Debatt

Innebär en överenskommelse medansvar eller inte, Maria Ferm?

Maria Ferm menar att överenskommelsen med regeringen innebär reformer för en mer human asylpolitik. Det är retoriskt, om inte falskt, att säga ”ska få vård” och låta som om det har skett en förändring. Varken utlovade lag­ändringar gällande anhöriginvandring eller vård för papperslösa är en verklighet, skriver Aida Ghardagian och Joakim Larsson från Aktion mot deportation Skåne i en replik till Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

Tillsammans med allianspartierna har MP sagt nej till att ändra ”synnerligen ömmande omständigheter” till ”särskilt ömmande omständigheter”. 

Detta innebar att MP röstade emot att mycket sjuka och gamla människor och apatiska flyktingbarn skulle få rätten att stanna i Sverige. Var det ansvarsfullt, enligt Maria Ferm?

Ferm antar att vi lutar oss tillbaka och hoppas att det blir bättre. Aktion mot deportation vägrar acceptera tvångsutvisningar. Det blir dock svårare att göra motstånd. Effektiviteten för deportationer har ökat med 40 procent sedan mars 2011, då överenskommelsen skrevs.

Den senaste massutvisningen från Skåne skedde helt utan förvarning. Några timmar innan flyget skulle gå lastades flyktingarna på en vit buss utan logga och kördes till okänd flygplats. De styrande slapp vittnen och protester, och de som suttit inlåsta, och förnekades sin lagliga rätt att förbereda sig på utvisning, tvingades iväg av ett stort polispådrag. Som ett sista minne av Sverige för dessa irakier som utvisas genom EU-samordning: rättslöshet.

Ja, situationen är allvarlig. Men Ferm och vi har olika syn på hur allvarlig den är. Att hoppas på ”ramöverenskommelsen” med en regering som vill effektivisera en inhuman situation, anser vi inte att det finns utrymme till. Innebär en överenskommelse medansvar eller inte, Maria Ferm? Slut upp med de partier, ungdomsförbund, föreningar och många nätverk som kräver praktiska förändringar. Nu. Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga