Inrikes

Vanvården fortsätter

Skandalerna inom den privata vårdsektorn fortsätter. Under jul och nyår har vanvården på Attendos äldreboenden nått medierna. I bolaget har det figurerat flera personer med kopplingar till regeringen Reinfeldt.

– Jag tycker att den slutsats man kan dra är att problemet med skandaler i privata vinstdrivna vårdföretag inte är något som går över. Det kommer att hända och hända igen, säger Eva Olofsson, ledamot i socialutskottet för Vänsterpartiet. 

Flera anhöriga till de boende på Attendodrivna Rosengården och Vasen i Stockholm har slagit larm om missförhållanden. En anhörig till en kvinna som innan hon avled bodde på Rosen­gården berättade för Expressen att hon vid ett tillfälle hittade sin mamma avsvimmad i matsalen.

Under sommaren 2011 fick en 95-årig kvinna akut åka till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Läkarna konstaterade att det ur hennes öppna sår på benet kröp maskar. Efter att kvinnan fått amputera benet skrev överläkaren på ortopeden ett brev där han rekommenderade en lex Sarah-anmälning.

Men även på Attendoboendet Vasen har de anhöriga slagit larm. Enligt en verksamhetsrapport från Norrmalms stadsdelsnämnd var 35 procent av de boende undernärda under februari till september förra året. 7 procent hade trycksår på kroppen.

Eva Olofsson finner det provocerande att enskilda personer och riskkapitalbolag tjänar miljoner samtidigt som personal och anhöriga upplever att det inte satsas tillräckligt i den egna verksamheten.

– Det är fel att vinstintresset över huvud taget kommer in i välfärdsområdet eftersom det handlar om att skapa ett bra liv för människor som är väldigt sköra. Att man inte ska behöva överväga brist på personal för att ett företag ska göra vinst. 

Arbetaren har tidigare skrivit om att flera ägare och chefer i de privata vårdföretagen har kopplingar till regeringen. Även i Attendo finns flera kopplingar till regeringen Reinfeldt. Gustaf Douglas, som tidigare var en av huvudägarna av Attendo, sitter i Moderaternas partistyrelse. När han sålde sin andel 2005 gjorde han en vinst på 642 miljoner kronor. 

Den nuvarande styrelseordföranden i Attendokoncernen, Henrik Borelius, satt till årskiftet med som ledamot i regeringens välfärdsråd. Rådet hade uppdraget att ge stöd åt regeringen i frågor om kvalitet inom vård och omsorg. Rapporten överlämnades till Göran Hägglund i december förra året. Själv har han vid två tillfällen gjort miljonvins­ter – senast vid den senaste försäljningen av Attendo. 

Attendos huvudägare, riskkapitalbolaget IK Invest, har också kopplingar till regeringen. Detta genom företagets grundare Björn Savén, som Fredrik Reinfeldt bjudit med till ett toppmöte i London som representant för svenskt företagande. Han har sedan även tilldelats tunga styrelseuppdrag i statliga Vattenfall och Nordea.

– Det är problematiskt. Förutom de kopplingar som finns har Göran Hägglund, som ansvarig minister, suttit med alla de här personerna när han presenterat förslag, säger Eva Olofsson.

Hon menar också att de drivit på den utveckling mot privatisering av vårdsektorn som nu gör Sverige till en av de lukrativaste vårdmarknaderna för internationella riskkapitalbolag.

– Företagen har fått igenom sin politik genom den kraftiga privatiseringsvåg vi har haft. Sverige har gått långt utöver andra länder när det gäller att göra vinst på vård.

Enligt Attendos presschef Charlotte Näsström Morén råder det inte värre missförhållanden på företagets boenden än någon annanstans i Stockholmsområdet. 

– Det var fruktansvärt, men vi måste frånsäga oss att det handlade om bristande omsorg.

Någon underbemanning före­ligger inte heller, enligt Charlotte Näsström Morén.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar