Debatt

Systembolaget måste stödja levnadslöner

Sydafrikanska lantarbetare protesterar mot låga löner. Plantagarbetarena vill ha en minimilön på 150 rand, motsvarande tretton dollar om dagen. Foto: Schalk van Zuydam / SCANPIX

I Svenska Dagbladets annonsbilaga från Mediaplanet den 29 november fylldes utrymmet av reklam för en vinproducent. Utom en helsida som handlade om Systembolagets arbete för företagsetiska riktlinjer.  Där nämns bland annat kampanjen Rättvis Vinhandel som kräver rimliga villkor för arbetare i värdekedjan för vin. Bakom Kampanjen Rättvis Vinhandel står Afrikagrupperna, Dfsa-SAC, Latinamerikagrupperna, den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke, den chilenska fackföreningen Anamuri, den […]

I Svenska Dagbladets annonsbilaga från Mediaplanet den 29 november fylldes utrymmet av reklam för en vinproducent. Utom en helsida som handlade om Systembolagets arbete för företagsetiska riktlinjer.  Där nämns bland annat kampanjen Rättvis Vinhandel som kräver rimliga villkor för arbetare i värdekedjan för vin.

Bakom Kampanjen Rättvis Vinhandel står Afrikagrupperna, Dfsa-SAC, Latinamerikagrupperna, den sydafrikanska fackföreningen Sikhula Sonke, den chilenska fackföreningen Anamuri, den argentinska lantarbetarorganisationen UST, Handelsklubben på Lagena Distribution AB och SUF Storstockholm.

Vi inom kampanjen har ofta understrukit hur bra det är att Systembolaget arbetar med etiska riktlinjer för produktionen av de viner som säljs i Sverige.  Det är också fint att vi och den sydafrikanska fackföreningen (inte förbundet) Sikhula sonke nämns i texten. Sikhula sonke är inte en samarbetspart till kampanjen utan medlem i den tillsammans med lantarbetarorganisationer i Chile och Argentina. Alltså vet vi i kampanjen precis hur lantarbetare verkligen har det. Därför vill vi gärna förtydliga några saker så att en större bild förmedlas till läsarna.

Usla villkor gäller främst säsongsanställda, men att personer ”täcks av lagstiftning” betyder inte att de skyddas av den. Lagstiftningen kränks ofta, även på gårdar som levererar till Systembolaget. Men även om lagen följs är villkoren för arbetare orimliga. Den minimilön som är lagstadgad räcker inte för att täcka kostnaderna för ett drägligt liv.  Därför har kampanjen i flera år krävt att levnadslön ska ingå i de etiska riktlinjerna, och att arbetarna ska vara delaktiga i utformningen av koden. Systembolaget lovade i mars att titta närmare på möjligheten till levnadslön istället för minimilön. Sen dess har vi inget hört om den saken från dem.

Vad som istället har hänt är att tiotusentals lantarbetare lagt ner sina verktyg i vilda strejker av en aldrig skådad omfattning över hela Västra Kapprovinsen i Sydafrika där vinet odlas. Just för att deras löner inte går att leva på. De kräver inte mycket, 113 kronor om dagen istället för 69 som nu.

Systembolagets ambition är bra. Koder kan vara en väg framåt. Men bara om de inkluderar krav på en lön som går att leva på och bara om de arbetare som koden ska skydda verkligen inkluderas i dess utformning och uppföljning.

Kommer Systembolaget att hörsamma kraven på levnadslöner i Sydafrika?

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp