Attacker mot klädarbetare

På morgonen den 25 augusti attackerades ett sextiotal klädarbetare brutalt utanför textilfabriken Viva Global i Gurgaon, Indien. 16 kvinnliga arbetare misshandlades svårt och fackföreningsledaren Anwar Ansari fördes bort av okända män för att släppas tolv timmar senare, också han svårt misshandlad.

Attacken mot arbetarna kommer bara några veckor efter att den engelska tidningen The Observer släppt en stor rapport om missförhållanden vid Viva Global och efter månader av kampanjarbete för att förbättra arbetsvillkoren vid fabriken. En fabrik som räknar tre av Englands största och mest fashionabla klädkedjor – Marks & Spencer, Gap och Next – till sina köpare.

Hård kritik har bland annat framförts mot riktade avskedanden, påtvingad övertid, löner långt under de fastställda miniminivåerna och brist på dricksvatten för arbetarna.

Även trakasserier, inklusive dödshot, har ökat vid fabriken under de senaste veckorna. Så sent som den 23 augusti försökte till exempel tjänstemän vid Viva Global hindra arbetare från att ta sig in i fabriken och hotade samtidigt fackföreningsledare och arbetare.

Samma dag hölls ett möte mellan fabriksledningen, landets arbetsmarknadsdepartement och fackföreningen Garment and Allied Workers Union, GAWU.

Vid mötet träffades en uppgörelse om återanställning av avskedade samt stopp för våld och trakasserier mot fabriksarbetarna, och en lösning på situationen såg ut att vara i sikte.

Men efter attacken och bortförandet av Anwar Ansari två dagar senare har situationen istället spetsats till ytterligare och en ständigt pågående demonstration hålls nu utanför fabriken med stöd av sympatisörer.

– Fackets krav är att alla avskedade arbetare återanställs och att ledningen för fabriken ber arbetarna om ursäkt, säger Rajeev Singh, aktivist från arbetsrättsorganisationen Mazdoor Ekta Manch, som engagerat sig i frågan.

Efter polisförhör och sjukhusbesök anslöt Ansari till demonstrationerna utanför fabriken, blåslagen och skakad men vid liv. Han säger själv att han misstänker att ledningen för Viva Global är inblandad i hans bortförande.

– Jag togs till ett buskigt och vattenfyllt område där jag hotades till livet, säger Ansari i ett polisförhör som Arbetaren tagit del av. Och jag hörde kidnapparna nämna namn på tjänstemän och chefer på fabriken.

Ansari säger också att de som attackerade honom sade att detta var hans sista chans att upphöra med fackliga aktiviteter.

Missförhållandena vid Viva Global, och den uppmärksamhet fallet fått, har gjort att de tre stora, engelska klädkedjorna plötsligt befinner sig mitt i en svältlönefabriksskandal som upprört England. Alla tre företagen har tvingats erkänna att det förekommit påtvingad övertid, och Gap har själva funnit vad de kallar ”allvarliga brott mot lönesättningen”.

Samtidigt försvarar sig Marks & Spencer – som förra året lanserade en så kallad ”etisk handlingsplan” med en massiv reklamkampanj – med att företaget agerat snabbt mot sin indiska leverantör.