Utrikes

Byteshandel lösning för krisdrabbade spanjorer

Foto: Erika Oldberg

Runt hälften av Spaniens unga är arbetslösa, ekonomin fortsätter att krympa och offentliganställdas löner sänks i år för tredje året i rad. Då tar spanjorerna till byteshandel för att få vardagen att gå ihop.

– Nu i kristider är det perfekt, då ger tidsbanken oss möjlighet att få behandlingar och kurser som vi aldrig skulle ha råd med annars, ­säger Rosa Ferre Jäck som är med i Banco del tiempo, tidsbanken, i Barcelona.

Hon och ett 30-tal andra har samlats för att berätta om vad de kan erbjuda för tjänster och vad de letar efter. Någon vill ha hjälp att fixa till en fuktskada därhemma, andra söker språklektioner. Tidsbanken fungerar så att när du ger någon en timme av din tid får du en biljett. Den kan du byta ut mot en timme av någon annans tid och du väljer fritt vilken tjänst du vill ha från alla de personer som är registrerade i tidsbanken.

– Krisen gör att det kommer fler människor hit eftersom man inte behöver betala i pengar här, säger Rosa Ferre Jäck.

Sergi Alonso, ansvarig för tidsbanken i området Gracia i Barcelona, den äldsta i staden, beskriver systemet som en ny sorts valuta eller som likalön för alla, i och med att alla deltagares arbete värderas lika. Han är mycket engagerad i tidsbanken – det är ett sätt att tänka och leva mer solidariskt genom att använda de resurser och kunskap som människor i ens egna grannskap besitter. Den första tidsbanken startade i Italien och sedan har konceptet spridit sig.

Det är inte bara privatpersoner som utbyter tjänster, även företag väljer att göra affärer utan att blanda in euro. Via den Barcelonabaserade webbsidan acambiode.com kan företag byta tjänster och varor med varandra, både ett sätt att göra affärer utan att betala pengar och ett sätt att hitta nya samarbetspartners. Sedan den ekonomiska krisen började gripa runt sig ordentligt 2008 har allt fler företag intresserat sig för byteshandel, i dag är drygt 70 000 företag i Spanien registrerade på sajten och deltagarna vittnar på hemsidan om hur användbar byteshandeln är för dem.

Arbetslösheten i Spanien är högst i Europa, och värst bland unga under 25 år där närmare hälften är arbetslösa. Något som får till följd att många unga utvandrar för att leta efter jobb någon annanstans, berättar Emili Rey vid fackförbundet CCO. Det oroar honom att den unga generationen lämnar landet. De som blir kvar har inte de ljusaste utsikterna att hitta arbete i Spanien – enligt prognoserna kommer ekonomin att krympa även i år. Och även den som arbetat i många år kan bli av med jobbet. 

Det hände för José-Luis Codex som drivit egen firma som grafisk designer i många år. I och med den ekonomiska krisen sinade uppdragen och nu är han arbetslös sedan några år. Med sina några och 50 år ser han inte någon möjlighet att hitta ett nytt jobb. Han renoverar därför om sin lägenhet i centrala Barcelona för att kunna hyra ut rum och på så sätt försörja sig. Det enda positiva som möjligtvis kan komma ur krisen är, menar han, att människor blir mer kreativa för att hitta nya sätt att leva och försörja sig, och därmed tvingas bli mindre konsumistiska.

I slutet av mars stod hela Spanien stilla i generalstrejk i protest mot regeringen och högerpartiet Partido Populars arbetsmarknadsreform som bland annat innebär att det blir lättare och billigare för företag att göra sig av med anställda. Syftet med reformen är bland annat att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden, kritikerna menar att reformen i stället kommer att skapa större arbetslöshet eftersom det nu är lättare för företagen att säga upp anställda.

Även den som fortfarande har ett arbete känner av krisen. Spaniens offentliganställda har till exempel fått sina löner sänkta, i år för tredje året i rad. Montserrat Vilaltá, en av hundratusentals spanjorer som var ute och demonstrerade på gatorna i Barcelona under generalstrejken, är läkare och arbetar administrativt inom sjukvården. Hon berättar att hon inte velat räkna ut hur mycket pengar lönesänkningen inneburit i minskad inkomst för hennes del de här åren.

– Nej, det vore för deprimerande, säger hon och suckar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Kriminella möter blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga