Inrikes

Återupptagna Bernsblockader efter polisvåld

Syndikalistisk blockad av Berns 2009. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

En aktion för Bernsarbetarna, arrangerad av No Border och Stockholms Restaurang- och hotellarbetarsyndikat, samlade drygt 100 människor i helgen. När en ingång blockerades tog polisen till övervåld, enligt deltagare. Som svar ska blockader mot Berns inledas igen den 7 juli.

Natten mellan den 23 och 24 juni genomfördes en aktion mot nattklubben Berns i Stockholm. Drygt 100 människor deltog i blockaden, spred information och ropade slagord. Bakom aktionen stod aktiva inom Stockholms Restaurang- och hotellarbetarsyndikat av SAC samt det No Border-läger som samtidigt pågick i staden. No Border samlar aktivister som vill ”få ett slut på en värld dominerad av gränser människor emellan.”

– Initiativet var gemensamt. Vi tyckte det var ett bra läge att mobilisera, och en passande koppling eftersom konflikten med Berns handlar om papperslösa arbetare, säger Susan från Skärholmens LS av SAC till Arbetaren. 

Enligt deltagare gick aktionen lugnt till trots mindre provokationer från Bernsbesökare. Men när några av de närvarande efter en och en halv timme bestämde sig för att blockera en av ingångarna vände det. 

– Det var en symbolisk blockad av en av de tre ingångarna, två av ingångarna var alltså öppna. Men polisen blev helt hysterisk, det var batonger och hästar och ett moln av pepparsprej, säger Emma Thudén som även deltog i No Border-lägret. 

Emma Thudén skadades inte själv, men tog hand om flera som blivit pepparsprejade. En person fick en axelskada, och överväger nu att anmäla polisen, enligt Emma Thudén. 

– Jag är chockad. Aktionen var helt fredlig från vår sida. Jag förstår verkligen inte hur polisen kan ha sett något behov av att agera som de gjorde.  

Under 2011 förlorade kampanjen mot Berns i intensitet. I tisdags gick dock Restaurang- och hotellarbetarsyndikatet på sin Facebooksida ut med ett pressmeddelande via Ruben Tastas Duque. Som en reaktion mot polisvåldet kommer de att återuppta de offensiva blockaderna mot Berns och övriga nöjesställen som hör till Stureplansgruppen från och med lördag den 7 juli. Syndikatet poängterar också att de alltid är öppna för förhandlingar om motparten vill.  

Susan från Skärholmens LS säger att syndikatet just nu diskuterar nya strategier.

– Det pågår ärenden med andra, liknande arbetsköpare i Stockholm, och vi funderar på hur vi kan dra nytta av tidigare erfarenheter.

Tror ni fortfarande på en seger för Bernsarbetarna?

– Personligen tror jag det finns en möjlighet. Om man tittar på antalet vunna konflikter från vår sida så är det ganska tydligt att vi kan vinna den här med. Men det har blivit en prestigefråga för Berns. Vi måste få det att bli en facklig fråga igen.

 
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984