Utrikes

Ikea i USA fackfientligt

Köttbullar och blågult – men den svenska modellen på arbetsmarknaden tillämpas inte. Foto: TT

Låga löner, otrygga anställningar och dålig säkerhet. Missförhållandena på Ikeas lager i amerikanska Perryville är många. Nu har de anställda organiserat sig fackligt – men det har inte skett utan motstånd.

Arbetarna vid Ikeas distributionscentral i Perryville, Maryland har fått rätt till facklig representation. Med 61 procents marginal röstade arbetarna för att företrädas av det amerikanska industrifacket IAMAW. Det är den andra Ikea​­arbetsplatsen att bli fackligt organiserad, detta efter att ett avtal träffats mellan facket och under­leverantören Swedwood i Danville, Virginia strax innan jul förra året. Precis som i Danvillefabriken har ­arbetsköparen aktivt försökt mot­arbeta organiseringen. Inom ett halv­år hoppas facket kunna ha ett kollektivavtal på plats.

– Jag är nöjd över resultatet. Med 61 procents marginal röstade arbetarna för att sätta igång den fackliga verksamheten och vi ser fram emot nästa steg, säger Tad Waters, facklig organisatör. 

Arbetet på det svenskägda lagret kännetecknas av en rad missförhållanden. Många av problemen känns igen från Ikeas helägda dotterbolag Swedwood som Arbetaren tidigare rapporterat om. Favorisering, godtyckliga uppsägningar och säkerhetsbrister var en del av arbetsförhållandena.

– Det främsta problemet var anställningstryggheten. Personalen märkte av en hög personalomsättning och att folk som varit anställda av företaget en längre tid blev uppsagda och ersatta av yngre för­mågor. 

Men för personalen är också låga löner ett problem. Tad Waters berättar att även om ­lönerna inte är onormalt låga i jämförelse med övriga företag i regionen är boendekostnaden i området hög. En del av jobbarna pendlar också till arbetet från andra orter, vilket ytterligare tär på ekonomin.

–  De håller profiten uppe och lönerna låga. Det är tillräckligt för att hålla deras huvud ovanför vattenytan, inte mer. 

Men företaget tog inte heller ­säkerheten på allvar. De anställda vittnar om de fått order om att köra truck utan att ha körkort. De som vägrade kunde bli skriftligt varnade, avstängda eller till och med avskedade. Många ­vågade inte säga nej och om en olycka skedde och det framkom att en truckförare inte hade körkort blev denna straffad för olyckan. Förutsatt att den anställde inte var kompis med chefen.

– De ville få ut produkten så ­företaget förbisåg säkerhetsföreskrifterna så folk blev uppmanade att hoppa upp i trucken. Även om de tvekade slutade det med att de gjorde det och hoppades inget skulle hända.

Josephine Thorell, talesperson för Ikeakoncernen säger att säkerheten alltid är högsta prioritet för företaget och att hon inte känner till något sådant fall. Men i ett vidare­befodrat mejl från amerikanska företrädare svarar de att ett sådant fall förekommit. Dock rörde det en arbetsledare och han fick inte sparken utan omplacerades. 

Facket hoppas nu kunna komma tillrätta med säkerhetsproblemen och tillsammans med löner och anställningsvillkor är det frågor som kommer att ingå i kollektivavtalsförhandlingarna. Men han säger att det är upp till medlemmarna att nu avgöra prioriteringar och krav. 

– Vi kommer att genomföra en enkätundersökning för att ta reda på vad som är viktigast. Det är min förhoppning att vi kommer kunna sätta oss ned med företaget och försöka hitta en medelväg som både förbättrar produkten och ­arbetarnas villkor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp