Utrikes

”Vem kommer att leva till 60 år?”

Ett nytt lagförslag om att pensionsåldern i Malawi ska fastställas till 55 år för kvinnor och 60 år för män väcker upprörda känslor. Anledningen? Den förväntade medellivslängden i landet är bara 50 år.

För första gången planerar Malawi att fastställa en officiell pensionsålder. Hittills har företagen slutit egna avtal med sina anställda och gjort utbetalningar till pensionsfonder som de anställda haft tillgång till vid behov.

Enligt lagförslaget skulle pensionssystemet formaliseras och bli obligatoriskt, vilket bland annat skulle innebära att de anställda inte längre skulle kunna komma åt pengarna förrän de nått den angivna pensionsåldern.

Arbetstagare skulle endast kunna gå i pension tidigare med hänvisning till medicinska skäl.

Den föreslagna pensionsåldern – 55 år för kvinnor och 60 år för män – väcker dock vrede. Anledningen är att landets förväntade medellivslängd, enligt Världshälsoorganisationen, endast uppgår till 50 år.

Luther Mambala, ordförande för den fackliga centralorganisationen Malawi Congress of Trade Unions, MCTU, menar att lagförslaget innebär att de flesta aldrig kommer bli gamla nog att få pensionsersättning.

– Att låta människor vänta på pensionen tills de är 60 år är bedrägeri.

MCTU menar att lagförslaget har utformats efter en modell från rika länder där medellivslängden är hög och inte tar hänsyn till förhållandena i Malawi. Enligt Mambala borde pensionsåldern vara 40 år för kvinnor och 45 år för män.

Förbundet bedriver nu informationskampanjer kring lagförslaget och uppmanar arbetstagare att kräva att regeringen backar.

MCTU har också hotat med strejker om inte arbetstagarnas intressen tillvaratas.

Samtidigt har många anställda sagt upp sig från sina arbeten för att kunna ta ut sin andel av sitt fondsparande eftersom de befarar att de inte kommer se röken av pengarna om lagförslaget antas.

Patrick Lunda, en 30-årig journalist som tidigare arbetade inom mediebolaget Blantyre Newspapers Limited, är en av de som valt att lämna sin anställning på grund av det nya lagförslaget.

– Innan lagförslaget lades fram hade jag ingen tanke på att säga upp mig. Men med tanke på min ålder kände jag att det inte fanns någon anledning till varför jag skulle vänta i ytterligare 30 år för att få ut min pension.

Patrick Lunda hänvisar till den låga medellivslängden i landet. Han är helt enkelt rädd att dö innan han når den nu föreslagna pensionsåldern.

På samma sätt resonerar 45-åriga Mercy Muyaya, tidigare sekreterare på en textilfabrik, som också sade upp sig för att få del av den pension hon sparat ihop under de 20 år hon arbetat vid fabriken.

– Jag kommer att använda min pension för att starta ett eget företag. Pengarna har sparats för ett syfte och det vore inte bra att få pensionen utbetalad först när jag blivit gammal och svag. Jag är helt emot att införa någon åldersgräns.

Billy Banda från människorättsorganisationen Malawi Watch säger att arbetstagare nekas sina rättigheter i och med det nya lagförslaget.

– Hur många av oss kommer att nå 60 års ålder? Syftet ska vara att du kan få del av förmånerna när du lever och har hälsan så att du kan använda pengarna. Det här lagförslaget går stick i stäv med pensionens syfte.

Malawis politiska elit fortsätter att hävda att det nya förslaget kommer att gynna arbetstagarna.

Arbetsmarknadsminister Yunus Mussa säger att regeringen är beredd att diskutera de frågor som MCTU lyft.
Hittills har dock inga diskussioner inletts. Det nya lagförslaget kommer att läggas fram inför landets parlament i november.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar