Debatt

Reva gör oss alla mer ofria

”Reva är ovärdigt ett samhälle som kallar sig fritt och öppet” skriver debattören. Polisen på bilden har inget direkt samband med debattexten. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Projektet Reva,”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete” är tänkt att ge effektivare utvisningar av dem som av olika skäl kommit till Sverige och nu inte får stanna. I själva sin form uppmuntrar Reva till att skilja människor åt efter deras utseende. Det är en skam för varje samhälle som kallar sig fritt att övervaka människorna inom landets gränser på det här sättet, skriver Martin Löwdin.

När jag klev av tåget stod polisen där. Jag trodde först att det hade hänt något, men de stod bara där. Betraktade oss. Sen förstod jag: de spanade efter papperslösa. Rapporterna har nått mig både personligen och via sociala medier. Polisen kollar identiteten på människor i Skärholmen, de kollar identiteten på människor på Centralen. Det kallas för Reva, en förkortning för ”Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”. Kort sagt: effektivare utvisningar av dem som av olika skäl kommit hit och nu inte får stanna. Det ska vara bättre säger polis och myndigheter. Bättre för alla inblandade.

Jag gjorde vad jag kunde där i tunnelbanan: fotograferade med mobilen och spred en varning på internet: ”3 uniformerade poliser i Fittjas t-bana i dag 14 Feb 2013 kl 16.40”. En varning som förhoppningsvis nådde någon. Som kanske fick någon att ta en buss i stället, eller åka vidare till nästa station. Och en påminnelse till oss som inte är jagade om vad som pågår i vårt samhälle.

Ingenstans ska du vara säker om du är papperslös i Sverige i dag. Varken hemma, på stan eller på sjukhuset. Reva är en ”kraftsamling” som ska se till att fler papperslösa hittas och utvisas. Från Malmö, där Reva debuterade, kommer rapporter om hur människor redan har börjat brytas ned psykiskt av pressen den här ”kraftsamlingen” lägger på dem. Rädslan har för många gått från ett bakgrundsbrus till ett konstant vrål. Rädslan griper till och med mig när jag inser varför poliserna står där och låter blicken svepa över oss som kliver av tåget.

Vad kan rimligtvis vara värt det här? Det är inte bättre för någon. En övervakning av det offentliga rummet som har en av samhällets redan mest utsatta grupper som måltavla. Det är ovärdigt en demokrati.

Reva, hela idén med ”inre utlänningskontroller”, är skamlig. Det är en skam för varje samhälle som kallar sig fritt att övervaka människorna inom landets gränser på det här sättet. Inte minst som projektet genom hela sitt upplägg måste ske med uppenbart fokus på dem som har mörkare hud, hår och ögon. Inte för att jag tror att det är en del av planen. Men jag kan inte se hur det annars skulle kunna tillämpas effektivt. I själva sin form uppmuntrar Reva till att skilja människor åt efter deras utseende.

Det som skrämmer mig mest med Reva är ändå inte den unkna doften av rasism. Inte heller hur det är en del av ett kallare och hårdare samhälle. Det som skrämmer mig mest är hur det urholkar våra friheter. I och med att polisen får i uppdrag att jaga människor systematiskt på det här sättet blir vi alla lite mer ofria.

Det påverkar inte bara oss här i Sverige: i mitt arbete med demokrati- och yttrandefrihetsfrågor världen över märker jag gång på gång hur de friheter vi har i Sverige och Europa är till hjälp för andra. Vi använder våra friheter för att hjälpa andra till frihet. Och när våra friheter urholkas förlorar vi gradvis de möjligheterna. Världen blir lite mer ofri. Inte bara Sverige.

Reva är ovärdigt ett samhälle som kallar sig fritt och öppet. Kan Migrationsverket, polisen och regeringen förklara vad som kan motivera det? Vad är så viktigt med Reva att det är värt konsekvenserna?

 

Martin Löwdin är retoriker och internetaktivist.

­

Migrationsverket och Centrala gränskontroll­enheten inom Rikskriminal­polisen har avböjt replik på debattartikeln.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga