Hon får Civilkuragepriset

Årets Civilkuragepris delas ut till Warrent Lorena Estrada Lara som avslöjade för sin fackförening att arbetare på flera hotell och restauranger i Stockholm arbetade under slavliknande förhållanden.

Inrikes
Warrent Lorena Estrada Lara.
Foto: Jan Abrahamsson

I samband med SAC Syndikalisternas kongress i Gävle Folkets hus annonserades på lördagen mottagaren av Civilkuragepriset, som årligen delas ut till minnet av syndikalisten Björn Söderberg. Årets civilkuragepris går till Warrent Lorena Estrada Lara från Västerorts LS av SAC. Hon tilldelas priset efter att hon i juni 2012 avslöjade för sin fackliga organisation att ett 20-tal arbetare på maffiastyrda bemanningsföretag på hotell och restauranger i Stockholm arbetade under slavliknande förhållanden. ”Hon är en värdig arvtagare av den tradition som kännetecknade Björns anda av att visa mod och civilkurage och ta till strid mot förtrycket på hennes arbetsplats”, står det i motiveringen.

– Det betyder att jag förlorar rädslan, och att jag kan fortsätta kampen. Jag vet inte vad jag ska säga. Det betyder mycket. Som ett erkännande av det jag har varit med om, kamp och det mod jag behövt ha, säger Warrent Lorena Estrada Lara.

Under helgen beslutade även kongressen att ändra förutsättningarna för Civilkuragepriset. SAC.s arbetsutskott kommer i fortsättningen att tillsätta en kommitté som ska arbeta med priset. I fortsättningen kommer priset att delas ut på pristagarens hemort. Priset delas ut den 12 oktober, årsdagen för mordet på Björn Söderberg.