Nordkalk åtalsprövat för dödsolycka

Gotlandsbrottet är inte det enda problemet Nordkalk har på halsen. Nu väntar även en åtalsprövning för dödsolyckan på kalkfabriken i Luleå.

Det är inte första gången Nordkalk hamnat i blåsväder. Tidigare i somras begärde Arbetsmiljöverket en åtalsprövning för den dödsolycka som inträffade på företagets anläggning i Luleå i höstas.

– Vi tycker att vi funnit saker som vi vill få prövat. Det finns kopplingar till att man inte efterlevt arbetsmiljölagen, säger Anita Israelsson, Arbetsmiljöverkets tillsynsdirektör i Luleå.

I november förra året beordrades personal att med hjälp av högtrycksspruta och spett få loss en kalkklump som fastnat i ugnen. Klumpen, eller ”rusan”, hade orsakat störningar i produktionen. Men i stället för att lossna exploderade i stället kalken i botten av ugnen och skickade frätande ånga och damm mot de åtta arbetarna. Samtliga skadades. 23-årige Johan Löfroth avled av skadorna och 19-årige Gustaf Sollis ansikte frättes sönder, men han överlevde.

Enligt ugnstillverkaren i Schweiz måste ugnen, innan den rengörs, kylas ned ordentligt, vilket kan ta upp till två veckor. Men på Nordkalk i Luleå beordrades arbetarna in efter 48 timmar. Enligt Eva Feldt, tillförordnad kommunikationschef på företaget, är det här inget hon känner till.

– Vi arbetar med den här metoden och har gjort det under många år utan att kyla ned ugnen över huvud taget. Vi har slutat med den metoden tillfälligt för att undersöka den ordentligt, men jag tror inte att vi kommer sluta med den, säger hon.

Hon säger att skuldfrågan kompliceras av att ett flertal ­under­-
entreprenörer var inblandade i rengöringen. De skadade arbetarna jobbade för ett bemanningsföretag. Men enligt arbetsmiljölagen har huvudentre­pre­-
nören, i detta fall Nordkalk,
ansvaret för att arbetsmiljön samordnas.

– Alla arbetsgivare som är involverade i den här händelsen har ­arbetsgivaransvar. Nordkalk råder ju över arbetsplatsen och har en samordnande funktion över alltihopa, säger Anita Israelsson.

Men Eva Feldt håller inte med om tolkningen av företagets ansvar.

– Absolut har vi samordningsansvar, men det har ju även underentreprenörerna. Vi har inte frånsagt oss ansvaret, utan vill bara att det utreds.