Varför är det så tyst om Irak?

Opinionen i Sverige känner inte till den medvetna och systematiska förstörelsen av Irak under gulfkrigen, sanktionerna och ockupationen. Medierna undviker en hederlig debatt om antalet offer för den USA-ledda ockupationen. Vi har sett foton från Abu Ghraib och förfasats, men den ständiga tortyren i Iraks fängelser väcker få kommentarer, liksom krigets övriga förödande konsekvenser, skriver Sigyn Meder från IrakSolidaritet.

Debatt
Irakiska poliser vid en vägspärr i centrala Bagdad i mars 2012.
Foto: Karim Kadim / SCANPIX

Irak, ”det största brottet mot FN-stadgan sedan andra världskriget” (Sverker Åström) har gjorts till en icke-fråga.

”Göra slut på stater som sponsrar terrorism”, deklarerade vice försvarsminister Paul Wolfowitz direkt efter 11 september som USA:s utrikespolitik. Den politiken drabbade Irak med en obeskrivlig förstörelse. Det handlade om olja i ett geopolitiskt viktigt område. Irak fick terroristerna på köpet. Inkomsterna från den nationaliserade oljan hade bekostat Mellanösterns bästa utbildning och sjukvård. Nu säljs den ut. BP, Exxon och Shell är tillbaka.

 Opinionen i Sverige känner inte till den medvetna och systematiska förstörelsen av Irak under gulfkrigen, sanktionerna och ockupationen. Kriget planerades för övrigt redan innan 11 september.

Mer än en miljon döda, men medierna undviker en hederlig debatt om antalet offer för ockupationen och anger som regel de lägsta siffrorna. John Tirman, chef för Center for International Studies vid Massathusetts Institute of Technology, hör till dem som analyserar varför.

De systematiska bombningarna av irakiska städer, förstörelsen av infrastruktur som el- och vattenverk, institutioner, ministerier (utom oljeministeriet), broar, bostäder, museer, arkiv har inte nått opinionen mer än sporadiskt. Sjukhus och skolor har bombats och intagits, skolor har blivit militärförläggningar. Dessa grova krigsbrott innebär kollektiv bestraffning och strider mot folkrätten.

Vi har sett foton från Abu Ghraib och förfasats, men den ständiga tortyren i Iraks fängelser, vissa under direkt befäl av Al-Maliki, premiärminister med USA:s goda minne, väcker få kommentarer. Obama vill bara ”se framåt” och har avvisat krav på att ställa Bush med fler inför rätta.

USA:s användande av kemiska vapen och uranvapen med fruktansvärda konsekvenser har nu, efter år av tystnad, nått media i några få artiklar.

Att medvetet förstöra ett lands utbildningsväsen är också ett medvetet slag mot framtiden.

UNESCO-rapporten ”Education under Attack” från 2010 uppger att 31 598 våldsamma attacker ägde rum mot utbildningsinstitutioner mellan 2003 och 2008. 84 procent av Iraks institutioner för högre utbildning har förstörts eller plundrats. 40 procent av Iraks välutbildade medelklass har flytt efter 2003 och många akademiker har mördats. Ingen har dömts för mordet på en professor i rättslöshetens Irak. Utbildningen var Iraks stolthet. Nu köper politikerna sina examensbevis och ungdomar blir analfabeter. Det är tyst.

Vi får ofta höra om gamla motsättningar mellan sunni och shia. Detta är ännu en lögn. Såväl klaner som äktenskap är blandade. Det är USA som påtvingat det sekulära Irak val och fördelning av poster enligt etnisk och religiös tillhörighet. USA har placerat fundamentalistiska, sekteristiska partier vid köttgrytorna i den gröna zonen. De har gemensamt etniskt rensat Bagdad och byggt höga murar runt hela kvarter, omgivna av vägspärrar.

 Vanliga irakier kontrolleras, terrorister har inga problem.

Stora arméer är sårbara för motstånd. USA ändrar sin krigföring och behåller ”ett mindre fotavtryck”. Bolagens profiter ska skyddas av världens största ambassad någonsin, amerikanska soldater, 10 000-tals legoknektar, drönare, specialstyrkornas mordpatruller och sex baser.

När USA:s förfärande underskott, fallande välfärd och ekonomiska problem diskuteras har inte krigen och krigens kostnader en självklar plats.

Krigsbrott måste beivras och de ansvariga ställas inför rätta! Folkrätten måste även gälla USA:s presidenter!

 

Sigyn Meder är styrelsemedlem i Iraksolidaritet.