Inrikes

Får konflikten på köpet

Berns är till salu. Men med köpet följer också den fackliga konflikten, det lovar Hotell- och Restaurangarbetarsyndikatet av SAC. På lördag har Berns varit under blockad i ett år.

Berns Salonger kommer att säljas, när det multinationella fastighetsbolaget London Regional Properties avvecklar hela sitt skandinaviska ägande. Försäljningen för hela fastighetsinnehavet utom just Berns är redan klar.
Försäljningen förväntas ske i vår, men en att Berns byter ägare kommer inte innebära ett slut på den fackliga konflikten.

– Den som köper Berns, köper en konflikt med Syndikalisterna. Är situationen inte löst kommer det vara den nya ägarens ansvar att verka för en lösning, säger Ruben Tastas Duque talesperson för Hotell- och Restaurangarbetarsyndikatet.

Han säger att syndikatet kommer ställa samma krav på den nya ägaren – återanställning av de uppsagda syndikalisterna och en kompensation för den tid de varit utan arbete. Om inte återanställning är aktuellt kommer syndikatet kräva ett så kallat utköp.

– Vi vill inte nämna några summor utan vill helst komma till förhandlingsbordet förutsättningslöst. Vår utgångspunkt är att de sparkade ska få sina jobb tillbaka, säger Ruben Tastas Duque.

Anspråken gällande återanställning gäller i dag tre medlemmar, medan krav på kompensation även omfattar ytterligare två. Under tiden för deras arbete på Berns var de asylsökande, men med förlusten av jobbet förlorades också möjligheten att stanna i Sverige.

– Berns ansvarar för att de här två mongoliska tjejerna hamnat i den här situationen. Företaget hade möjligheten att låta dem jobba vidare och därmed få stanna kvar i landet, säger Ruben Tastas Duque.

Försäljningen av Berns sköts av fastighetsförvaltaren DTZ Sweden. Trots stormen kring nöjesetablissemanget tror inte Fredric Lidjan, ansvarig för Bernsförsäljningen på DTZ, att affären blir nämnvärt komplicerad.

– Nej, det kommer nog bli ett av våra enklare uppdrag. Jag tror att vi hittar en bra nivå mellan köpare och säljare, säger han.

Fredric Lidjan säger att han inte är särskilt insatt i den fackliga konflikten och säger att det är första gången han ställs inför en liknande situation. Men de kommer att vara tvungna att informera köparna om konflikten i samband med försäljningen, vilket skulle kunna avskräcka vissa intressenter.

– Vi står för transparens och kommer berätta allting, men hur det kommer påverka eventuell försäljning det kan jag inte svara på. Det är klart att det inte är positivt, säger Fredric Lidjan, affärsområdeschef på DTZ Sweden.

Affären förväntas som tidigast vara klar i april, men i väntan på besked om vem köparen blir kommer de syndikalistiska konfliktåtgärderna fortgå. På lördag har Berns varit under facklig blockad i exakt ett år.

– På lördag kommer vi ha en stor jubileumsblockad. Det kommer att bli en trevlig stund med musik och många kamrater närvarande. Om konflikten är vunnen då blir det segerfest också, säger Ruben Tastas Duque

Trots ett års konfliktåtgärder är syndikatet fortfarande inställt på seger. I väntan på vinst använder medlemmarna sin fantasi. På onsdag träder ett nytt varsel i kraft som innebär en blockad mot att sätta upp Berns affischer.

– Vi ställde redan från början in oss på att striden skulle vara långvarig. Nu blir nätterna varmare och vi har en förhoppning om att det här ska vara löst till våren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga