Debatt

Öppna gränserna – men av rätt anledning

Polisen följer ungdomar från fotbollsträningen för att kontrollera rätt till vistelse i Sverige, skriver Annika Gustafsson, Asylgruppen i Malmö. Foto: Lars Pehrson, Scanpix

Centerpartiet talar om fri invandring i förslaget till nytt idéprogram. Men motivet är behovet av arbetskraft till jobb som ”svenskar” inte vill ta. Samtidigt bedriver regeringen en politik som bygger murar, och som skiljer på människor utifrån ursprung, skriver Annika Gustafsson.

I december förra året presenterades utkastet till nytt idéprogram för Centerpartiet, med bland annat förslaget att öppna upp Sveriges gränser för fri invandring. Grunden skulle vara människors lika värde, samtidigt som centerpartisten Per Ankersjö hävdade att förslaget var nödvändigt då han såg ett starkt behov av arbetskraft till vissa typer av jobb som ”svenskar” inte vill ta. Enligt honom måste man tänka att det är ”mångdubbelt bättre livskvalitet att ha ett jobb i Sverige jämfört med att leva i fattigdom eller på flykt någon annanstans” (Aftonbladet 2012-12-16). 

Statsminister Fredrik Reinfeldt avfärdade centerförslaget och sa att det är naturligt att folk oroas över invandringen. Hans uppfattning var att invandring/invandrare är bra ”när de väl kommer in i utbildning, in i språket, in i det svenska samhället” (Sydsvenskan 2012-12-22). Det är först då invandringen blir gynnsam för Sveriges ekonomi och något svenskar accepterar, menade han. Vidare kunde Reinfeldt inte alls förstå kritiken som riktas mot de metoder som polisen använder sig av i deras jakt på papperslösa. 

Hans uppfattning var att det är ytterst viktigt att regler efterföljs och enligt honom måste alla som saknar tillstånd att vistas i Sverige åka ”hem”. Han tycktes inte bekymra sig över att många saknar ett hem att återvända till eller att många har byggt ett nytt i Sverige.  Enligt Reinfeldt följer polisen svensk lag – han såg ingen anledning att ifrågasätta dem då de kontrollerar id-kort på någon endast på grund av hens utseende, eller när de söker upp människor i deras hem, gör razzior på arbetsplatser och vigslar, och inte heller då de följer efter ungdomar från fotbollsträningen eller letar upp dem i skolan. Hans idé verkar vara att alla som befinner sig i Sverige utan tillstånd undantagslöst måste skickas ”hem”, och att alla metoder är tillåtna. 

Varken Reinfeldt eller alliansen tar avstånd från Sverigedemokraterna, eller från rasism, som de påstår sig göra. Snarare används Sverigedemokraterna som en representation av rasismen och lämnar därmed utrymme för regeringen att föra en politik som skiljer på människor på grund av ursprung. Alliansens politik har inte öppnat upp gränser utan byggt murar, och hållit fast vid att vägra människor som nekats uppehållstillstånd ett drägligt liv.  Sverige är beroende av invandring och det är i motsats till Per Ankersjös påståenden så vi måste tänka. Vi måste tänka att alla människor ska ha rätt att röra sig fritt, flytta dit de vill och söka jobb där de vill. Att alla har lika värde, att det är en mänsklig rättighet att söka asyl och att alla har rätt till frihet och säkerhet. Att dessa värden måste gälla överallt, även i Sverige, och inte bara för de som är födda här utan för alla. Att låglöneyrken med dåliga arbetsförhållanden är låglöneyrken för alla. Lösningen får inte vara att fylla lågstatusjobb med människor desperata efter jobb, utan istället måste villkoren förbättras. 

Att hävda att det alltid är bättre med ett jobb i Sverige är föraktfullt, ett sätt att öka ojämlikhet och exploatering på arbetsmarknaden och i samhället i övrigt. Regeringens politik bygger inte på människors lika värde, det gör den aldrig. Den bygger på olika människors skilda villkor och fördelar för vissa i att dessa bevaras. 

Öppna Sveriges gränser, men gör det på rätt grunder.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga