Debatt

”Utvisningsbeslutet måste hävas”

Som asylsökande i Sverige befinner man sig i ett rättslöst ingenmansland. Hameed Al-Obaidi som är från Irak ska utvisas efter att ha vägrat bli spion åt Säpo och Migrationsverket har gjort det omöjligt för honom att överklaga. Liknande rättshaverier sker hela tiden, det är snarare lag än undantag. Vi vägrar acceptera den svenska statens rasistiska spel med människors liv. Det skriver Linn Bursell och Moa Sten, aktiva inom nätverket Ingen människa är illegal.

Hameed Al-Obaidi sitter inlåst på Flens förvarsenhet efter åtta dygns isolering på Kronobergshäktet i Stockholm. Han har de senaste veckorna flyttats omkring mellan olika isoleringsceller, häkten och låsta förvar runt om i landet. Det började med att han hämtades från Bodens flyktingenhet för att låsas in på polisstationen. Därefter har han, utan några förklaringar förflyttats till Gävle, Sundsvall, Luleå, Stockholm och nu sist Flen.

Hameed kom till Sverige i oktober 2007 för att söka asyl på grund av sin politiska aktivitet och kritik gentemot USA:s ockupation av Irak. Innan Hameed blev inlåst på Kronobergshäktet, den 15 juli, blev han med våld tvingad ombord på ett flygplan av två poliser, en person från kriminalvården och en säkerhetsansvarig från Arlanda. Planet skulle till Bagdad. När han gjorde motstånd och krävde att få tala med kaptenen försökte de se till att ingen skulle se honom genom att använda planets bakdörrar. Hameed lyckades dock få besättningens uppmärksamhet och han sa till dem att ”I Sverige finns det inget dödsstraff, därför skickar de mig till mitt eget land för att döda mig där.” Kaptenen vägrade att flyga med Hameed ombord.

Hameed kan i dag visa upp hundratals sidor av brev, sjukintyg, mejlkonversationer. Han har fotografier på sin politiska aktivitet i Sverige, Irak och Jordanien, artiklar om ockupationen, om oljan, om korruption, dokument på minst fem språk, översättningar som migrationsverket gjort som Hameed säger är felaktiga eller ofullständiga. Han har kopior på brev till migrationsminister Tobias Billström, migrationsverkets chef Dan Eliasson, till Kungahuset, till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Hameed beskriver att han under sin tid som asylsökande i Sverige inte bara förlorat sin tilltro till regeringen och rättsväsendet, utan också tron och tilliten till andra människor. När han träffar en av Ingen människa är illegals medlemmar för att berätta sin historia, säger han ”Med all respekt för dig så måste jag fortfarande berätta, att när du sitter här framför mig så undrar jag om du jobbar för Säpo”.

Under hösten 2008 kallades nämligen Hameed till ett möte med den svenska säkerhetspolisen, Säpo. Han trodde att det gällde hans asylansökan, men när han kom till mötet frågade Säpo om han vill arbeta för dem och spionera på andra personer med irakisk bakgrund, berätta vad de säger i moskén och vilka ekonomiska transaktioner som görs eller diskuteras. Han svarade dem att han inte är rätt person för uppdraget och att han inte vill arbeta för dem. Några dagar senare fick han sitt första avslag på sin asylansökan. Hameed överklagade genast beslutet till migrationsdomstolen och skrev att han vill företräda sig själv och avsäga sig sitt juridiska ombud. Migrationsverket lovade att hans ärende kommer att behandlas inom sex månader.

Med tiden gick och Hameed fick inget veta om hur det gick med hans överklagan. Han ringde och skrev till Migrationsverket men det enda besked han fick är att han ska vänta på post. I februari 2010 fick Hameed besked om att hans ansökan avslogs redan den 16 december 2009, det vill säga att hans överklagan behandlats av migrationsdomstolen helt utan hans vetskap eller deltagande. ”Mitt asylärende här i Sverige är avslutat och jag har inte ens sett en rättssal. De ska utvisa mig utan rättegång och utan pass. Det handlar om politik, om korruption och om regeringars intressen” säger Hameed.

Hameeds berättelse är som en Kafkaprocess, en beskrivning av en skenrättegång och den visar upp ett system där allt förändras efterhand och inget följer den rättsliga ordning som annars sägs vara så fast. Hameed beskriver asylprocessen som det undantagstillstånd det är, en process mellan två parter där den ena har all makt.

Genom att tala om migration och makt i termer av juridik blir migrationsfrågan avpolitiserad. Juridik är en del av statens politiska agerande och när ett beslut väl har fattats ska det inte finnas plats för motstånd. Vi i nätverket Ingen Människa är Illegal menar att vi måste se hur den svenska statens rasistiska spel med människors liv inte får accepteras, bara för att det råkar kallas ”att följa utlänningslagen”. För Hameed blir den maktfullkomlighet som regeringen, polisen och myndigheter utövar över människor smärtsamt tydlig. Å ena sidan kan Hameed tillfrågas att samarbeta med den svenska säkerhetspolisen, när han tackar nej kan han hämtas av polis, låsas in och isoleras i väntan på att deporteras utan att ha begått något brott. Utlänningslagen och asylprocessen blir redskap för inlåsning och uteslutande för den som inte vill samarbeta.

Undantagstillståndet är det normala i asylprocessen. Undantagstillståndet betyder att allt är upphävt men ändå finns vissa regler och ramar som den som utlyst undantagstillståndet bestämmer. I detta undantagstillstånd tycks det normala vara inlåsning, isolering, våld, och rasistiska institutioner. Nätverket Ingen människa är illegal vägrar att acceptera detta och kräver att Hameeds utvisningsbeslut hävs.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar