Inrikes

Mangs ingen ensam galning

Peter Mangs i rätten. Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix

I måndags inleddes rättegången mot Peter Mangs eller ”den nya lasermannen.” Han anklagas för tre mord och tolv mordförsök på vad han uppfattade som invandrare i Malmö. Arbetaren har ringt upp Martin Fredriksson, journalist från Researchgruppen, som närläst förundersökningen.

Vem är Peter Mangs enligt förundersökningen?

– Det är en ensam person som har aspergers syndrom och som har försökt hitta strategier för att hantera det. Runt 2001 började han i stället se sin diagnos som en styrka, att han inte har något samvete till exempel, och betrakta sig själv som en övermänniska. Efter elfte september-attackerna började han intressera sig för konspirationsteorier och hittade näring bland konspiratistiska hemsidor.

Är han ”en ensam galning” eller är hans politiska motiv en viktig aspekt?

– Att man har asperger innebär inte att man är galen eller sinnessjuk,  men det har möjligen gjort honom mer påverkbar av de här idéerna. Brotten är politiska, han vet vad han gjort. Han kan inte avfärdas som ensam galning. Han är beräknelig i allt han har gjort. Han författar sammanhängande texter och kan föra ett resonemang kring vad han håller på med som ur hans synsätt är helt logiskt.

Hur ser hans politiska bakgrund ut?

– Han hatar invandrare. Han har ett engagemang på nätet där han skrivit på olika forum som konspiratistiska Vaken.se och kommentarer på främlingsfientliga Politiskt inkorrekt. Det rör sig om typiskt anti-muslimska och anti-judiska kommentarer. Han har en världsbild där judarna står för en ny världsordning och stod bakom World trade center-flygkapningarna. Med tiden blir han mer och mer engagerad och delar flygblad för Vaken.se, börjar prenumerera på Nationaldemokraternas tidning och rösta på Sverigedemokraterna.

Vad var hans politiska motiv till skjutningarna?

– Det är uppenbart att han anser att alla invandrare är kriminella. Det är mycket möjligt att han syftade till att skrämma invandrare i stort och det har han ju gjort. Men han har också ett slags hämndmotiv för saker som han menar har hänt hans familj.

Är det relevant att jämföra Mangs med Anders Behring Breivik?

– De är inte samma person, men de har många likheter. Båda hatar invandrare och ser invandringen som en konstruktion. I Breiviks fall var det socialdemokratiska partiet, medan Mangs pekar ut judarna. Breivik hyllar också Mangs i sitt manifest och har skrivit brev till honom. Båda ingår i en högerextrem tradition där ”ensamvargen”, den ensamma gärningsmannen, hyllas som hjälte. Men jag skulle säga att Breivik varit mer planerande än vad Mangs varit.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp