Kultur

Sista tangon i Krokstrand

På Krokstrandsfestivalen släpper man garden. Foto: Maria Jellbin

Tangons rörelser anses ibland vara oanständiga och samhällsomstörtande. Krokstrandsfestivalen, som för sista gången äger rum den sista helgen i juli i år, ska om inte vara samhällsomstörtande, så i alla fall bidra till att utveckla kulturlivet på landsbygden. Men vad har tango med festivalen att göra?

Orten Krokstrand nordost om Strömstad har varit platsen för festivalen Man Must Dance sedan 1999. Efter ett uppehåll på ett år tog nya arrangörer över och döpte om den till Krokstrandsfestivalen.

– Vi förvaltar ett arv av våra föräldrar som drev det här innan oss, säger Petter Westerström, som är en dem som organiserar festivalen. 

I och med de nya arrangörerna blev festivalen mindre inriktad på tango. Det sägs att Krokstrand är den plats i Sverige dit tangon först anlände. Den lilla orten exporterade sten till Argentina och tillbaka kom dansare. Det var i början av 1900-talet. För att fira 90-årsjubileet av dansens ankomst anordnades en festival. Nu är tangon alltså inte lika framträdande längre.

Jens Almqvist, som ska spela på festivalen med bandet Gaby and the Guns, berättar varför de väljer att åka dit. 

– Vi har hört att festivalen ligger på en av de vackraste festivalplatserna i landet. Då blir stämningen ofta väldigt fin.

Gaby and the Guns spelar amerikansk visa på svenska med inspiration från folkmusik och country. I år gästas festivalen förutom av flera andra band inom vistradition, också av Räfven. De spelar balkan beats och gypsy punk på trombon, dragspel och fiol. Det är musik med ständigt driv och texter på svenska. Rockbandet Irya´s Playground, som har samarbetat med Cirkus Cirkör spelar också.

På senare år har flera reggae-, och hiphopartister spelat på festivalen. Gatas Parlament, ett norskt hiphopband med revolutionära texter, gästar. En av låtarna, ”Jeg er kul (trenger jobb)” inleds bland annat med dessa ord, berättade på accelererande norska ”Du må smile, du må være positiv, du er den rette karl for den jobben, ikke sant? Vær deg selv, prøv å ikk trekk frem so mange negative ting”. Det är stressigt att söka jobb.

Enligt arrangören Petter Westerström släpper folk helt garden på festivalen. Ett exempel är när det för något år sedan fanns en lapp uppsatt på en av festivalens anslagstavlor om att en kvinna efterlyste en man som hon hade träffat på festivalen året innan. Hon skrev att han hade blivit pappa och att hon ville att mannen hon hade träffat året innan skulle kontakta henne.

Krokstrandsfestivalen är inte bara en musikfest. Arrangörerna bjuder in och ordnar workshops om ämnen de tycker är viktiga. I år ska bland annat gentrifiering i bostadsområdet Gamlestaden i Göteborg diskuteras. Gentrifiering handlar om hur det offentliga rummet förskjuts till en plats för konsumtion, genom att gallerior och dyra bostäder byggs eller renoveras och om hur människor utan köpkraft därmed drivs bort. 

Men det är ändå musiken som lockar flest besökare enligt Petter Westerström. Men nu blir det alltså ingen mer festival i Krokstrand. Arrangörerna är för styrda av att välja stora band som ger mycket publik och därmed mer pengar.

– Vi föder marknaden snarare än att göra det vi vill göra, säger Petter Westerström.

Och vad de vill göra är att fortsätta kämpa med kulturyttringar i mindre skala, låta mindre etablerade band och föreläsare komma fram. 

– Jag vill ha spelningar i Folkets hus i Krokstrand, ha vandringar och föreläsningar med tema social kamp. Bygga upp en hållbar kulturscen, säger Petter Westerström.

Att låta oetablerade band ta plats ja. Gruppen Obsklassen har tidigare år spelat på spontana efterfester, stört folk som ska sova eller uppträtt i gruset ute på festivalområdet. Men förra året trängde de sig in i Tältet och spelade mot arrangörernas vilja. Tydligen gjorde de intryck.

– I år avslutar de hela festivalen på Stora Scenen, säger Petter Westerström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga