Inrikes

Fler fattiga till Kronofogden

Färre svenskar har skulder hos kronofogden, men bland arbetslösa och sjukskrivna ökar istället antalet dramatiskt. Skuldsättning har blivit allt mer av en klassfråga.

Medborgarnas sammanräknade skuld hos Kronofogdemyndigheten har minskat med 2,7 procent jämfört med samma tid förra året.

Men samtidigt som antalet skuldsatta i Sverige har minskat något, med knappt 2 500 personer till totalt 365 000, ökar andelen skuldsatta dramatiskt bland de som saknar inkomst. Sammanlagt står 87 301 personer i denna grupp i skuld, en ökning med 44,7 procent på ett år. Det visar en ny undersökning från kreditinformationsföretaget Soliditet. Värst drabbade är kvinnor i denna inkomstgrupp. Generellt ökar även kvinnors skuld oavsett inkomstnivå.

Lotta Andersson har en sammanlagd skuld på 300 000 kronor, en skuld hon med två barn och deltidsjobb inom handeln inte kunnat betala av.

– Det är jättejobbigt att hela tiden ha ont i magen och vara orolig för att inte få ihop till mat och kläder till mig själv, men framförallt barnen. Men så får man ihop det och får en veckas respit, säger hon.

För Lotta Andersson började det för elva år sedan med att hon skiljde sig från sin man. Men efter skilsmässan inledde ex-maken en process för att överta vårdnaden av deras två gemensamma barn. Hon fick behålla vårdnaden, men var tvungen att ta ett banklån på 73 000 kronor för att betala advokaterna.

Hennes deltidsjobb som butiksbiträde räckte inte till räntor, räkningar och dagsutgifter. Ibland kunde hon jobba extra, men vissa månader var hon tvungen att använda kreditkortet för att betala räntor och påminnelseavgifter. När hon heller inte kunde betala kreditkortsräkningarna fortsatte skulderna att växa. Trots den höga ohälsan bland skuldsatta lyckades hon ändå hållas sig över ytan.

– Jag tror jag är rätt stark psykiskt. Jag tillåter mig att må dåligt när jag mår dåligt för att kunna komma igen. När barnen är hos sin pappa, har jag dagar då jag bryter ihop. Det är min säkerhetsventil. Sedan orkar jag plocka ihop mig själv och gå vidare.

Lotta Andersson berättar att något av det värsta är känslan av att vara ensam om sitt problem. I fikarummet pratade arbetskamraterna om TV-programmet ”lyxfällan” och ondgjorde sig över hur dumma deltagarna varit som skuldsatt sig. Även om hennes skuldsatthet inte berodde på lyxkonsumtion skämdes hon och hon höll det för sig själv. Än i dag är hennes ekonomiska situation en väl förborgad henlighet för människorna i hennes närhet. Men i februari kontaktade hon Insolvens, riksförbundet för överskuldsatta. Tillsammans lägger de nu upp en avbetalningsplan för att få ekonomin i ordning.

– Mitt råd till andra i samma situation är att söka hjälp tidigt. Klarar man inte ekonomin är det en väldig skam och att veta att man inte är ensam är en lättnad. Fixar man det inte behöver man hjälp, säger hon.

Lottas Anderssons historia är långt ifrån ovanlig, enligt Lena Nordqvist, ordförande för Insolvens. Det är en ideell organisation som arbetar med att stödja människor vars skulder blivit omöjliga att betala. Hon har känt av en ökning av personer med låg eller utan inkomst som hört av sig till riksförbundet eller dess lokalavdelningar. Förra året fick förbundet sammanlagt 4 000 ansökningar. I år är det redan uppe i det dubbla. En majoritet av de sökande är kvinnor, varav många är ensamstående med barn.

– Vi har haft en stor förändring av sjukförsäkringssystemet och fler blir utförsäkrade snart. Det håller inte. Det ska inte vara meningen att folk ska stå utan inkomst. Det handlar om så enormt många människor.

De personer som Lena Nordqvist möter i sitt arbete har ofta historier liknande Lotta Anderssons att berätta. Ofta har det hänt något drastiskt, – ett förlorat jobb, ett sprucket äktenskap eller en plötslig sjukdom. För att täcka en plötslig utgift tar man lån, som man sedan inte kan betala av.

– Det blir en ökande spiral. Du betalar aldrig av du kan bli skuldsatt i evighet och det ökar år efter år. Den ursprungliga skulden behöver inte ha varit så stor, 7 000 räcker för att välta ett liv över ända. Jag har haft kontakt med flera personer som sedan tagit livet av sig, säger Lena Nordqvist med en djup suck.

Hon menar att när man väl är fast i skuldfällan är skuldsanering den enda vägen ut. En skuldsanering innebär att den svårt skuldsatta, helt eller delvis, slipper betala tillbaka skulden. Genom löneutmätning reduceras lönen till existensminimum och resten betalas till kronofogden under en femårsperiod. För att beviljas skuldsanering krävs att den skuldsatte bedöms vara oförmögen att betala reglera skulden inom 15 år, så kallad kvalificerad insolvens.

– Det blir svårare och svårare att få skuldsanering och nu är det omröstning om en ny skuldsaneringslag. Bankerna och inkassoföretagen vill inte ha lättnader för skuldsatta och Moderaterna vill inte ha det heller. Regeringen har lagt ett förslag som bara var för företagare. Men hos oss är 90 procent människor med låg eller ingen inkomst.

Fakta: Skuldsättning

• Skuldsanering kan du bli erbjuden om du inte bedöms kunna betala dina skulder inom 15 år. Beviljas skuldsanering ska återbetalning ske genom löneutmätning under fem år. Det som återstår av skulden efter dessa fem år förfaller. Om oppositionens motion till skuldsaneringslagen antas reduceras denna period till mellan fem och tio år och återbetalningsperioden kan reduceras till tre år.

• Löneutmätning är det vanligaste sättet för kronofogden att reglera en skuld. Lönen reduceras då till existensminimum och den resterande delen går direkt till kronofogden.

• Existensminimum är det som av kronofogden beräknas vara minsta möjliga summa som du kan klara dig på. Kronofogden baserar denna bedömning på din inkomst. Som inkomst räknas exempelvis lön, sjuk- och föräldrapenning, pension, a-kassa, barnbidrag och socialbidrag.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga