Utrikes

Höjd pensionsålder upprör britter

Storbritanniens finansminister Danny Alexander vill höja offentliganställdas pensionsålder, från 60 till 66 år. Facken beskyller regeringen för att omkullkasta pågående förhandlingar och hotar med storstrejk.

Den brittiske finansministern meddelade i fredags att pensionsåldern för offentligt anställda ska höjas från 60 till 66 år och att pensionsavgifterna de anställda betalar kommer att behöva höjas med 3,2 procent.

Fackföreningen Unison, som samlar 1,4 miljoner offentliganställda, har reagerat med vrede och hotar att iscensätta den största strejk landet skådat sedan gruvarbetarstrejken 1926.
– Det kommer att vara den största sedan generalstrejken. Men det kommer inte att vara som gruvarbetarnas strejk. Vi kommer att vinna, säger generalsekreteraren David Prentis till The Guardian.
Regeringen och facken har sedan en tid suttit i förhandlingar om det framtida pensionssystemet i landet. Facken har efter finansministerns uttalande beskyllt regeringen för att omkullkasta förtroendet för förhandlingarna.

Facken anser också att de höjda pensionsavgifterna kommer att användas för att lätta den ekonomiska krisen i landet och inte alls, som regeringen påstår, gå till själva pensionsfonderna.

Danny Alexander säger till BBC att han anser att förslaget är balanserat och rättvist.
– För att behålla de mest förmånliga pensionerna i landet så måste man bidra mer och arbeta längre.
Den ekonomiska krisen i landet har följts av otaliga ekonomiska nedskärningar i den offentliga sektorn. Hösten och våren i Storbritannien har kantats av demonstrationer och ockupationer av universitet.

Ändringarna i pensionssystemet är bara en i raden angrepp mot anställningar i landets offentliga sektor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga