Utrikes

Krismotstånd på gräsrotsniva

Generalstrejker och massdemonstrationer har redan blivit stående inslag i det europeiska panoramat. Men i skuggan av de stora nationella protesterna pågår också en mängd mindre uppmärksammade och radikalare motståndsaktioner.

Grekland drabbades i går av en 24-timmars generalstrejk. Den 17 oktober är det dags igen, och parallellt pågår rullande strejker i olika sektorer, bland annat transportsektorn som paralyserade hela landet under förra veckan. Samtidigt växer en våg av protester bland universitets- och gymnasiestudenter mot nya nedskärningar i utbildningssystemet. De största universiteten och runt 600 gymnasieskolor är ockuperade och rörelsen har spridit sig även till högstadieskolor. I förra veckan tog sig studenter in på och ockuperade den statliga tv-kanalen NET med krav på att få förklara sina sin krav för tittarna. Den direktsända nyhetssändningen fick ställas in.

Skolledningen har kallat till möten med föräldrarna för att försöka få dem att övertyga sina barn att återvända till skolorna, men det, påpekar bloggen From the Greek streets, kan mycket väl slå tillbaka, eftersom det ger de antagligen mestadels kraftigt missnöjda föräldrarna en anledning att mötas och diskutera med varandra.

Den grekiska grenen av den internationella rörelse som under krisen kallat sig ”de ursinniga” har i dag tappat avsevärt i styrka, med bara några tusen personer som upprätthåller ockupationen och debatterna på det centrala torget Syntagma i Aten. Men nya rörelser har i stället dykt upp, bland annat mot den nya fastighetsskatt som ingick som en del i det senaste åtstramningspaketet. Lokala fackföreningar i Aten har, utan förbundsledningens medgivande, uppmanat sina medlemmar att lämna in sina fastighetsräkningar för att elda upp dem utanför skattekontoren. Skatten debitteras via elräkningen, och i den lilla staden Veria har elektriker återuppkopplat hushåll som fått sin el avstängd efter att inte ha betalat.

I Spanien förblir ”de ursinniga”, eller 15-M-rörelsen, mer aktiva. Ett av de senaste initiativen är ett uppror för att bilda 15-M-råd på arbetsplatserna. Sådana råd har bland annat bildats på Nationalbiblioteket, som hotas av privatisering, bland lärarna på Malaga, och bland Madrids arbetslösa. Under helgen gick också en rad radikala fackföreningar, däribland SAC:s systerorganisation CGT, tillsammans med 15-M-råd i gemensamma demonstrationer i ett dussintal städer, under huvudparollen generalstrejk. Just nu pågår strejker bland läkare över stora delar av landet och bland varvsarbetare i Kastillien, som satte upp barrikader och blockerade en infartsväg i mitten av september.

Samtidigt i Storbritannien har ett av de viktigaste fackliga gräsrotsnätverken på många år nyligen formats bland byggarbetare och i synnerhet bland elektriker – Sparks – som utgör en reaktion på arbetsköparsidans försök att sänka lönerna med upp till 35 procent. Nätverket har genomfört ett flertal vilda strejker och ockuperade tidigare i september en byggplats i London. En av de nationella ledarna för dess fackförening Unite kallade dem i ett läckt e-mejl för cancersvulster, detta trots att nätverket uppmanar människor att gå med i Unite och inte direkt angripit ledningen, utan bara agerat för en radikalare linje.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga