”Överklassafari” polisanmäld

Förbundet Allt åt alla anordnar en bussresa till ett exklusivt villaområde utanför Stockholm under parollen ”odla ditt klasshat”. Nu har en av de boende polisanmält arrangemanget. Även till Arbetaren har upprörda Saltsjöbadsbor ringt och beklagat sig.

Inrikes
Grand Hotel Saltsjöbaden, ett av stoppen på bussresan.
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm, rikskänt genom tv–serien med samma namn, är ett område där några av huvudstadens förnämaste villor finns.

Här bor några av landets rikaste människor. På närliggande Grand Hotel Saltsjöbaden slöts den historiska uppgörelsen 1938 mellan LO och arbetsköparna, som gav upphov till det svenska samförståndet som kom att kallas ”Saltsjöbads-andan”.

När nu Förbundet Allt åt alla organiserar en guidad bussresa till Solsidan för att visa verkligheten bakom tv-succén upprörs de boende.

Till Arbetarens redaktion har bättre bemedlade Saltsjöbadsbor som hittat information om buss-resan i tidningens kalendarium hört av sig.

– Ska jag visas upp som ett djur i en bur, frågar sig en anonym företagare uppbragt.

Nu har också arrangemanget polisanmälts av en privatperson, uppger Nacka-Värmdöposten.

Polisen har dock inte rubricerat fallet, och Nackapolisens informatör Ulla Krogh säger till NVP att det står var och en fritt att arrangera bussresor. Även för att se hur överklassen i Solsidan bor.

 Anna Svensson, presstalesperson för Allt åt alla, är mycket nöjd med uppmärksamheten. 

– De som blir upprörda och tar åt sig kanske borde ta åt sig, säger hon. De sitter i en ganska speciell sits.

– Klasshat är inte bara en pr-grej, det är något som finns hos folk. 

Förutom Grand Hotel och villorna i Solsidan finns även ett miljonprogramsområde, det enda i närheten, med på resan. Medel-inkomsten skiljer sig drastiskt från de förmögna grannarna. 

– Vi åker förbi Fisksätra på vägen ut. Då ser man tydligt vad skillnaden är.

Bussresan äger rum den 28 januari.