Kultur

Att borra i det socialt sjuka

”Kränkta, bortglömda människor, ökade löneskillnader, vad ska hända med vår sociala tillvaro?” Susanna Alakoskis nya bok handlar om dagens fattigsverige. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Vi trodde vi utrotade fattigdomen redan på 1960-talet. Vi hade tyvärr fel. På senare år har den dessutom ökat. Arbetarens Beata Hansson har träffat Susanna Alakoski för att prata om hennes senaste bok Oktober i fattigsverige som först och främst handlar om resursfördelning.

En dagbok. En berättelse om Susannas Alakoskis ungdom. En inblick i nutid. Korta stycken om väder, vind, minnen och ögonblicksiakttagelser varvas med journalanteckningar från förr: ”Kom 77.08.18 till Ystad lasarett djupt medvetslös. Hade hittats av dottern på kvällen. Har legat intuberad fyra dagar på intensiven och haft hallucinationer.” 

Författaren, ett barn av kött och blod. Barnet som måste ta hand om sina olyckliga missbrukande föräldrar. Barnet som blir en mästare på att överleva att överlista det tunga. Barnet som någonstans hoppas att det ska finnas en väg ut. 

Det är en kväll i oktober. Vi befinner oss i Dramatens målarsal. Stolarna är upptagna till sista plats. På scenen sitter ett antal inbjudna debattörer. En av dem är Susanna Alakoski. De ska diskutera fattigdom ur ett speciellt perspektiv. Ur en ”vanlig” svensk ung människas synvinkel. Publiken har just lyssnat på radiodokumentären Ingen älskar en fattig. Den har berättat för oss om 25-åriga skånska Frida. Frida berättar om sin vardag i nyfattigsverige. Hur hon går omkring i en sparsamt möblerad lägenhet och undrar vad hon nu kan sälja. Hon är sen med hyran, igen. Hon är hungrig och arbetslös. Får bara ströjobb, några timmar här och där och lever på just ingenting. Hon blir alltmer desperat. Efter radioprogrammets slut får publiken en scenisk framställning av lyssnarnas reaktioner när chatten på Sveriges Radio  öppnar.

Och det är otäcka anonyma kranar som öppnas. Chatten är full av bitska repliker. Det så kallade näthatet är påtagligt. Men varför är man så hatisk mot en liggande? Åsikterna lyder på ett ungefär: ”Hon är förstås för fin för att ta vilka jobb som helst”, ”Hon kan inte vara svensk, hon måste vara romer eller nåt”, ”Dessa lata ungdomar som bara tror att de ska bli matade”, ”Allt är sossarnas fel”, ”Alla journalister är vänsterkorrupta, vilken dålig och vinklad radiodokumentär”. ”Man behöver aldrig vara pank om man är tjej. Man behöver ju inte ens gå på gatan, det finns ju webbkameror.” Allt med en slags underton att man inte ska skylla andra för sin olycka. 

Panelen får nu den delikata frågan att försöka diskutera var denna bitterhet vi just lyssnat till bottnar i. Vad människans behov av distans till det hemska egentligen beror på. 

För folk står inte ut med att höra att faktiskt vem som helst kan hamna där, i fattigdom, riskera sitt hem, sina vänner, sina drömmar. Vi vill inte känna igen oss. Hatet är uttryck för desperation. Att slå någon svagare för att själv må bättre, att se folk som far illa som en slags tröst. ”Det har inte drabbat mig i alla fall”

Susanna Alakoski säger att vi är rädda för skammen över fattigdomen. Hon är inte förvånad över att vi ser så många unga fattiga idag.

– Men jag är skitskraj för framtiden om det fortsätter så här. Kränkta, bortglömda människor, ökade löneskillnader, vad ska hända med vår sociala tillvaro? 

Hon saknar det socialpolitiska samtalet som undersöker desperationen som en del grupper uttrycker. 

Förnekar man eller är man bara ointresserad?

– Samtidigt gryr desperationen och man tuttar på bilar i förorten. Vi talar ofta politik. Men inte socialpolitik. Det är viktigt att se komplexiteten, undersöka varför samhället blir ”socialt sjukt”. Vilka förutsättningar kräver en fattigdom? Vad är fattigdom ett symptom på?

Vi måste våga se konsekvenserna av den politik vi för, att människor som drabbas av den kan fara illa.

Susannas Alakoski om någon borde veta. En uppväxt i social misär. Missbruk. En yrkesbakgrund som socionom. Flyktingsamordnare. Politiskt engagerad som pressekreterare hos Gudrun Schyman. Och nu författare och föreläsare på heltid. Hon finns i nuet. Mitt bland oss. Hon observerar, diskuterar och drar slutsatser. Förundras och oroas.

– Fattigdom påverkar jaget. Jag tror att chattdeltagarna i programmet möjligen dessutom hatade Fridas dröm. Att hon drömde om att få jobba med media. 

Tre timmar senare är paneldebatten slut. Men vårt samtal fortsätter. 

Varför får Susanna Alakoski så strålande kritik och förståelse, när inte Frida fick det i sitt program? Handlar det om att författarens samhällskritik kommer ”ovanifrån”,  och Fridas kommer ”underifrån”, från den utsatte? 

– Det handlar kanske om framställningen. Att det är skillnad på bok och radioprogram?

Susanna Alakoski spekulerar i att om Fridas berättelse hade varit mer indirekt, en välgestaltad bok, film, pjäs eller poesi, då kanske något annat hade hänt.

– Läsandet är långsamt, personligt, man måste läsa klart innan man reagerar, det blir ett annat sorts samtal… ett längre samtal…

Från början var delar av texten till boken en del av en brevväxling mellan henne och författaren Kristian Lundborg. En mycket personlig bok. Nära. Närmast privat. Det är Susanna i samtal med den som vill lyssna. Den som öppnar boken får finna sig att bli tilltalad. Så angeläget är författarens ämne. Så mycket hon vill att vi ska höra, att vi ska förstå. 

– Boken handlar om mina personliga upplevelser av fattigdom som barn. För att begripa det jag var med om har jag tittat tillbaka på min familjs historia i början av 1900-talet. Genom min berättelse kanske det går att förstå även ett nu? 

När Susanna Alakoski växte upp var fattigdomen stor även då. Det finns alltid någon som står nederst på stegen. Då var det finnarna, polackerna, grekerna. Men i dag då? Ännu värre. 

Någon ur panelen hade talat om att vi har fått ett så sofistikerat samhälle att det bara finns plats för de utvalda. Liksom resten av Europa. Ett finrum med nolltolerans. Där vi människor måste ha ett starkare pansar för att orka stå emot flyktingströmmar, tiggande barn och vår egen granne som blivit av med jobbet, eller sitt hem. Susanna Alakoski noterar nya vindar i samhället. Hon skriver: ”Barnvräkningar, ett nytt horribelt ord har börjat användas. Att vräkas från sin bostad är en av de mest omvälvande händelser en människa kan råka ut för. Hur ska du som liten förstå att du inte kan bo kvar hemma? Hur ska du få tillit för samhället?” 

Hon blandar glasklara fakta med egna reflektioner. Hennes egen vardag. Och det är ofta klockren ironi jag läser. ”Vips när kostymklädda män lägger sig i frågan om barnfattigdom blir barnfattigdomen ett argument för att inte höja minimilöner. Kostymer har aldrig egenintressen. De refererar alltid till objektiva studier och presenterar sanna siffror.” Här berättas det att svaret på fattigdom är enkelt. Det som gör att människor undgår fattigdom är enkelt – arbete”. Hon skriver också att enligt många nationalekonomer, så speglar lönen hur produktiv en människa är. Därför används speciella kriterier när lönen för en vd sätts. Används samma kriterier när man kontrollerar produktiviteten i kvinnodominerade låglöneyrken? Är till exempel förskolelärare mind­re produktiva än en vd, är det därför de får lägre lön? Vem avgör?

Susanna Alakoski ville inte skriva denna bok. Men hon kom inte undan sig själv. Hon var tvungen att ta sig igenom sorgen. Och skammen. Självföraktet och osynligheten. Inga Puss & Kram-jeans, inga Pumaskor, inga semesterberättelser efter sommarlovet, ingen cykel, ingen bilskjuts, inga kalas. Inga utflykter.

Som 14-åring flyttade hon hemifrån, blev med barn, gjorde abort. Stal för sin överlevnad. Det var många saker som är svåra att minnas. Men nu ser hon att tiden är kommen att plocka fram sina tonår. Syna dem och plåstra om dem. Hela sin barndom lite. Våga stirra skammen i vitögat. Skammen av att vara den som är utsatt. Och det värsta av allt. ”Att ha föräldrar som inte tror att de kan förändra vår situation.” 

Någonstans reste den unga Susanna Alakoski iväg, påbörjade en planlös klassresa som av en slump ledde till Socialhögskolan. Gjorde karriär. Började skriva böcker. Fick Augustpriset för Svinalängorna. Fick se sin bok bli film. Blev hyllad. Reser nu land och rike runt för att tala om de ämnen hon kan så väl. En kändis.

En kändis med stor sorg. För kring henne har folk farit illa. Folk har dött i förtid. Vad fick de för ett liv? Hon går inte förbi tiggarna. Hon känner dem. Hon ser dem. Hon ser något hos dem som är henne alldeles för välbekant. 

De fattigas skam. Det är den vi skyr när vi går förbi de bedjande ögonen med orden ”de tillhör ändå en organiserad liga som skor sig på detta vis” Hon är helt förvissad om att vi alla far illa av att se andra fara illa, som vi i teorin skulle kunna hjälpa. I alla fall på något sätt.

I dag är Susanna Alakoski ”maskerad i kavaj och läppstift”, har studerat genusvetenskap och är vänsterintellektuell. En duktig tjej som sprang snabbt när de andra joggade. Men att bygga upp sig själv från ingenting kostar. Det kostar en orolig mage. En ond rygg. En arbetsiver utöver det vanliga. Och en ilska. Hennes liv har handlat om olika sorters tystnader, språkbyte, skoltiden, skammens tystnad, orons. Till slut bröt hon ihop. 

Det var kanske då hon började arbeta med tanken på denna bok. Oktober i fattigsverige känns som en vidöppen dörr in till smärtan. Tonåren, sveken, frågorna, kampen. Hon skriver om när känslan plötsligt kom att hon inte klarade av livet längre. Som läsare håller man andan. Tar sig igenom panikattacker och hennes kropps försök att förklara för henne att något inte är rätt. Det är en väldig tur att hon även är försedd med en befriande svartfernissad humor som gör att man faktiskt orkar läsa ut boken. 

– Jag har skämts färdigt nu. I dag vill jag föra det lilla barnets talan för när man är liten vet man inte vad man är utsatt för. Men jag är ingen politiker, ingen socialarbetare. Jag är författare. Det här är vad jag kan göra. Jag kan berätta. Resten är upp till läsaren. 

I februari 2011 släppte Rädda Barnen en rapport om svensk barnfattigdom. Efter det skrevs det i media. Susanna Alakoski blev inbjuden att både tala och skriva. Hon talar gärna om barnen som saknar intresseföreningar och starka föräldragrupper som för deras talan. Hon har själv varit ett av dem.

Hon är numera en van föreläsare. Hennes böcker tycks ha fört ut henne i ett oändligt och efterlängtat samtal om sociala problems uttryck och uppkomst. Hennes uppväxtsituation var inte unik på något vis. Igenkännandet är stort bland läsarna. Genom alla de brev hon får, förstår hon hur utsatta en del lever och har levt. Det är tabu att ha det svårt, men människor vill berätta, och bli sedda. Susanna Alakoski tror att hennes böcker har gjort svåra saker mer talbara. 

– Tar vi inte hand om det vi ser hända nu i samhället kan det få stora konsekvenser för oss alla framöver. Ibland tror jag att vi skjuter en stor social bomb framför oss genom att kränka människor, folk ska inte bo på gatorna.

Hur tror du folk kommer att uppfatta din bok?

– Jag tänker aldrig så, jag tänker aldrig att jag skriver för en speciell publik. Jag tänker bara på det jag vill skriva och hur det ska bli litteratur. Men jag hoppas ju så klart på att folk blir intresserade av sitt samhälle på ett annat vis. I Oktoberboken ville jag ställa frågor om sociala problem. Jag borrar i det socialt sjuka. Jag ville undersöka hur sociala problem kan uppstå. Vad är samhällets roll, vad är individens, och går det att bota sociala problem? Det är mina frågor till samtiden. Är det värt att rädda socialt sjuka människor? 

Hur orkar man vara så ärlig?

– Hur klarar vi av att INTE vara ärliga? 

Publicerad Uppdaterad
6 hours sedan

Kommentar #15/2024

”Akelius vill montera ner den allmänna skolan”

Roger Akelius (på bild från 2002) vill avskaffa den allmänna skolan genom att montera ner den, såsom han gjort med allmännyttiga bostäder, skriver Arbetarens krönikör. Men det blev inget köp av Academedia. Foto: Jessica Gow / TT, Anders Holmström/TT, Julia Lindblom

Roger Akelius framställde sig själv som filantrop och skrämde ägarna med att vilja dra in aktieutdelningen i Academedia. Så det blev inget köp för hans del. Men det hela handlade inte alls om att Akelius skulle sakna vinstintresse, skriver Martina Engman. Tvärtom vill han avskaffa den allmänna skolan på samma sätt som han gjort med kommunalt ägda bostäder: genom att montera ner bit för bit.

I ett grådisigt Malmö, mitt emot Folkets park, tornar de så kallade skilsmässohusen upp sig. De kallas så i folkmun för att när relationer tar slut börjar folk om här. Byggda alldeles för höga i en ilsken tegelbrun färg liknar de en ytterst liten kinesisk mur. Men folk blir sällan långvariga här. Den höga hyran och bullret från de eviga hyreshöjnings-renoveringarna av enstaka lägenheter gör att de som kan söker sig vidare.

Så skapade Akelius Fastigheter lägenheter där ingen egentligen vill bo.

Retade plötsligt borgerligheten

När Roger Akelius berättade att han skulle köpa en stor del av friskolekoncernen Academedia gav han friskolevärlden kollektiv hjärtattack med uttalanden om indragen aktieutdelning, donerade läromedel och mindre barngrupper. Värdet på Academedias aktier sjönk som en sten. Många småsparare och fonder sålde i panik.

Skulle hotet mot friskolorna komma från näringslivet? Det vore inte otänkbart. Handelshögskolans rektor, Lars Strannegård, har debatterat studenternas sjunkande kunskapsnivåer och friskolornas glädjebetyg. En outbildad arbetskraft är trots allt en fara för Sverige som kunskapsnation, alltså svenska företag. 

I samband med köpet passade Roger Akelius på att reta gallfeber på samtida borgerlighet genom att kalla betyg för ”äcklig militaristisk tradition”. Sedan trampade han nervösa aktieägare på tårna med uttalanden som ”kvartalsekonomi är för amatörer” och att ”generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper”. Akelius försatt inte en chans att tjuvnypa friskolesverige. Miljardären verkade inte vara i behov av nya vänner, för när affären avbröts passade han på att deklarera i tidningen Affärsvärlden: ”Fann mig snart i att aktieägare var viktigare än barn”. 

Målet att avskaffa den allmänna skolan

Det finns dock ingen anledning att gå på den rosenskimrande Disney-berättelse Akelius berättar om sig själv. Köpet av Academedia skulle inte avskaffat vinstjakt inom Academedia, målet var ett helt annat. Nämligen att avskaffa den allmänna skolan.

Det vore lätt att avskriva Akelius om det inte vore så att han brutalt omformat Sverige förut.

Den 78-åriga mångmiljardären som bor i Spanien benämner sig gärna som filantrop och sade att han som storägare skulle värna elever och personal. Det är dock ingen generell omsorg om alla elever och all personal det är tal om. Akelius plan är tydlig: kommunerna kommer om ett par år inte klara av att betala vad det kostar att utbilda barnen. Då, spår han, kommer proppen gå ur för privata skolor och då vill han att Academedias skolor är dit föräldrarna vänder sig. Så ska han bygga ett värdefullt bolag. Akelius dystra prognos är att var tionde unge kommer gå i en privatskola så småningom.

Privatskolor i Sverige på bred front är just nu science fiction för gemene man, dramatik i stil med ultraliberalens Ayn Rands roman Och världen skälvde. Det vore lätt att avskriva Akelius om det inte vore så att han brutalt omformat Sverige förut.

Akelius bostadsföretag knäckte hyresregleringen

Det var Roger Akelius bostadsföretag som knäckte hyresregleringen för svenska hyresrätter. I början av 2000-talet ansågs hyreslägenheter generellt vara en dålig investering eftersom hyrorna var låga och möjligheterna till vinst magra. Akelius såg en möjlighet och knäckte regleringen med sina standardhöjningar. Tillsammans med politikernas utförsäljning av allmännyttan banade det väg för renovräkningar och ockerhyror. Det var en privatekonomisk atombomb släpptes över Sverige.

I podden Investera på höjden från 2019 beskriver storspelaren inom svenska fastighetsbolag Jan-Erik Höjvall stolt hur han som vd för Akelius fastighetsbolag utvecklade en modell för att ta sig runt de reglerade hyrorna. Metoderna tar sedan anställda i bolaget med sig till andra bostadsföretag när de byter jobb och hyreshöjningarna sprider sig som ringar på vattnet. Själv fortsatte Jan-Erik Höjvall med samma strategi senare i SBB:s dåvarande bostadsbolag Amasten, nu avknoppade Neobo.

De miljarder Akelius ville använda för att omforma svensk skola kommer i mångt och mycket från vinster när han omstöpt bostäder som skilsmässohusen i Malmö. De fastigheterna har sedan sålts vidare till investerare som varit övertygade om att mer pengar funnits att pressa ur hyresgästerna. I dag ägs skilsmässohusen i Malmö av skandalomsusade Heimstaden som fortsätter på den utstakade vägen. Nästan alltid sitter det en lapp uppe i hissen där de ber om ursäkt för ljudet från renoveringar. 

Akelius ambition var att göra samma sak med svensk allmän skolgång som han gjort med allmännyttiga bostäder: montera ner bit för bit.

Målet är att införa ”riktiga privatskolor”

Roger Akelius hymlar inte när han säger att ”om Sverige får utvecklas till att ha riktiga privatskolor, så kan näringslivet och börsen höja kunskapsnivån markant. Sverige behöver det.” Det vill säga, de som betalar kan få tillgång till kunskap. Att han i media blir kallad för filantrop, alltså någon som utan vinstintresse verkar för förbättring av människors livsvillkor, är minst sagt märkligt.

Den avbrutna försäljningen kan vara ett första tecken på en ny skolpolitisk karta om ett par år. Löses inte underfinansieringen av svensk skola kan vänstern snart tvingas försvara det fria skolvalet och skolpengen. Det oavsett vem den går till, eftersom det kan bli enda sättet att hitta bred politisk enighet om skolgång för alla – annars kan Roger Akelius bistra vision bli verklighet.

Den här gången försvarade aktieägarnas vinstintresse den allmänna skolgången och försäljningen av Academia till Roger Akelius avblåstes. Varannan vecka-barnen i skilsmässohusen kan tillfälligt pusta ut, till ljudet av hantverkare som bilar bort kakel i ännu en badrumsrenovering.

Publicerad Uppdaterad
1 day sedan

Utrikes #14/2024

30 000 döda men USA stoppade resolution om eldupphör i Gaza

USA stoppade en resolution om eldupphör i Gaza
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield vägrade skriva under resolutionen om omdelbart eldupphör i det svårt sönderbombade Gaza. Foto: Hatem Ali och Seth Wenig/TT

För tredje gången på kort tid stoppade USA under tisdagskvällen en resolution om omedelbart eldupphör i Gaza. Det här under ett möte vid FN:s säkerhetsråd. 

Förslaget om eldupphör lades fram av Algeriet och backades av 13 länder i FN:s säkerhetsråd. Storbritannien avstod från att rösta medan USA lade in sitt veto. Samtidigt fortsätter de blodiga attackerna mot Gaza där uppemot 30 000 människor, varav omkring en tredjedel barn, har dött sedan Hamas attack på Israel den 7 oktober.

Hård internationell kritik

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield menar att ett eldupphör skulle få negativa konsekvenser på de pågåede fredsförhandlingarna men beslutet att blockera möjligheten till eldupphör har fått hård internationell kritik.

Läget i det sönderbombade Gaza beskrivs som allt mer akut. Sjukvården har i det närmaste helt kollapsat och det råder stor brist på allt från mediciner till livsmedel.

“Explosion av barnadödlighet”

FN har tidigare i veckan varnat för att omkring en miljon barn i Gaza upplever akut hungerkris och att risken är stor för en ”stor explosion av barnadödlighet” som skulle kunna förhindras om striderna upphörde.

Samtidigt ökar också oron för den planerade israeliska markinvasionen av överbefolkade staden Rafah i södra Gaza dit hundratusentals civila sökt skydd.

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Porträttbild av författaren Elin Anna Labba.

Intervjun #14/2024

Elin Anna Labbas nya bok: Storslagen skildring om dolda händelser vid vatten

Elin Anna Labba i intervju om romandebuten Far inte till havet. Foto: Sara Lansgren

Samtidigt som Elin Anna Labbas första bok, Herrarna satte oss hit, om tvångsförflyttningarna av samerna, sätts upp på teaterscenen kommer hennes romandebut Far inte till havet. En skildring av hur tre kvinnor försöker överleva, anpassa sig och göra motstånd mot vattenkraftsutbyggnaden som gör att sjön reser sig. Christin Sandberg har pratat med författaren om tystnad, trauman och sjöns betydelse utifrån tre kvinnors perspektiv.

Öppningsscenen i Elin Anna Labbas romandebut Far inte till havet är en sådan som etsar sig fast i minnet. Tre kvinnor kommer fram till sitt sommarhem till fjälls och möts av att byn på sommarlandet är översvämmad. Sjön har stigit så till den grad att kåtor och björkar helt eller delvis har dränkts. De vadar och ror fram och tillbaka mellan det som en gång var deras sommarkåta och torra land för att försöka rädda så många saker de kan. 

Trots att Far inte till havet, till skillnad från Elin Anna Labbas Augustprisbelönade debut, är en skönlitterär bok är den ändå en naturlig uppföljning av Herrarna satte oss hit, om tvångsförflyttningar av samer. Den här gången ligger fokus på utvinningen av naturresurser och vattenkraftsbyggandet i Sápmi, vilket orsakade vattennivåhöjningar och översvämningar med katastrofala följder.

Elin Anna Labbas egen släkt på faderns sida är från Vájsáluokta vid sjön Akkajaure – ett av de drabbade områdena för 1900-talets stora kraftverksdammsbyggen. Kvinnan som klär omslaget på boken är hennes farfars syster. 

Utgångspunkten för berättelsen är just bilder från den tiden som Labba har tagit del av. 

– Jag har sett de där bilderna på byn som har dränkts under uppväxten. Kåtor som har begravts i vattnet och människor som ror ut på sjön för att försöka rädda sina saker. Jag har ritat upp det och föreställt mig hur det var, berättar Elin Anna Labba på telefon från hemmet i Saltdal i norska Sápmi. 

Det och många människors berättelser ligger till grund för den här boken.

Tre kvinnor förenar berättelsen

Huvudpersonerna är alltså tre kvinnor. Rávdná, ensamstående mor, eller egentligen mamma tillsammans med systern tillika moster Ánne, och så dottern Iŋgá, berättaren. Iŋgá är i trettonårsåldern när man träffar henne första gången.

Att det blev just tre kvinnor är inte en slump. 

– Det finns många sådana starka kvinnoberättelser hemikring och jag har också haft den typen av kvinnor runt mig. Det var fint att få skriva en berättelse som utgår från dem, säger Elin Anna Labba.

Det finns också en stark koppling mellan kvinnor och vatten utifrån en urfolks- och samisk förståelse som Labba ville laborera med. 

– I Sápmi, och på många andra platser också, är vatten ett kvinnligt väsen. Det kändes som självklart att de sitter ihop med sjön på ett väldigt starkt sätt och jag ville leka med det i fiktiv form. Undersöka vad som hände med dem när sjön går sönder, däms och förstörs, säger Elin Anna Labba.

Dessutom fanns det många kvinnor i Labbas förra bok Herrarna satte oss hit, som hon på något sätt ville spinna vidare på i den här boken. 

– I romanformen kunde jag ta mig friheten att föreställa mig den hemlöshet som beskrevs i den boken. Det är en annan typ av tvångsförflyttning jag skriver om nu, men det är egentligen samma tematik. Och ramberättelsen följer ett faktiskt förlopp, även om personerna är fiktiva, säger Elin Anna Labba och fortsätter: 

De enskilda kvinnorna är inte baserade på verkliga personer utan är en blandning av många kvinnor. Även om en kvinna, den lite argare mamman, hade en förebild i min farfars mor Risten.

Mycket mer än så vet hon inte om Risten, utan har fått bygga på med andra kvinnor från omgivningen. Det ligger mycket research, framför allt insamlande av intervjuer och berättelser, bakom den här boken också. 

– Men jag har inte behövt åka så långt, eftersom jag bor på en sådan här plats där det har funnits nära till hands. Jag har kunnat plocka fram barndomsminnen hemmavid. Gå runt i de närmaste stugorna och fråga om saker. 

Rávdná frågar sig i boken medan hon stirrar ut över sjön om det hade varit annorlunda ”om kvinnorna hade bestämt”. 

– Jag tänker att det är en fråga man kan ställa sig om världen i allmänhet. Både vad gäller krigen i Ukraina och Gaza – vad hade varit annorlunda om det hade varit kvinnor som styrde? Rávdná i boken trodde det, att det hade sett annorlunda ut. 

Labba berättar att den detaljen i boken kommer från männen i byn där hon är uppväxt. 

– Enligt männen var deras mammor mycket starkare motståndare till intrången och kraftverksbyggena än männen, men hade inte den självklara rösten att ställa sig upp och säga det. Mammorna var väldigt arga över att man lät det ske. 

En annan förklaring till att kvinnorna kanske var, och än i dag är, de största motståndarna till övergrepp på naturen är att kvinnor, särskilt de som fått barn, som familjebärare är mycket mer knutna till en plats. 

– Framför allt inom renskötseln så blir kvinnorna när de får barn mycket mer varande vid sjön. Och mycket mer beroende av vattnet.

Efter tvångsförflyttningarna: romanformen ett sätt att fylla tomrummen

Att skriva i fiktiv form gjorde att Labba kände en frihet att försöka förstå mer, och på ett djupare plan, vad som hände kring tvångsförflyttningarna i ett senare historiskt skede än under perioden hon skriver om i Herrarna satte oss hit

– I romanen kan du få fylla i tomrummen som du vet att du aldrig någonsin kommer att få svar på på något annat sätt. Samisk historia är så lite nedtecknad och så lite arkiverad, systematiserad och organiserad, och många gånger är man därför beroende av en muntligt levande kultur, att det finns folk som kan berätta vad som hände. 

Och Elin Anna Labba tror att hon kommer närmare en känslomässig sanning kring vad som hände i sin debutroman.

Men samtidigt som den samiska berättartraditionen är stark och en viktig del av bakgrundsinformationen till boken Far inte till havet så finns det också mycket som inte kan uttalas högt. Tystnaden spelar en stor roll i berättelsen.

– Det är en tystnad. För samtidigt som många är duktiga på att berätta finns det en massa saker som man inte kan tala om. Så det blir på något sätt ett samtal där man vet att det ligger saker under ytan hela tiden. 

– Men på samma gång som det är så extremt mycket som man inte säger, så finns det en natur, som kanske är den som är mest talande. I naturen finns det fortfarande spår av ett samiskt liv, samisk historia och en samisk berättelse. Medan det i böcker och skrifter är extremt tyst. Det är inte bara tyst, utan det är präglat av en hård historia och mycket motgång som har skapat den där tystnaden, och saker man inte kan prata om. 

Elin Anna Labba tittar ut över sjön Akkajaure i Vájsáluokta. Foto: Sara Lansgren

Just en sådan sak är trauman, likt det Moster Ánne bär på i boken. Hon har fött ett barn, som hennes egen mor tvingade henne att lämna bort. Det var något som Labba tyckte var viktigt att berätta. 

– Det återkommer i de berättelser som jag har lyssnat på, från en tid när man verkligen inte kan få ta för givet att ett barn man får är ett barn man kommer få ha kvar, säger Elin Anna Labba. 

– Jag har hört många sådana berättelser om kvinnor som inte har kommit tillbaka till sig själva efter att ha blivit fråntagna ett barn. Ofta skedde det på grymma vis, och du fick ofta inte bestämma själv, utan det kanske var ens mamma som kom och sade att du inte fick behålla barnet.

Hon säger att det var viktigt att det inte skulle bli en glorifierande historia. För romantisk, för vacker. Utan en historia som också skildrar det som är trasigt och fult. Som livet är.

– Man kan lätt hamna där, när man vill skriva om något man är väldigt lojal mot som jag är mot Sápmi, och därför börjar utelämna delar. Men då blir det osant.

I nästan varje detalj i boken finns det en gammal berättelse som ligger i botten. En sådan är en familjeberättelse om en syster som hade gått bort, och familjen därefter brände precis allting som har tillhört henne. Precis på samma sätt bränner Rávdná allt efter att moster Ánne dött.

Och så är det där med bristen på närhet och fysisk beröring. Lever det kvar eller kommer det med berättelserna, är det så att när man berättar mer så blottar man sig och blir mer sårbar och känslomässig?

– Jo, avståndet, det fysiska håller ihop med tystnaden och när den luckras upp och man börjar bryta upp den så påverkar det hela en. 

– För varje bok man ger ut, som i mitt fall, så är det som att kroppen slappnar av. Man vågar närma sig själv och andra. 

Motstånd – en röd tråd genom den samiska historien

Motståndet mot vattenkraftsprojekten, som i verkligheten kom att bli en global urfolksrörelse, skildras också i boken. Labba, som är född 1980, beskriver det som något som har påverkat hennes uppväxt.

– Det var viktigt att skriva den tiden som ligger före mitt liv. Vad skapade att jag fick växa upp med samisk skola, samisk språkundervisning, samiska program, samiska barnböcker? Allt sådant som min pappa inte fick eftersom man inte skulle lära sig samiska när han växte upp. Det händer så mycket under de här åren, säger hon och tillägger: 

– Samtidigt är de i min bok ganska dåliga på att göra motstånd. De är inga mästare, de är ganska taffliga. Även om Rávdná försöker. 

Däremot är dottern Iŋgá, som bär berättelsen, mest undflyende, inte intresserad av att följa i moderns spår och svår att få något riktigt grepp om.

– Hon blir kvar och bara är. Hon blir väldigt passiviserad av sitt liv. Hon är dock en sådan kvinna som finns där och som jag har sett i min närhet. 

– Det svårt att skriva fram den här typen av karaktärer. Det är lättare att skriva om någon som är tydlig och förbannad som hennes mamma, som har tydligare konturer.

Elin Anna Labbas bok har beskrivits som mörk och hon har fått frågan var hon ser hopp.

– Jag har själv inte tänkt på det som en mörk berättelse, utan har till och med haft riktigt kul när jag har skrivit.

Men om hon ska peka ut mörkret, som boken i så fall är präglad av, så är det den pågående klimatkrisen. Den som alla i Sápmi befinner sig mitt i.

Boken är dessutom skriven under en tid när Labba och hennes familj, man och tre barn, flyttade från Jokkmokk till Saltdal i norska Sápmi.

– Så vi har stödmatat våra renar och vi har sett att ingenting händer. Åren går och politiken förändras inte. Den hopplösheten måste man ändå säga är närvarande. 

Elin Anna Labba drömmer om att sjön, havet och naturen en dag ska få sina egna rättigheter, sin egen röst. Såsom floder och mark har fått i bland annat Nya Zeeland.

– Jag tänker att någon dag kommer vi att komma dit även i Sverige, säger hon.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan

Inrikes #13/2024

Sista milen utan lön: Nya skandaler hos Airmees under­leverantörer

Airmee använder sig av en uppsjö av underleverantörer i Sverige för att hålla verksamheten igång. Foto: Julia Lindblom

Förra året avslöjade Arbetaren omfattande missförhållanden bland Airmees underleverantörer. Strax därefter avgick bolagets vd. Nu kan Arbetaren avslöja ytterligare missförhållanden och det som framstår som nya planerade konkurser bland flera andra av Airmees underleverantörer. 

Det här är del ett av Arbetarens läsarfinansierade gräv: Sista milen utan lön.

Det är en kall eftermiddag i februari i en söderförort till Stockholm när Arbetaren möter upp Andrij.

Andrij kom till Sverige i samband med att kriget i Ukraina bröt ut våren 2022. Genom en kontakt från en vän fick han omgående arbete inom budbranschen på en underentreprenör till gigföretaget Airmee, nämligen Amek Entreprenad. 

Han är nu en av många arbetare som Arbetaren varit i kontakt med och som sedan snart ett år fortfarande väntar på sina löner. 

Andrij berättar att arbetet på Airmee var hårt och slitsamt, och att buden på företaget fick betalt per stopp. Det bekräftas också i flera anställningsavtal, där det står att förare fick mellan 9 till 12 kronor per stopp. 

– Svenskarna skulle aldrig ta den här typen av arbete. De kan möjligen vara chefer på företagen i budbranschen. Om en svensk arbetade på jobbet jag haft en vecka skulle hen säga “det här gör jag aldrig om”, säger han.

Men efter att Andrij hade arbetat i över ett år på företaget slutade plötsligt lönen att komma. Den sista lönen betalades aldrig ut, och nu är Amek skyldig honom över 21 000 kronor.

Tidigare problem med underleverantörer och konkurser

Arbetaren har i flera reportage rapporterat om omfattande missförhållanden på budföretaget Airmee. 

Airmee använder sig av en uppsjö av underleverantörer i Sverige för att hålla verksamheten igång. De har formellt inget arbetsköparansvar, utan erbjuder endast en plattform för tjänster. 

I stället är det underleverantörerna som har det formella ansvaret. 

En av dessa underleverantörer, skandalföretaget Ripro Holding, kastades ut från såväl Airmee som Budbee. Företaget var indraget i en utredning om grova skattebrott, bokföringsbrott, svartarbete och penningtvätt.

Arbetaren kunde som första tidning i somras avslöja att bolaget gått i planerad konkurs, för att sedan åter uppstå under liknande företagsnamn. Något som senare även Dagens industri rapporterade om. Granskningarna i media ledde till att Airmee bröt kontraktet med Ripro Holding. Några dagar efter avslöjandet avgick även Airmees vd Julian Lee och ersattes med Elin Morales Härén.

Andrij är en av många leveransbud som fortfarande väntar fortfarande på månadslönen från Amek. Foto: Julia Lindblom

Nya skandaler hos Airmees underleverantörer

Nu kan Arbetaren avslöja ytterligare missförhållanden och det som framstår som nya planerade konkurser bland flera andra av Airmees underleverantörer. Samtidigt hopar sig betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Flera av Arbetarens källor menar att Amek, företaget som inte betalade ut Andrijs lön, var en underentreprenör till Tranda Transport AB.

Tranda Transport AB är en av logistikjättarna Airmees och Budbees största underleverantörer och tvingades, vilket Dagens Industri rapporterade om, förra året till rekonstruktion. Därmed riskerar skattebetalarna en förlust på nästan 10 miljoner kronor.

Buden på Tranda Transport arbetar nu på provision. Det bekräftar anställningskontrakt som Arbetaren tagit del av och som visar att buden erbjuds endast 12 kronor per utkörning.

Andrij berättar att kollegorna skrev till chefen på Amek för att be om de uteblivna lönerna, men inte fick något gensvar.

– Vi var underleverantörer till Tranda. Redan den 20 maj, några dagar innan löningsdagen, kände vi på oss att vi inte skulle få ut våra löner. Vi skrev till chefen på Tranda, som skrev till chefen på Amek. Han sa att han skulle betala lönerna. Chefen på Tranda delade upp betalningarna i två. Först förde hon över en mindre summa, och chefen på Amek betalade en del av lönerna med de pengarna. Men den andra större summan som Tranda förde över behöll han själv och stack, berättar Andrij.

Trandas ägare Cora Boreaux bekräftar att Tranda AB tidningar har anlitat Amek som underentrepenör, men har enligt henne uppfyllt sina skyldighet i avtalet.

– Vi har inte överfört pengar till något bolag, utan betalat fakturor. När vi anlitar någon som en underentreprenör så får vi betala för den tjänsten. I förlängningen utgår vi från att vår kund i sin tur följer den svenska lagen och betalar sina kostnader. Vi har uppfyllt våra skyldigheter enligt avtalet och betalat fakturorna, säger hon.

Enligt Cora Boreaux sade de upp avtalet med Amek för att de anade missförhållanden.

Chefen svarar under falskt namn

När Arbetaren når en ansvarig på Amek genom ett telefonnummer, som flera anställda tidigare använt sig av, säger personen att den varken känner till Amek eller Tranda. Personen säger att han inte är anställd för tillfället och utger sig i stället för att heta “Steven”.

– Det här numret kanske tillhörde någon annan tidigare, säger personen i telefonen.

Anställda Arbetaren talar med bekräftar dock att det är deras gamla chefs röst i telefonen.

Fordon flyttades över i samband med konkurs

Förra våren berättade Arbetaren om Mohammed som arbetade på en annan av Airmees underleverantörer, Amrra. Han fick inte fick ut sin lön trots att han under slavliknande villkor arbetade fem dagar i veckan, sju timmar om dagen i en och en halv månad. 

Amrra gick i konkurs i maj 2023, och hade vid tidpunkten skulder på 4 722 230 kronor. 

Utdrag ur fordonsregistret som visar hur bilar flyttats över mellan bolagen. Foto: Privat

Arbetaren har granskat hur fordon som tidigare ägts av Amrra, tagits över av Amek Entreprenad bara några månader innan företaget gick i konkurs. Det här visar flera utdrag ur fordonsregistret. I dagsläget äger dock inte Amek längre några fordon och lastbilarna har i många fall blivit avställda. 

En fortsatt granskning av alla inblandade företag har bland annat visat följande kopplingar mellan Amek, Amrra och Tranda:

I Amrras bolagsstyrelse satt en kvinna som styrelsesuppleant sedan november 2021, som senare tillträder som styrelseledamot i Amek AB i december 2022, endast några månader innan Amrras konkurs. 

Samma sommar, i juni 2023, bildas ytterligare ett företag, Arcabo Transport. I styrelsen sitter personer som Arbetarens källor menar haft arbetsledande positioner på Amek och Amrra. Flera bilar i bolaget har tidigare tillhört Amrra och Amek. 

Tranda, Amrra och Amek och skatteskulderna 

Enligt Arbetarens källor har Tranda inte bara kopplingar till Amek och Amrra. De har också varit knutna till ett annat budbolag som nyligen gick i konkurs, Occada AB. 

I bolagsstämman vid Occada deltog en annan person som sitter i Trandas bolagsstyrelse som justerare av protokollet. Occada gick i konkurs i april förra året.

En av Airmees alla underleverantörskedjor. Här med företaget Tranda som utkontrakterat arbete till Amrra, som gått i konkurs för att sedan uppstå som företaget Amek Entreprenad.

Enligt förvaltningsberättelsen från konkursen skulle bolaget bedriva bud- och kurirverksamhet åt Airmee, men var även underentreprenör för Bird och samlade in elsparkcykar åt bolaget. 

Personalomsättningen på bolaget var hög. Mellan 2020 och 2023 hade Occada cirka 100 olika anställda och som mest ungefär 13 anställda samtidigt. Bolaget var aktivt i drygt tre år och är i dag skyldiga närmare 2,5 miljoner i skattepengar. 

Uteblivna löner

Andrij letar i dagsläget efter ett nytt jobb. Han har ont om pengar och behöver den innestående lönen för att försörja sin familj. 

– Sverige sträcker ut en hand för att hjälpa, men har två händer från att ta ifrån en allt. Det har gått snart tre år men jag kan inte säga att det blivit bättre för oss migrantarbetare som kom till Sverige från Ukraina, säger han.

Arbetaren kommer att fortsätta att följa utvecklingen inom budbranschen.

Andrij heter egentligen något annat men vill vara anonym av rädsla för repressalier.

Läs de andra delarna av Arbetarens läsarfinansierade gräv: Sista milen utan lön 

Del ett: Nya skandaler hos Airmees underleverantörer 
Del två: Slavliknande villkor på Amek 
Del tre: Ägaren tar avstånd från tidigare partnerbolag

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan

Ledare #13/2024

När bjuder ni in Solidariska byggare, regeringen?

Arbetarens tillförordnade chefredaktör Amalthea Frantz om arbetsplatsolyckor.
Amalthea Frantz, tillförordnad chefredaktör på Arbetaren. Foto: Magnus Lejhall/TT. Kollage: Arbetaren

”Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, vågar du bjuda in Solidariska byggare nästa gång?” Amalthea Frantz om regeringens partssamtal om de ökade dödsolyckorna på arbetsplatserna.

Den gångna veckan har Sveriges regering sysslat med många träffar, uttalanden och pressmeddelanden. Det har handlat om allt från utrikespolitik till a-kassa. Nyheterna har inte varit goda.

Ett ämne som hade kunnat mynna ut i något lite mer hoppfullt, kanske till och med kraftfullt, är samlingen kring arbetsmiljö och de ökade dödsolyckorna.

I pressutskick har vi fått veta att regeringen kallat till ”samtal med parterna”. De började förstås med arbetsköparna. Då var statsminister Ulf Kristersson (M) med.

Statsministern inte med

Sedan var det dags att träffa arbetstagarnas representanter, LO-förbundet Byggnads. De fick nöja sig med att möta arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, samt biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). Samtidigt brann det bokstavligen på en arbetsplats i branschen, med ett förmodat dödsoffer som följd.

Regeringens möte har än så länge inte skapat några stora rubriker. Eller så mycket att förvänta sig, vad det verkar. (Att regeringen vill att Arbetsmiljöverket ska rikta in sig på fler fysiska oanmälda inspektioner är förvisso bra, men det uttalandet kom redan i mitten av december, efter hisskatastrofen i Sundbyberg.)

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger efter mötet till tidningen Byggnadsarbetaren att de önskar en kriskommission med byggbranschens parter och representanter från regeringen. Och: ”Vi blev inte lovade något, men de uttryckte tacksamhet över att vi var där.”

Inte så hoppfullt alltså. Men ingen borde vara förvånad.

Samtal utan representation

Vilka är ”parterna”? Visst borde alla de arbetare som kommit till Sverige för att jobba i just byggbranschen räknas? Dem har ju Byggnads till stor del misslyckats att organisera. Särskilt jämfört med relativt lilla SAC Syndikalisterna, som har något tusental sådana medlemmar bara i Stockholm, i facket med namnet Solidariska byggare.

Kort sagt: Migrantarbetare är överrepresenterade vad gäller arbetsplatsolyckor.

LO-facken har under lång tid misslyckats med att, eller inte velat, organisera sådana arbetare i någon större utsträckning.

Att det på papperet finns regler och kollektivavtal spelar inte stor roll för den faktiska säkerheten på mängder av byggen.

Ett sätt att få höra om verkligheten på de värst utsatta arbetsplatserna hade förstås varit att bjuda in de berörda som organiserat sig syndikalistiskt.

De dödliga olyckorna ökar.

Bjud in de värst utsatta

Ett sätt att, med tanke på ovanstående, få höra om verkligheten på de värst utsatta arbetsplatserna hade förstås varit att bjuda in de berörda som organiserat sig syndikalistiskt. Men ingen syndikalist har sett till någon inbjudan till veckans träff med regeringen.

Vi vet ju att det inte är i ”samtal med parterna” som verklig förändring sker. Men ändå, visst vore det intressant att höra samtalet?

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, vågar du bjuda in Solidariska byggare nästa gång? Annars kan de säkert ta det direkt med Ulf, om det passar bättre.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan

Kultur #12/2024

Barnen blir osynliga i gestaltning av längtan och vånda

Författaren Sara Martinsson och hennes bok Kvinnor utan barn. Till höger skådespelerskan Nina Zanjani i Yerma.
Journalisten och författaren Sara Martinsson. Till höger Nina Zanjani i rollen som Yerma. Foto: Banfa Jawla

Skaffa barn eller inte? Frågan är personlig men har en sådan bäring på familj och samhälle att det ofta är svårt att bortse från omgivningens tryck och förväntningar. Men vilket sätt beskriver bäst dessa kast mellan längtan, skräck och yttre krav? Statistik eller poetisk gestaltning?

1900-talet utnämndes till Barnets århundrade, vilket var titeln på Ellen Keys stridsskrift med samma namn, som kom ut just år 1900. 1800-talets barn levde i fasa, och uppmärksamheten kring deras liv och rätt fick stora genomslag.

I Sverige och andra länder blev det förbjudet att misshandla och förgripa sig på barn. De fick rätt till utbildning och tycka till om vårdnadshavare. Mindre barn skulle inte arbeta eller användas i krig. På många sätt blev barn synliga under detta århundrade, och fick allt fler att förstå och kämpa för deras rätt till egna perspektiv.

Ellen Key.
Ellen Key. Foto: TT

Barn i vårt århundrade

Man är benägen att tänka att det skett en tillbakagång under vårt århundrade. Runt om i världen mördas och torteras barn, i vår tid, inför våra ögon.

Några siffror: Rädda Barnen rapporterar att över 11 000 barn har dödats i Gaza sedan den 7 oktober 2023. Det brittiska försvarsministeriet uppger att 11 000 ukrainska barn under Rysslands anfall kidnappats för att ”omskolas”. Men också på andra ställen i världen svälter och dör barn i tiotusental i krig och klimatrelaterade kriser. 

Värdens, historiens och samtidens barn har sålts och köpts, ofta inför omvärldens ögon. Barn har systematiskt kidnappats och ”fostrats” för att ingå i en fascistisk maktapparat, exempel finns från alla tider och världsdelar, under 1900-talet från Spanien efter inbördeskriget, Nazitysklands Lebensbornsprojekt, under 1970-talets fascistövertagande i Argentina och Chile.

Den globala adoptionsindustrin har haft systematiska inslag av vinstintresse vilket har lett till att strömmar av barn från bland annat Latinamerika och Korea stulits och sålts till Europa och USA. Äger barnet någonsin sin egen berättelse?

Barnafödande som norm, tryck och livsstil

Journalisten och författaren Sara Martinsson utgår i sin bok Kvinnor utan barn. Om reproduktion och livets mening, som närmast fungerar som ett långt reportage, från sina egna tankar om vad det får för konsekvenser att avstå ifrån att ”skaffa barn”.

Särskilt rör hon sig kring barnafödande som norm, tryck och livsstil. För kvinnor alltså. Första delen av boken handlar om hur kvinnor historiskt kopplats samman med barnafödande, och basen i tankegången hämtas till stor del från de gamla grekerna och Bibeln. Är dessa verkligen det fundament som vi fortfarande står på i alla frågor om natur kontra kultur, börjar man snart fundera över.

Så småningom kommer exemplen från mammor i generationer för inte så länge sedan, om läkarvetenskapens framgångar som möjliggör barnalstrande även för den som för bara ett sekel sedan var dömd till att inte kunna välja. 

Demonstration för rätt till abort. St Louis, Missouri, USA 1972
Demonstration för rätt till abort. St Louis, Missouri, USA 1972. Foto: TT

Andra har svårt att välja på grund av konkreta lagar och regler, som hedersproblematik i familjen eller abortförbud. Framåt slutet av boken citeras Ungerns talman Lázzo Kövér: ”Att skaffa barn är en offentlig angelägenhet, inte en privat. (…) Barnlösa människor är inte normala. De står på dödens sida.”

Sara Martinsson skriver: ”Styrkan i orden är talande för var kvinnor utan barn befinner sig politiskt just nu. Kanske kan man till och med gå så långt som att påstå att 2020-talet är en ny historisk höjdpunkt för politiseringen av kvinnors förmåga att ge liv.”

Statistik övertygar inte

Vare sig man köper denna slutsats eller inte – efter en rad ordentligt brutala nedslag i historiens växlande konsensus kring vilka konster kvinnor ska eller inte får utföra med sina kroppar – finns en poäng här: en person med livmoder förvandlas lätt till en lekboll i händerna på ett maktlystet samhälle. Rapporterna duggar utan tvivel tätt i vår tid, som sagt. 

Trots att Kvinnor utan barn är späckad, verkligen späckad, med statistik och exempel övertygar den inte på grund av detta. All statistik och de många citaten i Martinssons bok mer än antyder att de skulle vara bevis på hennes tes att barnlösa kvinnor betraktats som mindre relevanta – men ofta är det svårt att värdera dem.

Samtidigt sår de lite förrädiskt tanken att de som valt barnalivet mer eller mindre förförts, eller närmast tvingats in i det. Men vad är det som säger att beslutet att avstå är ett beslut med mer integritet än att inte göra det? Kvinnor utan barn leder inte detta i bevis, trots alla sina siffror. 

Charles Foster: Sara, Hagar, Sara och Abraham. Charles Foster 1897.
Hagar, Sara och Abraham. Bild Charles Foster 1897. Foto: Wikimedia Commons

Paradoxalt känns de också mindre relevanta än den hävd, tradition, skam, samhälle, kultur, vidskepelse och moral som krälar runt frågan. 

Gestaltning mer effektivt än siffror

Att läsa boken som en mer personlig berättelse kring vad en har att brottas med i valet att inte ”skaffa” barn ger betydligt bättre utdelning. Där fångar Martinssons historiska berättelse upp en kör av kloka röster som känns relevanta. 

Och när Martinsson går in i enskilda berättelser (historiska eller ej), som till exempel den 90-åriga Sara, en av Bibelns kändaste kvinnliga gestalter, kommer hon nära det som jag ser som bokens ärende.

Bibel-Sara är barnlös i ett obarmhärtigt släktbesatt sammanhang (där släktled efter släktled räknas upp i oändliga rader på manssidan, från Adam och Eva fram till Jesu tid).

Situationen får enorm tyngd eftersom Abraham sedan gammalt ingått ett förbund med Gud att hans ättlingar ska ärva landet. Efter att ha övertygat maken om att göra barn med familjens slavinna Hagar blir Sara själv välsignad med ett eget barn. En historia att fundera över med sina inslag av plikt, tvång och panik.

Under olika tider har vägran att ”sätta barn till denna värld” uttryckts, i förtvivlan och med tanke på den som ska födas in en skrämmande tillvaro. Eller som en rent politisk handling, som Aristofanes pjäs Lysistrate från 411 före vår tideräkning ofta tolkats, då kvinnorna går i ”kärleksstrejk” för att vägra leverera kanonmat eller kungliga arvingar som spelpjäser i ett hierarkiskt patriarkat. 

I García Lorcas dramatik

Den spanska poeten och dramatikern Federico García Lorca (1898–1936) har blivit känd som tung uttolkare och kritiker av traditionell folkdiktning i särskilt Andalusien i södra Spanien. Han växte upp i en konservativ miljö med relativt välbärgade föräldrar, men var socialist, och förlöstes som dramatiker under en vistelse i New York 1929–1930 där han mötte modernismen och surrealismen och vågade gestalta motsättningarna och förtrycket med dessa verktyg.

Under det tidiga 1930-talet reste han med sin egen teatergrupp La Barraca runt på andalusiska landsbygden och framförde pjäser som han skrev, och som har blivit klassiker. Stycken som Bernardas hus, Blodsbröllop och Yerma spelades i skjul och skolor, var än man kunde hysa in sig. Och de har aldrig slutat sättas upp, på små källarteatrar likväl som på stora scener i Europa och USA, spelas de år efter år. 

Nina Zanjani och Christopher Lehmann i García Lorcas pjäs Yerma på Dramaten.
Nina Zanjani och Christopher Lehman (som Federico García Lorca) i Yerma på Dramaten i Stockholm. Foto: Banfa Jawla

Pjäserna berättar om en trång och strängt traditionell livsstil på landsbygden eller i mindre samhällen. Hedern står i fokus, men särskilt kvinnor vägrar inordna sig trots tvång och våld. Åldriga seder stänger dem inne, skräcken för att bryta mot dem handlar om att familjen och hela släkter hamnar på obestånd. Kvinnorna liksom barnen blir livsviktiga byten i handeln om överlevnad. På var och en ligger ansvaret för en hel släkt, och bara misstanken om avvikelse kan innebära ett krav på en man att mörda. 

Rakt in i kroppen – men utan barnens röst

För Yerma i den sistnämnda pjäsen i Lorcas landsbygdstrilogi är hennes barnlöshet en tragedi. Alla byns kvinnor föder och talar om moderskapet som en självklarhet. Yerma blir en anomali och en utmaning mot det normala – det är hennes stora lidande.

García Lorca var homosexuell och led själv ett utanförskap på grund av detta, och pjäsen antyder att Yermas make har svårigheter att upprätthålla sin roll som äkta make med kravet att avla barn. Hon mördar honom som bär skulden till hennes utanförskap.

Dramaten har satt upp Yerma på stora scenen i en otroligt vacker föreställning, som ligger långt från landsbygdens kackel men nära byns historiska grupptryck och utspelar sig helt i en modern och avskalad scenografi. Här är de politiska och filosofiska aspekterna på frågan om föräldraskap och barnet som symbol i totalt centrum.

Äktenskapet är arrangerat, och författaren García Lorca, som brottades med sin identitet och lust, finns i denna uppsättning med på scenen som en del i makens icke-lust på familjebildning (som det ju heter). Här är det han som mördas, av den förtvivlade Yerma, på grund av sin brist på pliktuppfyllelse gentemot samhälle och norm.

I en enaktare på dryga timmen serverar García Lorca verktygen för att känna hur frågan kring föräldraskapet biter rakt in i både samhällskroppen och den helt egna, kanske längtande kroppen. Här finns också en enormt stark hotbild, en närvaro av våld som känns helt relevant. 

Men liksom Sara Martinssons bok handlar den väldigt lite om just barnen, och deras intresse. Kanske skulle frågan vinna på att föra fram deras perspektiv i en tid då deras århundrade fasades ut förskräckande snabbt. 

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan

Signerat #12/2024

Den fria rörlighetens hyckleri

Shabane Barot, läkare och skribent. Foto: Pontus Lundahl / TT

“Att rika människor kan köpa sig ett europeiskt pass väcker säkert indignation hos många. Att miljontals andra, och i synnerhet de som bäst behöver det, helt saknar legala möjlighet att röra sig fritt i världen framstår dock som naturligt eller kanske rent av önskvärt”. Shabane Barot om pass, ofri rörlighet och omdefinierade medborgarskap.

Ulf Kristersson har på sätt och vis rätt: ett pass är så mycket mer än en resehandling. Det visste Adolfo Kaminsky, legendarisk förfalskare i det naziockuperade Frankrike som avled ifjol vid 97 års ålder.

Den självlärde kemisten och fotografen Kaminsky – vid tiden sjutton år gammal – producerade mängder av falska identitetshandlingar som räddade livet på uppskattningsvis tiotusen franska judar.

Efter andra världskrigets slut fortsatte han att tillverka falska papper åt bland annat den algeriska motståndsrörelsen FLN, anti-apartheidaktivister, motståndare till diktaturerna i Spanien och Grekland och latinamerikanska oppositionella, något som framkommer i journalisten Adam Shatz fina porträtt av Kaminsky som publicerades i London Review of Books förra året.

”Mitt liv som förfalskare”, säger Kaminsky till Shatz, ”har utgjort ett oavbrutet motstånd mot nazism, ojämlikhet, segregation, orättvisa, fascism och förekomsten av diktaturer”.

Passet har en central funktion i det maskineri som reglerar den fria rörligheten världen över. Vissa pass är knappt värda pappret de är tryckta på, medan andra har förmågan att öppna dörrar och garantera basala rättigheter. De sistnämnda är hårdvaluta, som designteoretikern och antropologen Mahmoud Keshavarz (i transparensens namn: vi känner varandra) visar i sin forskning.

I boken The design politics of the passport (2019) diskuterar Keshavarz den växande marknaden för ”Citizenship by investment”, där företaget Henley & partners utgör en av de främsta aktörerna. De marknadsför sig mot ”internationellt mobila entreprenörer och investerare” som med företagets hjälp kan köpa sig ett åtråvärt medborgarskap och tillhörande pass i ett land som Malta eller Grekland.

Rörlighet som klassmarkör

Den produkt som Henley och de stater som samarbetar med företaget säljer är fri rörlighet: möjligheten att resa obehindrat för den som kan hosta upp x antal miljoner. Att rika människor kan köpa sig ett europeiskt pass väcker säkert indignation hos många. Att miljontals andra och i synnerhet de som bäst behöver det helt saknar legala möjlighet att röra sig fritt i världen framstår dock som naturligt eller kanske rent av önskvärt.

I ett globalt system utformat för att hålla människor borta från världens rika länder löper den som flyr krig, fattigdom eller klimatförändringar en enorm risk att utsättas för våld och övergrepp. Flyktingar förgås i läger, drunknar i havet eller försvinner på andra sätt vid Europas gränser. Samtidigt prioriteras den inre gränskontrollen. Enligt Tidöavtalet ska alla anställda i offentlig sektor åläggas en anmälningsplikt vilket skulle innebära att Sveriges inre gränser dras på sjukhus, bibliotek och i kollektivtrafiken. Den som saknar ID-handlingar är inte bara utestängd utan också villebråd.

Snaran dras åt även för de medborgare som invandrat hit. Udden i Kristerssons kommentar om att medborgarskapet är mer än en resehandling är ju riktad mot landets invandrare: de måste vara beredda att ”med vapen i hand – och med livet som insats – försvara Sverige, våra värderingar, vårt sätt att leva”. Ytterst öppnar Kristersson för en skiktning av svenska medborgare i två kategorier – de som måste bevisa sin rätt att leva här och de som på ett naturligt sätt är hemmahörande.

När medborgarskapet omdefinieras

Justitieminister Gunnar Strömmer annonserade innan årsskiftet att han tillsatt en utredning av möjligheterna att säga upp personers svenska medborgarskap och därmed göra dem statslösa.

Utredningens slutsatser presenteras i december. Några dagar senare gick Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson ut med ett förslag om att dra tillbaka medborgarskapet för invandrare som ”sviker sina medborgerliga plikter”, en potentiell valfråga år 2026.

Ett pass kan återkallas eller ogiltigförklaras och medborgarskapets innehåll omdefinieras. Kanske befinner vi oss nu i början av en sådan process. Utgången är långt ifrån given: den bestäms av de sociala och politiska styrkeförhållandena i vårt samhälle och av det motstånd vi förmår att mobilisera mot en ordning som syftar till att straffa och kringskära människors livsmöjligheter.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan

Utrikes #12/2024

Syndikalistiska studenter organiserar sig i krigets Ukraina

Studenter från Ukrainas syndikalistiska studentkår samlade i Kiev för att diskutera protestplaner och stora och små vardagliga problem. Foto: Volodya Vagner

Ukrainas syndikalistiska studentkår fortsätter träffas och organisera sig trots kriget. Problemen de brottas med hopar sig, såsom att inte kunna skriva prov på distans utan behöva resa till universitetet, inställda utbetalningar av studiebidrag och iskalla studentrum. Arbetaren har besökt ett av deras möten i Kiev.

Det är en vinterkväll i Kiev och ett drygt dussintal studenter från Ukrainas syndikalistiska studentkår har samlats i en möteslokal. Väggarna pryds av konstnärliga hyllningar till historiska och nutida ukrainska hjältar. På en av teckningarna syns beväpnade frivilliga vid Donbassfronten. De poserar med anarkistflaggor. I molnen bakom dem syns Nestor Machno, anarkistledaren som i samma landsdelar, men ett sekel tidigare, stred mot såväl den röda som den vita armen. Men mötet som pågår denna kväll handlar om mer vardagliga kamper.  

– Vi borde organisera protester vid KNU, vädjar Mychailo, en långhårig kille i tjugoårsåldern som inte vill uppge sitt efternamn. KNU är Kievs statliga universitet, där han pluggar. 

Men alla mötesdeltagare är inte övertygade om förslaget.

– Jag tror inte att det finns potential för mer än några dussin deltagare, invänder en.

– Visst är det bra att ta initiativ, men protest bara för protestens skull är fel väg, flikar en tredje in. 

Debatten är livlig och stämningen god.

– Låt Anton komma till tals, han har haft handen upp i flera minuter, säger mötesordföranden vid ett tillfälle, och pekar mot laptopen, där en deltagare finns med på videolänk. 

På bordet står tekoppar och ölburkar, och det ligger utspridda klistermärken med slagord som ”Bara enade är vi starka” och ”Utbildning är en rättighet, inget privilegium”. Diskussionen som pågår handlar om ett beslut på Ukrainas största universitet, om att studenterna måste avlägga sina prov på plats, vilket drabbar de som pluggar på distans efter att ha tvingats på flykt av kriget.

En studenternas fackförening

Studenterna som samlats denna vinterkväll tillhör Prjama Dija (”Direkt Aktion”), Ukrainas syndikalistiska studentkår. Eftersom organisationen anser att studierna är en del av den övergripande sociala reproduktionsprocessen, alltså det arbete som krävs för att samhället ska gå runt, beskriver den sig som en studenternas fackförening.

Efter någon kvart når mötet konsensus om att bordlägga protestplanerna och går vidare i dagordningen. Utöver KNU finns flera andra universitet representerade bland de deltagande studenterna, och listan över deras problem är lång.

Studenter på plats och på distans deltar på mötet i Kiev. Foto: Volodya Vagner

Krigsrelaterade problem för studenterna

Många av frågorna är krigsrelaterade: Eftersatta skyddsrum, studiebidrag som staten inte längre betalar ut i tid och iskalla studentbostäder och föreläsningssalar, vars fönsterrutor eller värmesystem har slagits ut av ryska luftangrepp. Men även om kriget alltid är närvarande, finns även mer vardagliga punkter. Under mötet diskuteras ett samarbete med en feministisk vänorganisation och det skrattas åt en libertariansk studentförening, som man betraktar som sin ideologiska motståndare.

Studentrörelsen Prjama Dija har en lång, men uppbruten historia. Redan på nittiotalet organiserade sig ukrainska studenter i flera år under samma namn. På 2010-talet återföddes studentkåren på nytt, och gjorde under Maidanrevolutionen 2014 rubriker med en ockupation av det ukrainska utbildningsministeriet, innan den återigen försvann från den politiska scenen. Runt 2016 följde ytterligare en kortlivad aktiv fas.

Studentkår som politisk skola

Under sin cykliska existens har organisationen satt studenternas behov och progressiv politik på dagordningen. Men en lika viktig funktion har varit den som politisk skola. Många av Ukrainas ledande intellektuella och aktivister på vänsterkanten i dag är veteraner ur tidigare generationer av Prjama Dija. 

Före detta medlemmar finns bland annat inom Sotsijalnyj Ruch, landets mest framträdande vänsterorganisation, inom nätverket Solidarity Collectives, som utrustar fackliga och vänsteraktivister som tjänstgör i armén, och inom redaktionen för Spilne, som kan liknas vid en ukrainsk motsvarighet till tidningen Brand.

För ungefär ett år sedan, i kölvattnet av den allmänna samhälleliga mobilisering som Putins krig mot Ukraina medfört, återuppstod Prjama Dija för fjärde gången. Enligt Artiom Remizovskij, doktorand i kulturvetenskap vid Kiev-Mohyla-akademin, som gick med i somras, bygger man vidare på det fundament som lagts av tidigare generationer.

– Vi har ärvt kontakterna, de juridiska strukturerna, det politiska perspektivet, och organisations-principerna, förklarar han. Även om Prjama Dija i dagsläget inte är någon massorganisation, menar han att den likväl behövs.

– De befintliga kårstrukturerna kontrolleras ofta av universitetens administrationer, och det är få som engagerar sig i dem.

Protester är inte helt förbjudna i Ukraina trots kriget. Foto: Volodya Vagner

Om inget annat, så visar Prjama Dija att det går att organisera sig och vinna segrar, till och med i dessa tider. Tvärtemot vad många tror, är protest nämligen inte helt förbjudet, trots det rådande krigstillståndet.

– I regionerna Kiev och Lviv föreligger det i själva verket inga sådana inskränkningar, och det enda som krävs är att man informerar de lokala myndigheterna om planerade aktioner, förklarar Artiom Remizovskij.

I november lyckades man i Lviv åstadkomma en, enligt honom, nämnvärd seger på just denna väg. Där hade den ökände nationalisten och lingvistikprofessorn vid Lvivs Polytekniska Universitet Iryna Farion gjort uttalanden om att ukrainska soldater som talar ryska inte är riktiga ukrainare. Efter en protestkampanj, där Prjama Dijas lokalavdelning i Lviv var drivande, fick hon sparken.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan

Utrikes #11/2024

Läget förvärras för kvinnorätts­organisationer i Palestina

Många palestinska byar har problem med bosättarvåld. Det är vanligt att bosättarna förstör olivträden, som är viktiga för den palestinska ekonomin. Kvinnan på bilden har inget med den intervjuade i artikeln att göra. Foto: Yvonne Åsell/TT Foto: Yvonne Åsell/TT

I skuggan av kriget i Gaza förvärras situationen även för kvinnoorganisationer verksamma på den ockuperade Västbanken. Arbetaren pratar med en anställd på Kvinna till Kvinna i östra Jerusalem. Sedan Sverige pausade utvecklingsbiståndet har organisationens verksamhet drastiskt påverkats.

Hind arbetar hemifrån i sin lägenhet i Betlehem när Arbetaren når henne över telefon. De senaste månaderna har det varit omöjligt för henne att pendla in till Kvinna till Kvinnas kontor i östra Jerusalem. De israeliska avspärrningarna och vägblockaderna har helt enkelt blivit för många.

– Det går inte att röra sig på Västbanken på samma sätt, och det är riskabelt att ens ta sig till jobbet. Jag vill inte riskera att bli förnedrad vid en checkpoint. En bilresa som förut tog 30 minuter, kan numera ta två timmar, berättar hon.

Hind heter egentligen något annat, och måste vara anonym av säkerhetsskäl. Det första hon gör på morgonen är att slå på nyheterna och uppdatera sig om läget i Gaza. Sedan försöker hon nå fram till Kvinna till Kvinnas samarbetspartners genom Whatsapp. 

Organisationen har flera partnerorganisationer i det svårt krigshärjade Gaza, som de finansierar ekonomiskt och samarbetar med i olika projekt. 

Vissa morgnar går det, andra dagar är internet totalt nedsläckt. 

– Jag är så rädd för att ringa och få besked om att någon jag känner har dödats, säger hon. 

Regeringen pausar det ekonomiska stödet

Den 10 oktober bestämde sig den svenska regeringen för att pausa utvecklingsbiståndet till Kvinna till Kvinna och flera andra biståndsorganisationer verksamma på den ockuperade Västbanken. 

Däribland Diakonia, Act Svenska Kyrkan, Olof Palmes Internationella center och WeEffect.

– Det är en kollektiv bestraffning mot palestinier och det är fruktansvärt. Vi hade inte väntat oss detta. Svenska regeringen var en av de första att erkänna Palestina som stat 2014 och det här beslutet att tillfälligt stoppa finansieringen är ett steg i en total motsatt riktning, säger hon.

Hind berättar att situationen för palestinska kvinnoorganisationer som arbetar för kvinnors rättigheter och mot våld i hemmet förvärras till följd av att stödet pausas. 

– Det här innebär att kvinnojourer som tillhandahåller skydd och rättshjälp till många kvinnor nu får svårare att överleva. Det krymper utrymmet för kvinnor i civilsamhället i Palestina. Det är oroande att organisationer som förebygger våld i hemmet och arbetar för flickor och kvinnors rättigheter nu attackeras.

Fortfarande löper dock verksamheten mestadels på hos organisationerna. Men rörelsefriheten begränsas och människor utsätts för ofrivilliga utegångsförbud. 

Allt fler illegala israeliska checkpoints har inrättats på vägarna mellan städer och byar.

– Det är svårt, särskilt för kvinnor som bor i byar och inte kan röra sig från en plats till en annan. Människor som är i behov av vård kan inte ta sig till sjukhus. Tänk er då alla de kvinnor som inte har tillgång till sjukvård – eller inte har möjlighet att få assistans vid exempelvis en förlossning, säger Hind.

Svårare situation för kvinnor på Västbanken

Israel har även dragit in närmare 80 000 arbetstillstånd för palestinier i Israel, vilket förvärrat situationen på Västbanken och lett till ökad fattigdom och arbetslöshet.

I januari släppte Human Rights Watch en rapport i vilken de bekräftar att arbetare som fängslats av israeliska myndigheter hållits, och fortfarande hålls, i isoleringsceller och nekas kontakta sina anhöriga. Många har blivit utsatta för våld och andra typer av inhuman behandling.

– Situationen för kvinnor på Västbanken var inte bra tidigare heller, men nu förvärras den för varje dag. När många män och barn godtyckligt grips måste kvinnor klara hushållet och vardagssysslorna själva. Det skapar en ökad stress i samhället. 

Hind understryker att även palestinska kvinnor och flickor fängslas på orättfärdiga grunder. 

– Det kan räcka med ett inlägg på sociala medier, säger hon.

Sedan den 7 oktober har även många kvinnor gripits och torterats i fängelser. De flesta gripanden är så kallade administrativa godtyckliga frihetsberövanden av palestinier, utan åtal och rättegång. I det administrativa förvaret kan en fånges straff förlängas med sex månader i taget på obegränsad tid.

Svårt att leverera nödhjälp till Gaza

På Västbanken finns det flera organisationer som arbetar för kvinnor och flickors reproduktiva rättigheter; Palestinian Family Planning and Protection Association och Juzoor är två av dem.

Kvinna till Kvinna har flera viktiga samarbeten på Västbanken och i Gaza. En av dessa är Aisha som tilldelas Ottarpriset av Arbetaren 2024.

– Men nu har vi svårt att hjälpa våra partnerorganisationer i Gaza. Detta trots att läget är akut och situationen var hemsk redan innan kriget. Alla leveranser måste gå via Egypten, och kanske inte ens når fram. 

Samtidigt skenar priserna på mat och basvaror inne i Gaza, och särskilt slår prishöjningarna mot kvinnors och barns livsviktiga behov. 

– Förut kostade ett paket blöjor för barn 25 shekel, nu kostar de hela 300 shekel (motsvarande 800 kronor, reds anm).

Ett foto föreställande pristagarna av Ottarpriset på kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza.
Medarbetare på kvinnorättsorganisationen Aisha som tilldelades Arbetarens Ottarpris 2024. Foto: Privat

Protester mot UNRWA i Jerusalem

Bosättarrörelsen har samtidigt under hösten blivit allt mer aggressiv. I veckan anordnades en högerextrem demonstration utanför UNRWA:s kontor i Jerusalem. 

United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA, bildades i december 1949 och har bistått de palestinska flyktingarna i konflikter och kriser sedan dess. I perioder av hopp, och under långa år av besvikelse. 

– Det är ett förhållande som saknar motstycke i historien i fråga om humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd. I sex decennier har de palestinska flyktingarna och deras ättlingar lidit till följd av fördrivning, exil, konflikter och fattigdom, säger Hind.

Hon säger att FN-organet UNRWA också spelar viktig roll för kvinnor och flickor i flyktinglägren på den ockuperade Västbanken.

– De tillhandahåller bland annat hälsovård, utbildning och yrkesutbildning i flera flyktingläger, säger hon.

Hind på Kvinna till Kvinna hoppas innerligt att Sverige snart återupptar finansieringen till biståndsorganisationerna i Palestina. Hon menar att ett långsiktigt bistånd blir viktigt för att förebygga att kvinnor och flickor far illa.

– Våra partnerorganisationer i Gaza och på Västbanken behöver omedelbar hjälp.

Arbetaren har sökt biståndsminister Johan Forssell (M) men har vid tidpunkten för denna publicering inte fått något svar.

Hind heter egentligen något annat, men vill vara anonym på grund av säkerhetsskäl.

Publicerad Uppdaterad
2 weeks sedan

Utrikes #11/2024

Ottarpriset 2024 går till … Aisha i Gaza!

Ett foto föreställande pristagarna av Ottarpriset på kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza.
Haneen Muhana, Sarah al Hussaini, Mariam Abu al Atta och Dina al Sheikh arbetar på kvinnorättsorganisationen Aisha. Foto: Privat

Den palestinska kvinnorättsorganisationen Aisha i Gaza tilldelas årets Ottarpris av tidningen Arbetaren.
– Vi är mycket hedrade och glada för priset, säger Mariam Abu al Atta, projektledare på Aisha, från organisationens temporära kontor i Rafah i Gaza till Arbetaren.

Ottarpriset är Arbetarens årliga pris som syftar till att uppmärksamma personer eller organisationer som arbetar i sexualupplysaren, och den tidigare Arbetaren-medarbetaren, Elise Ottesen-Jensens ”Ottars” anda. Priset instiftades 2017 och består av 10 000 kronor.

Det här året har Arbetaren valt att uppmärksamma en organisation som arbetar för kvinnors och barns rättigheter i Gaza – nämligen organisationen Aisha, Association for the Protection of Women and Children.

– Det här priset betyder mycket för oss. Vi är glada och hedrade för priset och att vårt arbete uppmärksammas, säger projektledaren Mariam Abu al Atta när Arbetaren når henne i Gaza genom Whatsapp.

Stöttar kvinnor och barn på Gaza-remsan

Aishas huvudsakliga mål är att stärka kvinnors rättigheter och minska våldet mot kvinnor på Gazaremsan och hantera dess konsekvenser.

Genom sitt dagliga arbete som bland annat består av kvinnojourer, hjälplinje, psykologisk hjälp och juridisk rådgivning har organisationen i över 15 års tid stärkt och stöttat många kvinnor och barn på Gazaremsan.

Samtidigt har Aisha ökat medvetenheten om frågan om könsrelaterat våld i Gaza och spelar en viktig roll i det palestinska civilsamhället. Aisha har i dagsläget ett åttiotal anställda och medarbetare, varav flera psykologer, socialarbetare, advokater och en sjuksköterska.

Aisha strävar efter att öka medvetenheten kring reproduktiva och sexuella rättigheter för kvinnor och arbetar för att motverka alla former av våld mot barn.

Aisha håller även i olika workshoppar och utbildningar på skolor och universitet i Gaza, bland annat ett projekt där män och pojkar engageras i frågor om maskulinitet och patriarkat.

Aishas ungdomsambassadörer delar med sig av sina erfarenheter under en möte som Aishaföreningen anordnade i augusti. Foto: Aisha

Finansiering från svenska Kvinna till Kvinna

Aisha samarbetar med andra organisationer i det palestinska civilsamhället för att stärka kvinnors rättigheter, både praktiskt och rättsligt. Organisationen har även fokus på att hjälpa kvinnor med deras mentala hälsa – något som blivit ännu mer akut under det pågående kriget.

Internationellt samarbetar Aisha bland annat med svenska Kvinna till Kvinna, och får även delar av sin finansiering från organisationen.

Den 10 oktober bestämde sig den svenska regeringen för att pausa stödet till Kvinna till Kvinna och flera andra biståndsorganisationer verksamma i Palestina.

– Därför är Arbetarens bidrag till verksamheten viktigt, både symboliskt och konkret, för att Aisha ska kunna fortsätta bedriva sitt arbete mitt i brinnande krig, säger Amalthea Frantz, tillförordnad chefredaktör på Arbetaren.

Aisha genomförde en grupp fritidsresor för krigsdrabbade barn på Gazaremsan i augusti 2023. Foto: Aisha

Hjälper med akuta humanitära insatser

Under kriget i Gaza har Aishas verksamhet, precis som många andra organisationers, övergått till främst humanitära akutinsatser.

Aisha tar emot hygienkit från bland annat UN Women, Rädda Barnen, Kvinna till Kvinna och Läkare utan gränser, som passerar genom gränsövergången i Egypten och distribuerar dessa till behövande.

Aisha hjälper också till med distribution av mat och medicin till behövande i Gaza. Aisha har även installerat latriner i flyktinglägren, och hjälper till med akuta sanitetsinsatser.

Flera medarbetare har dödats

Kan vara en bild av 1 person, sjalett och vattenmelon
Dania Yasser Al-Hasaina, psykolog på Aisha, dödades i november i ett israeliskt luftanfall i sitt hem i Sabra-kvarteret i Gaza City. Danias enda son, föräldrar och ett stort antal familjemedlemmar och släktingar dödades i samma attack.

Sedan kriget bröt ut den 7 oktober har närmare 30 000 människor, enligt FN, dödats i Gaza. Israel utreds för folkmord i den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Tre anställda i personalen har dödats i bombningar, och flera medarbetare har skadats under rasmassorna, eller sett sina anhöriga dödas.

Ett av organisationens två kontor i centrala Gaza har skadats av bombningar. I det andra har utrustningen blivit stulen eller förstörd.

– Tre av våra kollegor dödades i bombningarna, och flera har skadats. En av våra anställda som brukade svara på samtal i larmcentralen hamnade under rasmassorna och hennes familjemedlemmar dödades. Vi har förlorat kontakten med många av våra kollegor, berättar Mariam Abu al Atta.

Upprättat tillfälligt kontor i Rafah

Men Aisha har under kriget upprättat ett tillfälligt kontor i Rafah i södra Gaza. I lokalerna finns tre mottagningsrum för att bistå kvinnor med akut psykologiskt stöd. Samtidigt är organisationen djupt oroade över en eventuell kommande israelisk markinvasion i Rafah.

– Läget försämras varje dag i Gaza och ingen plats är säker. Vi laddar våra telefoner med hjälp av solpaneler, och försöker att hålla verksamheten igång. Men i dagsläget har också våra medarbetare behov av akut psykologiskt stöd och hjälp, berättar Mariam Abu al Atta och fortsätter:

– När kriget är över kommer fokuset inte enbart handla om att bygga upp husen i Gaza, utan även om människorna som sett sina liv förstöras, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984