Reportage

Vårens stora antiklimax

Att så kan bli vårens stora antiklimax. Foto: Erik G Svensson / SCANPIX

Nu börjar odlingarna komma igång. Rabarbern har vecklat ut sina blad och den första pajen är avsmakad. Bondbönorna ser ut som rosetter och potatisen gör små kullar där den bryter igenom jordskorpan. Andra små saker sticker försiktigt upp om jag tittar noga, eller var det ogräs? Det här med att så, att stoppa ner frön […]

Nu börjar odlingarna komma igång. Rabarbern har vecklat ut sina blad och den första pajen är avsmakad. Bondbönorna ser ut som rosetter och potatisen gör små kullar där den bryter igenom jordskorpan. Andra små saker sticker försiktigt upp om jag tittar noga, eller var det ogräs?

Det här med att så, att stoppa ner frön i jorden, det är vårens stora antiklimax. Man pratar, planerar, funderar, och beställer och allt handlar om vad man ska så. När det väl är dags står man där med fröna i handen och petar ner dem i jorden. Är man ordentlig skriver man en skylt också så att man vet vad man sått. Det tar några minuter. 

Det som är den stora grejen är den period som kommer efter man har sått. När man väntar på att de ska gro. Är det läge att hålla såbädden fuktig eller går det bra ändå? Och när det väl har grott, är det rätt saker som kommer upp? Vad är ogräs och vad är saker som man sått? 

Ogräset ska bort annars blir det inget och intet. Nu handlar allt om rensandet och när värmen kommer om vattningen.

Om man rensar som bara den fram till midsommar så behöver man inte rensa så mycket mer sen. Efter midsommar har de flesta växterna blivit så stora att de klarar konkurrensen med ogräset. 

Lägg krutet i början av säsongen för att kunna ägna sommaren åt att ligga i hängmattan. Fast då sätter sommarhettan in och allt odlarfolket springer fram och tillbaka med vattenkannan. Jag brukar slarva med vattningen. 

Det är inte ofta lönt att vattna med kanna. Man kan bära och vattna i det oändliga. Stick ner ett finger och det är blött en halv centimeter ner. Det skapar inga djupa friska rötter som klarar torkperioder. Vattna länge, gärna över natten, på ett automatiskt sätt så att du själv kan sova eller göra roligare saker. Tänk att det ska vara ett långregn och sedan kan det gå ett tag till nästa gång.

Ja, här kom en del råd av en som blivit något av en odlarnörd. Som i alla nördfack utvecklas ett språkbruk kring det man pysslar med. Där jag odlar, i Sjöbergens odlingsområde, grejar vi, vi sår och planterar på plättar och det kan stå tofsar med späda purjolökar i grannens land att ta av om man vill ha.

Detta språk kring det vi gör. Jag vet inte riktigt vad det säger om oss? På vilken del av nördskalan man hamnar med det vokabuläret? Odling kan vara latinska namn, snörräta rader, och en rejäl duktighetsmarkör. 

Men jag tror att det här lite slarviga språket ger en fingervisning om vår inställning till odlandet. Det är inget märkvärdigt det vi gör. Vi gör det för att vi har lust. Alla kan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar