Inrikes

Regeringen ofrivilligt åt vänster

Den moderata arbetsmarknadsministern var tvungen att driva vänsterpolitik i EU. Detta sedan rasistiska Sverigedemokraterna oväntat röstat med oppositionen.

För första gången under mandatperioden förlorade riksdagens borgerliga partier en votering i EU-nämnden. Följden blev att arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) var tvungen att lägga ned sin röst i stället för att godkänna EU-kommissionens tillväxtrapport. Detta eftersom resten av rådet inte ville anta det tillägg EU-nämnden gett ministern i uppdrag att verka för.
– Regeringen hade tänkt rösta för EU:s antifackliga förslag. Nu var arbetsmarknadsministern tvungen att resa till Bryssel och försvara det svenska kollektivavtalssystemet, säger Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets ledamot i nämnden.
Enligt honom driver EU-kommissionen en antifacklig och nyliberal linje i arbetsmarknadsfrågor, något som får följder för fackföreningarnas avtalsfrihet. Det var därför en principiellt viktig fråga att Sverige tydligt tog ställning för arbetsmarknadsparternas oberoende.

Förslaget till tillägg kom från Vänsterpartiet och stöddes av MP, S, och nådde majoritet med hjälp av Sverigedemokraterna, en oplanerad händelse enligt Jonas Sjöstedt.
– Normalt sett låter SD borgarna vinna, men nu har de valt att rösta för vårt förslag om skydd för utländska arbetares rättigheter i Sverige. De är oberäkneliga.
Trots Sveriges nedlagda röst antogs rapporten, men Jonas Sjöstedt anser inte loppet kört.
– Allt motstånd från både fackföreningar och partier är viktigt. Nu återstår att se vad som händer innan toppmötet i mars då den här frågan avgörs på större allvar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga