Utrikes

Syrien: minor ska stoppa flyktingar

A group of Syrians walk toward a refugee camp after they have cleared a barbed wire fence to enter Turkey near Reyhanli, Turkey, Saturday, March 17, 2012. News reports say about 1,000 Syrian refugees arrived on Wednesday, escaping from violence in Syria.(AP Photo/Burhan Ozbilici) Foto: Burhan Ozbilici/SCANPIX

Syrisk militär har lagt ut landminor längs gränserna till Turkiet och Libanon, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch. Sam­tidigt befarar Turkiet en flyktingvåg på uppemot 500 000 människor.

Human Rights Watch, HRW, hänvisar till förstahandsuppgifter från syrier som bevittnat hur trupper placerade ut minor, skriver nyhetsbyrån IPS. 

– All användning av landminor är upprörande. Det är absolut inte berättigat att något land använder dessa urskillningslösa vapen, säger Steven Goose, chef för vapenavdelningen på HRW i ett pressmeddelande. 

Syrien har inte undertecknat Fördraget om förbud av person­minor från 1997. De senaste veckorna har flera människorättsgrupper, bland annat organisationen Refugees International, även ­dokumenterat att syriska trupper beskjuter flyktingar som försöker fly från belägrade städer.

Enligt FN har nära 230 000 människor drivits på flykt sedan upprorets början förra året och nästan 30 000 människor har flytt till Jordanien, Turkiet och Libanon.

Västländerna fortsätter brottas med vilka strategier som kan användas för att stoppa regimens våld, en uppgift som försvårats av att Ryssland och Kina blockerar en resolution i FN:s säkerhetsråd. Arabförbundet kräver en internationell utredning av våldet mot ­civila, och menar att bilderna som kommit ut från städerna Homs och Idlib tyder på att det pågår brott mot mänskligheten. Efter att förbundet skickat förre FN-chefen Kofi Annan till landet skrev den syriska regimen i slutet av förra veckan ett brev till FN där man säger sig vilja samarbeta med Arabförbundets särskilda sändebud och ”skydda sina medborgare genom att ­avväpna terroristerna och fortsätta att leta en fredlig lösning på krisen”. 
 

KOFI Annans uppdrag har dock inte resulterat i något konkret och är därmed bara ett ”spel”. Det säger en talesperson för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter, Sami Ibrahim i Homs, till Svenska Dagbladet. Han tror inte på samarbetet. 

– Skulle vi acceptera att man förhandlade med en man som dödar ens bröder och våldtar ens systrar? Ingen kan acceptera att man förhandlar med en sådan man.

Samtidigt befarar Röda Halvmånen i Turkiet en ”extrem situation” där uppåt 500 000 syrier flyr över gränsen. Turkiet planerar nu två nya flyktingläger med plats för 30 000 människor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga