Grabbkultur även för tjejer

I fem år har föreningen You Skate Girl peppat tjejer att åka skateboard. Skateboardscenen har av tradition varit mansdominerad och därför startade Ida Östensson föreningen. Hon ville dela med sig av sitt stora intresse och skapa bättre möjligheter för tjejer att börja åka bräda.

Skateboardkulturen var en av de mest blomstrande subkulturerna under 90-talet. Liksom många andra subkulturer har den genom historien varit starkt dominerad av män – både bland amatörer och proffs. Detta är dock något som håller på att ändras i takt med att kulturen når ut till fler och fler.

Men det är fortfarande en bit kvar. I Sverige finns det i dag flera föreningar vars syfte är att peppa tjejer att skejta. En av dem är You Skate Girl som är baserad i Umeå. Grundaren Ida Östensson menar att det är viktigt att peppa tjejer till att börja skejta. Men hon har också ett brinnande intresse för själva sporten.

– När vi började var det många som sa till oss att tjejer inte borde skejta. Vi svarade med att vi gör det här för kärleken till skateboard. Och att när skejtkulturen är så pass jämställd så att särskilda föreningar för tjejer inte behövs kommer vi att lägga ner. När vi sa det så slutade de flesta att nedvärdera oss. Det finns fortfarande mycket folk som inte accepterar att vi bryter mot normerna. Det ska inte vara konstigt med tjejer som skejtar, det ska vara självklart, säger hon.

I December firar You Skate Girl femårsjubileum. Under de senaste fem åren har föreningen arrangerat 20 skateboardläger runt om i landet. Föreningen har fått hundratals tjejer att börja åka skateboard och Ida Östensson har höga förväntningar på föreningens femårsjubileum.

– På fredag är det fokus på reunion, då blir det att prata minnen. Det är många som kommer in till oss men som inte fastnar för skateboard. De tycker att det är jättekul att vara med ändå. Jag hoppas att det kommer bli en grym skejtpepp, säger hon.

I You Skate Girl välkomnas alla tjejer att skejta. Från nybörjare till professionella. Sarah Thorén är en av de som skejtar på professionell nivå. Hon är sponsrad av ett skateboardmärke och tävlar också i skateboard. För henne är skejtandet socialt och ett sätt att syssla med alla sina intressen.

– Jag tycker att skejtandet är en väldigt social grej. Jag gillar adrenalinkicken man får av det, när man hela tiden går upp i högre höjder. Eftersom jag har ett väldigt stort intresse för film och foto så är skejtandet ett sätt att kombinera alla mina intressen. Samtidigt vill jag jobba för att scenen ska ändras. Vi vill dela med oss av skejtandet till andra tjejer som vill prova, säger Sarah Thorén.

I Sverige finns flera föreningar som försöker få tjejer att ta steget att börja skejta. Bland annat NoLimit som verkar på nationell nivå. Föreningen You Skate Girl är baserad i Umeå och Uppsala och medlemmarna finns i hela landet. Ida Östensson startade föreningen för fem år sen. Hon gjorde det för att hon själv fick erfara att det inte var helt lätt att ta sig fram på skejtscenen som tjej.

– Det var ganska svårt och provocerande att ta sig in på skejtscenen. Jag var även ganska gammal när jag började, 20 år och det gjorde det ännu svårare. När vi startade föreningen fick vi mycket mothugg, speciellt när vi la ut skejtfilmer på nätet. Många sa till oss att tjejer inte borde skejta. Efter fem år har det skett en stor förändring, nu är det mycket mer accepterat. Vi har visat att vi är här för att stanna. säger hon.

Det som lockade Ida Östensson med skateboard var den frihet som skateboard innebär. Inga regler och inga tider att passa.

– Innan jag började åka skateboard höll jag på med gymnastik på elitnivå. Då var det mycket tider och regler, inte så mycket frihet. Så då köpte jag en skateboard. Det finns en stor frihet med att åka bräda. Man kan åka när och var man vill på vilken nivå som helst. Sen är jag också en kickmänniska, skateboard och gymnastik ger båda upphov till just kickar, säger hon.

Att skateboardscenen är starkt mansdominerad råder det inget tvivel om. I både amatör- och proffssammanhang är det främst män som syns.

– Skejtkulturen har varit en undergroundkultur. Det är många som inte velat att den ska bli mainstream, ju fler som släpps in desto mer mainstream blir det. Sen så tror jag inte att det är så lätt att gå utanför normen. Det är svårt för en kille att börja med balett, på samma sätt som det kan vara svårt för en tjej att börja skejta. Så normen har en viss betydelse även om det mest är i ens eget huvud, säger Ida Östensson.

På skejtparker och andra platser där folk åker skateboard handlar det ofta om att ta plats för att kunna åka. Sarah Thorén tycker att detta är något som blir extra svårt för tjejer som skejtar.

– När det gäller tjejer som skejtar så är det lite så att folk tittar på minsta lilla grej man gör fel. Så ska det inte vara. Det är också något jag tycker att vi ändrat på de senaste åren. Tjejer behöver en push för att ta plats på skejtscenen eftersom det handlar mycket om att ta plats inom skateboard.

I dag är den svenska skejtscenen stor. Sverige har flera proffsåkare som tävlar internationellt. Ida Östensson menar att den svenska skateboardscenen expanderar och att skejta är ett bra sätt att ta ut sin energi.

– Det byggs skejtparker utomhus, det är inte längre bara för utvalda. Det finns liksom punkskejtare, hiphopskejtare, stureplansskejtare höll jag på att säga. Skateboard är också väldigt öppet om man till exempel har en bokstavskombination. Inga regler och tider, säger hon.