Inrikes

Öppning i tunnelbanekonflikten

Efter två syndikalistiska strejker i Stockholms tunnelbana lovar MTR förbättrad arbetsmiljö inom ett år. Men syndikalisterna i tunnelbanan vill se konkreta resultat snabbare.

Under torsdagen med tillhörande natt genomförde DSTS, Driftsektionen Stockholms Tunnelbana och Spårvägar, en andra strejk. 13 spärrar öppnades för fri inpassering och den syndikalistiska sektionen uppskattar att 80 tågavgångar ställdes in under den dygnslånga strejken.

Kraven den här gången är desamma – spärrpersonalen ska få gå på toaletten och förarna ska inte behöva köra fler än fem timmar i sträck utan matrast. Hittills har inte tunnelbaneföretaget MTR velat göra eftergifter, men nu säger Pierre Sandberg, förhandlingschef, att en lösning troligen är att vänta inom åtta månader.

– Vi kommer att tillmötesgå kraven. Jag kan garantera en lösning som båda parterna är nöjda med inom ett år, även om jag hoppas på några månader, säger Pierre Sandberg på MTR.

Men han är väldigt noga med att påpeka att det inte är Syndikalisternas strejk som lett till företagets vilja att förbättra arbetsmiljön.

– Jag skulle vilja be dem sluta strejka. Mängden strejker kommer inte få MTR att krypa till en lösning vi inte velat ha från början. Jag tycker inte att det är konstruktivt att det strejkas hela tiden istället för att samtalas, säger Pierre Sandberg.

Konstruktiv dialog har i stället inletts med Seko, säger han. MTR vill hitta en långsiktig lösning som ger företaget ”valuta för pengarna”, men också löser bemanningssituationen.

– Vi vill lösa problemen, men långsiktigt och Seko har visat intresse för det här. Jag är övertygad om att kraven tillmötesgås och att arbetsmiljön kommer bli bättre. Det är en överlevnadsfråga, vi kan inte ha de här synpunkterna i media om ett år.

Jannis Konstantis, ordförande för Seko-klubb 119, säger att det är en sanning med viss modifikation, men utesluter heller inte att företaget ändrat attityd.

– Vi har diskussioner kring strejktjänsterna, men i nuläget ser det inte ut som om vi kan fortsätta med dessa. Vi kommer att ta tvisterna till central förhandling, men vi ska ha möte med MTR på torsdag. Har de ändrat sig ser vi det då, säger han.

Han tror att om företaget ändrat sig är det delvis på grund av Syndikalisternas strejk. Han tillägger dock att det inte är första gången som företaget ger dubbla budskap.

– Jag tror att strejken haft inverkan. Alla protester har det, både pressen från oss, arbetskamraterna och strejkerna. Men vi vill se konkret handling, säger han.

Även Linnea Nilsson, syndikalistisk tunnelbaneförare, är skeptisk till företagets vilja till kompromiss. Dagarna innan strejken mottog DSTS ett brev från Pierre Sandberg där han förbjuder de strejkande att bära uniformen under strejken. I brevet förbjuder han också syndikalisterna tillträde till rastlokaler och lunchmäss, något som DSTS betraktar som olovlig lock-out, om än verkningslös.

Den har nämligen vidtagits utan föregående varsel. DSTS diskuterar nu att stämma MTR i Arbetsdomstolen för olovlig stridsåtgärd.

– Jag ser det som ett desperat försök att skrämma oss och försvåra strejken, men det har inte lyckats. Det är så klart lättare att strejka i uniformerna eftersom folk ser att man arbetar i tunnelbanan, men vi kan strejka även utan dem, säger hon.

Hon är inte förvånad att företaget inte anser strejk är ett bra sätt att förändra.

– Få arbetsköpare gör ju det, kommenterar hon.

Själv anser hon att båda strejkerna inneburit ett steg framåt.

– Vår förhoppning är att det här leder till att spärrvakter kan gå på toaletten och att förare inte ska behöva köra mer än fem timmar i sträck. För min del gör det inget om de går Seko tillmötes, det viktiga är att de fixar situationen.

Om företaget har en ärlig ambition att lösa underbemanningen och gå facket till mötes är både DSTS och Seko öppna för förslag. Om inte lovar syndikalisterna vidare åtgärder.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga