Utrikes

Offer för polisvåld får akutnummer i Turkiet

Kravallpolisen griper en demonstrant under en första maj-manifestation. Foto: Ibrahim Usta / SCANPIX

I de flesta länder i världen kan befolkningen ringa ett nödnummer för att snabbt få kontakt med polisen. I Turkiets största stad Istanbul har det numret nu kompletterats med ett akutnummer för personer som har utsatts för polisvåld.

Kampanjen İmdat Polis (Hjälp, polis) lanserades i augusti efter att flera uppmärksammade fall av ­polisbrutalitet hade rapporterats i staden.

– De övergrepp som begås på fängelser och häkten är kända ­sedan länge, men nu har det även skett en ökning av polisövergreppen på gatorna, säger advokaten Taylan Tanay som är en av initiativtagarna till det nya nödnumret.

Numret har lanserats av Progressiva juristers förbund, en organisation som Tanay är ordförande för. Akutnumret är öppet dygnet runt och erbjuder alla som upp­lever att de utsatts för övergrepp av Istanbuls poliser en möjlighet att begära hjälp. I de fall där det handlar om en nödsituation har förbundet 150 frivilliga jurister som är beredda att omedelbart bege sig till platsen.

Ett av de uppmärksammade fallen av polisbrutalitet inträffade i juni i år då en man blev brutalt misshandlad av poliser i samband med ett trafikrelaterat bråk i kvarteret Fatih. Ett vittne filmade dock händelsen med sin mobilkamera och bilderna av misshandeln samt skriken från den utsatte mannens hustru blev en mycket stor nyhet i landet. Händelsen blev även den utlösande faktorn för det nu lanserade akutnumret.

Den misshandlade mannen ­företräds av Taylan Tanay, som tillbakavisar de utpekade polisernas anklagelser om att mannen skulle ha gjort våldsamt motstånd i samband med ingripandet. Tanay ­menar att dessa motanmälningar alltid görs av poliser som blivit anmälda för övervåld, och enligt ­honom dömer i stort sett alltid domstolarna till polisernas fördel.
 

Taylan Tanay menar att det nya akutnumret kan ge polisvåldets offer en bättre möjlighet att uppnå rättvisa.

– Allt fler människor använder sina mobilkameror för att dokumentera den här typen av våld, och när vittnen är beredda att ställa upp och medierna skriver om fallen så har vi en större möjlighet att vinna målen, säger han.

Många hävdar att polisvåldet har ökat, och vissa bedömare ­menar att detta beror på att landets regering har gett polisen ökade befogenheter. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har dock tillbakavisat anklagelserna om ett ökat polisvåld som ”propaganda”.

Hans regering har i stället hänvisat till de EU-inspirerade reformer som har genomförts i landet, bland annat genom att kameror har installerats på polisstationer, samt att myndigheterna har infört en nolltolerans för tortyr och väckt åtal mot poliser som missköter sig.
 

Fortfarande anser dock många att polisen kan begå brott utan att straffas. Bara under den första veckan som det nya nödnumret hölls öppet ringde 80 personer för att anmäla polisvåld, varav fyra var akutsamtal. En av de första som fick hjälp var taxichauffören Serkis ­Yogurtcu. Han berättar att polisen kom hem till honom i samband med att han grälade med sin hustru.

– Jag ställdes utanför min bostad och polisen satte handbojor på mig och började sedan slå mig. Sedan fördes jag till en sidogata nära polisstationen där de misshandlade mig igen – de slog, sparkade och använde sina batonger.

Serkis Yogurtcus hustru ringde då akutnumret, varpå en frivillig ­jurist snabbt begav sig till platsen. Så fort ett juridiskt ombud dyker upp uppträder polisen enligt Tanay korrekt, och ser till att det genomförs läkarundersökningar och samlas in bevis.
 

Yogurtcu har nu lämnat in en anmälan mot poliserna, samtidigt som han själv har blivit anmäld för våldsamt motstånd. Förlorar han fallet så riskerar han fängelse.

Men även de frivilliga jurister som står beredda att åka ut i samband med nödsamtal riskerar att råka illa ut. Juristen Sule Erdem kallades in i samband med en ­pågående protest bland textil­arbetare och fick både en arm och två fingrar avslagna av polisens batonger.

– Jag anlände och identifierade mig för polisen. Men bara några minuter senare attackerade polisen arbetarna med tårgas och batonger. De slog mig till marken och fortsatte att slå mig, berättar han.

Trots detta har Sule Erdem fortsatt att arbeta som frivillig, och ­säger sig ha medverkat till flera anmälningar mot våldsamma poliser.

Alla som ringer nödnumret är dock inte ute efter att få hjälp. Vart femte samtal som kom in under den första perioden var från hotfulla personer som uppgav sig vara poliser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar