Inrikes

”Känns inte som en myndighet”

Nils Andersson arbetade tills i december förra året på Proffice och var en av de handläggare som hanterar lärarlegitimationerna. Han beskriver en arbetsplats som delar få gemensamma drag med rättssäkert myndighetsutövande. – Det känns inte som om man arbetat på en myndighet. Det kändes oseriöst. Cheferna hade heller ingen erfarenhet av att jobba på myndighet sedan tidigare.

Han berättar att när de skulle få besök från Skolverket sade Proffice-cheferna åt dem att städa undan alla dokument, men normalt sett flöt de omkring eftersom det inte fanns någonstans att förvara dem. Papper med personuppgifter, även skyd­dade, slängdes i papperskorgen.

– Vid handläggningen handlade vi i början folk med skyddad identitet. Det tog flera månader innan arbetsinstruktionerna kom och då hade 50 000 ärenden redan registrerats. Vi tog också upp hur man slängde pappren. Chefen sade bara att det är så här det är.

När projektet var igång visade det sig att antalet ansökningar som skulle registreras var oväntat höga. Då anordnade cheferna en tävling där det arbetslag som registrerat flest ansökningar skulle belönas med längre fikarast. Nils Andersson deltog själv motvilligt i tävlingen.

– Två av tre avdelningar protesterade och uttryckte starkt att det inte hörde hemma på en myndighet. Men Proffice tvingade oss till tävlingen ändå. Om det blev fel kunde man inte ändra. Det gällde att fort få ut dem och skicka dem vidare.

Han berättar att i anställningsavtalen fanns en klausul som innebar att handläggarna själva var juridiskt ansvariga och kunde åtalas för tjänstefel.

– Det var ju jättejobbigt. Var har man sin lojalitet – med myndigheten eller med arbetsgivaren? Att känna pressen samtidigt som vi var juridiskt ansvariga var psykiskt påfrestande. 

Men det var inte det värsta problemet. Till en början fanns inte heller tydliga direktiv om hur ansökningarna skulle bedömas.

– En dag kunde man få ett direktiv och en timme senare kunde det gälla andra regler. Olika team gjorde också olika bedömningar. Om det skulle ha skett rättssäkert skulle Skolverket skött det själva. Åtminstone borde man haft Skolverkets personal här.

Han är djupt kritisk till att myndighetsarbete ska läggas ut på ent­reprenad.

– Jag tycker att det är olämpligt att placera myndighetsutövningen på ett privat företag. Skolverket hävdar att det är en juridisk gråzon. Frågan är ju då om en myndighet verkligen ska jobba i en gråzon.

Nils Andersson heter egentligen något annat. Av rädsla för svartlistning vill han inte gå ut med sitt namn.


Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp