Utrikes

”Sista striden för USA:s fack”

Flera antifackliga lagar har antagits. Men trots det fortsätter den amerikanska proteströrelsen att växa i styrka.

Flera antifackliga lagar har antagits. Men trots det fortsätter den amerikanska proteströrelsen att växa i styrka.

Demonstrationerna i den amerikanska delstaten Wisconsins huvudstad Madison nådde i helgen rekordnivåer med närmare 200 000 deltagare bara under lördagen. Detta sedan den arbetsrättsliga delen av republikanske guvernören Scott Walkers budgetsaneringslag slutligen undertecknats på fredagen.
– Den framåtsyftande lagstiftningshandling vi genomfört i dag är ett steg i rätt riktning för att balansera budgeten och reformera delstatsregeringen, sade Scott Walker till Washington Post.

Lagen innebär bland annat omfattande inskränkningar i de offentliganställdas fackföreningars kollektiva förhandlingsrätt och rätten att rättsligt pröva fackliga tvister. Facket förlorar nu förhandlingsrätten kring allt annat än lönejustering efter inflationstakt, däribland sjukförsäkringar och pensioner. Utöver detta tvingas de nu årligen genomföra arbetsplatsomröstningar för att överhuvudtaget få representationsrätt.
Att begränsa förhandlingsrätten är, enligt den republikanska guvernören, nödvändigt för att vända delstatens budgetunderskott. För att anta budgetlagar krävs kvalificerad majoritet i delstatssenaten, något som krävde stöd även från de demokratiska delegaterna. I ett försök att blockera omröstningen höll de demokratiska delegaterna sig utanför delstatens gränser, något som försenade beslutet med flera veckor. Walkers motdrag var att dela upp lagförslaget i två delar. Genom att hänskjuta budgetfrågan kunde den fackliga delen röstas igenom utan de saknade 14 senatdelegaternas närvaro. Men demon-
stranterna framför Capitolium i Madison manade under lördagen till fortsatt kamp.
– Det här är inte slutet. Det här är vad som gör människor ännu mer beslutsamma att lägga manken till, sade engelskläraren Judy Gump till nyhetsbyrån AP.
Fackföreningarna SCLF, syndikalistiska IWW, samt ett flertal lokalavdelningar i USA, däribland Madisonavdelningen av centralorganisationen AFL-CIO, hade redan innan undertecknandet uppmanat till nationell generalstrejk. Uppmaningen upprepades med ökad intensitet under helgens demonstrationer, i slagord både från talarstolen och bland demonstranterna.
Men både nationella representanter för fackfederationen AFL-CIO och de återvändande 14 demokratiska senatorerna uppmanade i stället till politisk kamp mot beslutet. Under demonstrationen samlades namnlistor för att återkalla Walkers och sju andra republikanska senatorers mandat och utlysa nyval.

Mark Kaufman, fackaktivist i Michigan och före detta generalsekreterare för IWW, var hoppfull inför chanserna att iscensätta en generalstrejk. Det skulle i så fall vara den första i USA sedan 1930-talet. Men med en nationell organiseringsgrad på 6 procent är den beroende av de oorganiserade.
  – De nationella fackföreningsledarna är förvirrade. Om en generalstrejk blir av är det utanför de etablerade fackföreningarna. Men blir den av har den en potential att sprida sig som en löpeld, säger han till Arbetaren.
Scott Walkers lagförslag har satt inskränkningar av fackliga rättigheter på debattagendan i hela USA. Samtidigt väntar liknande förslag på att antas i ytterligare 16 amerikanska delstater däribland Ohio, Indiana och Michigan.
I Michigans delstatssenat klubbades under fredagen ett förslag som är än mer långtgående. ”The Emergency Managers Bill” ger guvernören möjlighet att utlysa ”finansiellt nödfall.” Vid ett sådant undantagstillstånd kan delstatsregeringen ta över och upplösa lokala politiska instanser och verksamheter, exempelvis skolor, om dessa vägrar sanera budgeten genom att säga upp kollektivavtal.
– Det här är en kupp iscensatt av högern och den värsta attack på demokratin jag någonsin sett, sade Mark Gaffney, president för Michigangrenen av fackföreningsfederationen AFL-CIO till Michigan Messenger.

Hittills har protesterna i Michigan varit mindre högljudda än i Wisconsin, men nu lovar lokala fackföreningar, pensionärsorganisationer och andra sociala grupper att trappa upp kampen. När denna tidning går i tryck är större demonstrationer, både i delstatshuvudstaden Lansing och nationellt, aviserade under tisdagen och onsdagen.
– ”Madisonrörelsen” sprider sig, säger Mark Kaufman. Möten och demonstrationer äger rum dagligen i över ett dussin städer. Wisconsinarbetarna inspirerar arbetare att slå tillbaka. Men lyckas vi inte är det arbetarklassens sista strid och ett djupt mörker kommer otvetydigt täcka USA.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga