Debatt

Män våldtar – inte monster

Rättegången mot den före detta länspolismästaren Göran Lindberg är i gång. Denne man av ordning anklagas bland annat för ett antal grova våldtäkter och flera fall av koppleri. I debatten spekuleras det hej vilt om hur en man med ett förflutet som rektor på polishögskolan kan vara i stånd att utföra något så vidrigt och […]

Rättegången mot den före detta länspolismästaren Göran Lindberg är i gång. Denne man av ordning anklagas bland annat för ett antal grova våldtäkter och flera fall av koppleri.

I debatten spekuleras det hej vilt om hur en man med ett förflutet som rektor på polishögskolan kan vara i stånd att utföra något så vidrigt och samtidigt arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor.
Det skrämmer mig att folk är förvånade. Sedan när blev det en nyhet att maktens män med det enorma spelutrymme makten medför väljer att utnyttja den?

I maktens natur ingår våld och förnedring där sexuella våldshandlingar ofta visar sig vara ett uttryck för detta. Myten om den äcklige ensamme slusken som köper sex borde vara ett minne blott, men på något sätt tenderar vi att nagla oss fast vid en bild av en gärningsman som inte riktigt passar in vårt samhälle, någon som vi kan ta ett kliv ifrån och skåda på avstånd. Detta trots att vår historia och verkligheten visar den totala motsatsen.

Kvinnans kropp har alltid varit till salu och är det än i dag. Prostitution är en av mänsklighetens äldsta kulturformer där patriarkatet har en avgörande roll. Den sexuella driften och rätten att uttrycka den har alltid tillskrivits det manliga könet och än i dessa dagar höjs det på ögonbrynen om en kvinna säger att hon är kåt. Kvinna och kåthet ses fortfarande som motpoler och så länge som hora/madonna-komplexet lever kvar kommer heller inte en kvinnas kropp att tilldelas just henne.

Se bara på alla rättsliga processer gällande våldtäkter – hur vanligt är det inte att strålkastarljuset riktas mot kvinnan, hennes klädsel och beteende i stället för den misstänkte förövaren? Detta är vardagsmat som möter oss hela tiden.

Att köpa sex är utan tvekan ett sätt att utöva makt. Att betala för en kropp och sedan äga den innebär per automatik total makt. Mannens historia vittnar om förtryck mot kvinnor just på grund av kön. Så har det sett ut och så ser det ut även 2010. Män köper sex för att de tar sig rätten just på grund av att de äger den. Maktkänslan är drivkraften och sex är inte nog – hon ska också förnedras i form av perversa våldsformer.

Patriarkatet lever och frodas i varenda liten vrå: i media, på arbetsplatsen och framförallt i hemmet. Kvinnor misshandlas, våldtas och dödas just på grund av sitt kön, och våldsutövaren är ofta en trevlig, utåtriktad man med familj och barn.

Just på grund av detta förvånas jag inte ett dugg över att den förre länspolismästaren Göran Lindberg, som inom poliskåren fick smeknamnet ”kapten klänning”, står anklagad för ett flertal våldtäkter och koppleri. Han tillhörde maktens topp inom rättsväsendet och var dessutom en fena på mäns förtryck mot kvinnor.

Förr eller senare kommer det att dyka upp fler avslöjanden om maktens män, säkerligen ännu hemskare. Jag kommer inte heller då att bli förvånad och jag hoppas att den debatten kommer att handla om det strukturella våldet gentemot kvinnor som patriarkatet bär ansvar för, i stället för att måla upp våldsutövarna som ”monster” som inte passar in i vårt fina jämställda samhälle.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984