedan slutet av januari blivit allt mer påtagligt bland Stockholms kollektivtrafikresenärer. Nästan dag­ligen möts stressade passagerare av uniformerad polis vid uppgångarna och på sociala medier sprids varningar till papperslösa som riskerar att utvisas om de fastnar i kontrollerna.

En av de som reagerat kraftigast är Miljöpartiets rätts- och migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

– Vi är väldigt kritiska till regeringens prioriteringar att jaga papperslösa och polisens arbetsmetoder med så kallad rasprofilering, säger Maria Ferm till Arbetaren.

Under året ska hon skriva en motion till riksdagen i ett försök att ändra lagen om inre utlänningskontroll så att tunnelbanespärrarna inte ska gå att använda som förevändning att kontrollera människors id-uppgifter på grund av deras utseende.

Samtidigt bemöter hon kritiken från Vänsterpartiet och säger att Miljöpartiet endast ingått en överenskommelse med regeringen kring migrationsfrågor, inte kring det rättspolitiska.

– Vi vill att bestämmelsen synnerligen ömmande omständig­heter breddas så att fler får rätt att stanna.

Bryter ni samarbetet med rege­ringen annars?

– Om inget händer ser jag det som att det är regeringen som bryter samarbetet. Vi har kommit överens om en mer human flyktingpolitik och där måste något hända, säger Maria Ferm.
 

Men Vänsterpartiet ger inte mycket för Miljöpartiets ord. I en debattartikel på svt.se skriver Christina Höj Larsen bland annat att ­Miljöpartiet är medansvariga för polisens etniska profilering ­eftersom de ingått en uppgörelse kring migrationspolitiken med regeringen.

– Miljöpartiet måste bestämma sig om de vill fortsätta att hålla migrationsminister Tobias Billström i handen och därmed vara medansvariga för Moderaternas omänskliga politik, eller om de vill vara en del av ett humant och generöst alternativ, säger Christina Höj Larsen till Arbetaren.

Men även inom rege­rings­partierna möter polisens arbets­metoder hård kritik. Johan ­Hedin är Centerpartiets migrationspolitiske talesperson och han säger till Arbetaren att Reva måste upphöra omedelbart om det är så att polisen använder spärrarna för att kontrollera id-handlingar.

– Vi måste få en utvärdering av vad det är som pågår. Just nu är det väldigt många uppgifter som cirkulerar men vad jag fått höra från Rikspolisstyrelsen så är det inte lagligt att använda sig av de här metoderna, säger Johan Hedin.

Så om det är så, som många menar, att spärrarna i tunnelbanan används för att id-kontrollera folk. Vad gör ni i Centerpartiet då?

– Då kommer vi självklart att jobba för att stoppa det, säger Johan Hedin.
 

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna ser dock några problem med Reva. På Socialdemokraternas officiella twitterkonto skriver partiet de inte har några synpunkter så länge polisen följer svensk lagstiftning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp