Ledare

Låt hotet bli en alarmklocka

Diskare – ett yrke med många papperslösa som inte sällan arbetar med usla villkor som inhyrda. Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Oseriösa arbetsköpare måste isoleras och konfronteras av ett enat fackföreningskollektiv för att förhindra att fackligt aktiva utsätts för hot och våld. Det skriver Arbetarens ledarskribent Salka Sandén med anledning av att en medlem av Västerorts LS av SAC misshandlats och hotats i sitt hem av personer med kopplingar till organiserad brottslighet.

Så har det då hänt. En medlem i Västerorts LS blev måndagen den 2 juli angripen i sitt hem, misshandlad och mordhotad. Med kniv mot strupen tvingade angriparna, anförda av en person som enligt pressmeddelande från SAC tillhört det kriminella gänget Werewolf Legion, fackföreningsrepresentanten att ringa till ägaren av ett bemanningsföretag och säga att facket drar tillbaka sina krav.

Vi är vana att med jämna mellanrum höra om hur fackföreningsaktiva förföljs, misshandlas, mordhotas och till och med mördas i andra länder. Det är en mycket obehaglig verklighet som börjat visa sig även på den svenska arbetsmarknaden.

Låt det som hänt medlemmen i Västerorts LS bli en stark alarmklocka. Om inte arbetarrörelsen reagerar tydligt och enat på den här händelsen är risken stor att det inte blir den sista i sitt slag.

Oseriösa bemanningsföretag som inte sällan drivs av rent kriminella intressen har fått breda ut sig på arbetsmarknaden. De företag som anlitar underentreprenörer eller bemanningsföretag avkrävs inget ansvar för att det ska råda rimliga arbetsförhållanden hos utföraren.

SAC kräver nu ett åtgärdsprogram för att få bemanningsföretagen att följa reglerna för arbetsmarknaden och svensk lagstiftning. Det går att gå längre och ifrågasätta om bemanningsföretag alls ska vara lagliga. De fungerar i dag effektivt som lönedumpare och splittrar upp arbetarkollektivet, samtidigt som de anställda i bemanningsföretagen har mycket svårt att ställa krav.

Ansvar måste tas på flera nivåer.

Fackföreningsrörelsen måste på allvar inkludera alla arbetare. Att bemanningsanställda och även papperslösa får information om sina rättigheter, organiserar sig och tar strid för rimliga arbetsvillkor och löner är viktigt för alla arbetare. Oseriösa arbetsköpare måste isoleras och konfronteras av ett enat fackföreningskollektiv.

De företag som vill framstå som seriösa har också ett ansvar att inte köpa tjänster av uppenbart för billiga företag. Det ska inte gå att svära sig fri från ansvar för vissa arbetare bara för att dessa är inhyrda och ändå ses som schyst och seriös.

På den politiska nivån måste den oseriösa politik som syftar till lönedumpning till varje tänkbart pris upphöra. Fas 3 bör skrotas, krav på att bemanningsföretagen lever upp till svensk lag och utökad kontroll av dessa är nödvändigt. Ett förbud mot bemanningsföretag bör övervägas.

Utvecklingen mot ett samhälle som likt det amerikanska bärs upp av arbetande fattiga och där maffian ofta har ett finger med i spelet måste brytas. Varje fackföreningsrepresentant som utsätts för våld av arbetsköpare eller deras inhyrda lakejer är en för mycket. Varje försök att stoppa fackliga förhandlingar eller annan facklig aktivitet genom våld och mordhot är ett angrepp mot det mest grundläggande vi har, vår rätt att utöva inflytande över den egna vardagen. Detta är ett angrepp på arbetarrörelsen och på demokratin. Vi väntar nu på ett kraftfullt svar från alla i ansvarig ställning. Vad tänker du, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, göra för att se till att detta aldrig mer upprepas?

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga