Inrikes

Transport utesluter Sverigedemokrat

Transport utesluter den aktive Sverigedemokraten Björn Fälth. Diskriminering, menar kommunpolitikern som lovar att ta strid mot fackförbundet.

Björn Fälth, ledamot för Sverigedemokraterna i Vetlandas kommunfullmäktige utesluts ur Transportarbetarförbundet. Anledningen är att förbundet inte anser att partiets främlingsfientliga politik är förenlig med fackets stadgar. Beslutet om uteslutning togs av förbundsstyrelsen efter rekommendation från Transports lokalavdelning i norra Småland.
– Det var ett enhälligt beslut. I Transport skiljer vi inte på människor utifrån kön, sexuell läggning eller var man kommer ifrån utan vi hävdar likabehandling inför lag och avtal. Det är inte förenligt med Sverigedemokraternas värderingar, säger Martin Viredius, tredje vice ordförande för Transport.
Men den uteslutne Björn Fälth anser sig diskriminerad.
– En fackförenings uppgift är att organisera alla arbetstagare inom sitt område. Det ska inte spela någon roll vad man har för politisk åsikt. Vi har yttrandefrihet i det här landet, säger han.
Björn Fälth säger själv att han tycker att Transport i dag sviker sitt uppdrag när man låter ”utländska arbetare dumpa lönerna”. Men han håller inte med om att det är en främlingsfientlig inställning.
– Jag vet inte hur du kan kallar det rasism att man slår vakt om människor i den egna nationen och deras arbetstillfällen.

Men Martin Viredius säger att uteslutningen inte har att göra med Björn Fälths åsikter utan hans agerande som kommunpolitiker. Stöttestenen är ”den nationalistiska principen” som återfinns i Sverigedemokraternas principprogram.
– Tillämpar man den principen gör man livet till ett helvete för de flera tusen invandrade transportarbetarna som är medlemmar i dag.
Han säger dock att man samtidigt inte ska sticka under stol med att det existerar en betydande lönedumpning där utländsk arbetskraft konkurrerar med underbud. Men den ska man motarbeta med en kombination av lagstiftning och organisering av den utländska arbetskraften.
– Kampen mot lönedumpning får aldrig ske utifrån främlingsfientliga motiv utan utifrån likabehandlingsprincipen. Det handlar om att få in de här personerna i kollektivavtalet.

Men den uteslutne Björn Fälth tycker inte att hans politiska engagemang är oförenligt med stadgarna. Han nu ska ”ta strid mot transport” och överklaga beslutet, något som Martin Viredius ställer sig frågande till.
– Jag förstår faktiskt inte vad han menar. Förbundstyrelsen är de har mandat att tolka stadgarna. Uteslutningen är inte konstigare än att Sverigedemokraterna själva utesluter personer med för tydligt nazistiska åsikter ur partiet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga