Inrikes

Säpo hängde ut källor

Säkerhetspolisen har lämnat ut namnen på sina tipsare. Känsliga personuppgifter lämnades ut som offentliga uppgifter.  – Det här är hemskt, det ska vara anonymt, säger en tipsare som Arbetaren talat med. Nu polisanmäler Säkerhetspolisen sig själv.

All inkommen post till Säkerhetspolisen, Säpo, sparas i ett diarium, även kallad postlista. Där registreras bland annat uppgifter om avsändare och ärende. Vem som helst kan begära fram en kopia av postlistan, som genomgår en sekretessprövning innan den lämnas ut. Känsliga uppgifter mörkas med svartpenna. 

När Arbetaren begärde ut Säpos postlista mörkades dock inte det allra känsligaste: vilka som lämnat tips. Bland myndighetskorrespondens, rapporter och inkomna avtal stod fem personer redovisade under rubriken ”tips”. Tre av dem klart identifierbara. Två med hemadresser. Därmed bröt Säpo mot ett av sina viktigaste åtaganden, att skydda sina källor.

En av dem som lämnat tips ­arbetar inom det militära.

– Det här var inte bra för dem. Jag jobbar inom försvaret, så jag är pliktig till att lämna tips till Säpo. Det var inget jättekänsligt fall, men det känns ju ändå otryggt.

Har du blivit kontaktad av Säkerhetspolisen?

– Jag har blivit kontaktad i ärendet, men inte om att de har läckt information.

En annan tipsare har förekommit i högerextrema kretsar och är aktiv på nationalistiska internet­forum.

– Det här är hemskt, det ska ju vara anonymt.

Hur ser du på att Säpo lämnat ut att du tipsat dem?

– Det är ju ett väldigt stort fel de begått. Om tipset exempelvis handlar om kriminella gäng ska inte sådana uppgifter komma ut. Det är ju en stor säkerhetsrisk.

På Säpos presstjänst möts uppgifterna med förvåning.

– Det här är helt nytt som du beskriver för mig, säger Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo. Att ta emot information från olika källor, det är extremt viktigt för oss att hantera det på ett säkert sätt. Det är bland det viktigaste vi har. Det här bygger ju verkligen på det största förtroendet.

Mer än så vill Säpo inte säga. Säpo har den senaste tiden utsatts för flera granskningar där journalister använt sig av offentlighetsprincipen. Dagens Nyheter har i ­en artikelserie visat på hur Säpo använt sina anslag, en granskning som avslöjade att myndigheten misskött sin bokföring, krävt tillbaka för mycket moms från Skatte­verket och lagt fem miljoner på en fest med James Bond-tema. Justitieminister Beatrice Ask, M, har nu sekretessbelagt Säpos resultaträkning med hänvisning till rikets ­säkerhet och på så sätt stoppat liknande granskningar. 

Arbetaren begärde förra veckan ut samma postlista som tidigare. Denna gång mörkades tipsarnas personuppgifter. 

Säkerhetspolisen har under gårdagen anmält sig själva till Riksenheten för polismål. Där ska åklagare utreda om myndigheten har gjort sig skyldig till brott.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga