Inrikes

Hatbrott – en del av vardagen

En ny rapport visar att antalet anmälda hatbrott mot taxichaufförer med annan etnisk bakgrund än svensk ökar. Arbetaren har träffat två taxichaufförer som upplevt flera fall av rasism och våld.

Sedan i höstas jobbar en polis i varje polisdistrikt i länet med att kartlägga hatbrott. Mikael Ekman, chef för Stockholmspolisens hatbrottsjour, anser att rapporten är en anmärkningsvärd temperaturmätare på hur människor behandlas i Sverige.
–Det är ensamma gärningsmän som av en tillfällighet förolämpar och ofredar taxichaufförer, säger han.

Yrkeschaufförer med invandrarbakgrund är i klar majoritet på Taxi 020. Varje vecka får företaget in larmrapporter med inträffade incidenter om våld, hot och bråk.
–Läget för våra förare i allmänhet är att det blivit tuffare, säger Arne Danell åkerichef på Taxi 020. Bilarna har utrustats med kameraövervakning och larmknappar.

Mohammed Dastani, en av taxiåkarna på Taxi 020, berättar om diskrimineringar och våld.
–En man i 60-årsåldern vägrade att åka med mig nattetid från Bro till Stockholm för att jag inte är svensk, säger han. Han hade begärt att få en vit taxichaufför i växeln. Trots att det är svårt att få taxibilar så sent vägrade mannen åka med mig.
Mohammed Dastani har under körningar fått frågor som ”Vad gör du i mitt land?” av kunder och känner sig diskriminerad. Han har utsatts för misshandel med en pistolkolv av en kund som saknade pengar, och han tycker att den aggressiva tonen bland vissa kunder nattetid är obehaglig. För ett och ett halvt år sedan blev han slagen i huvudet med en hammare vid ett rånförsök.
–Mörkertalet är stort, många väljer att inte anmäla utan tar trakasserierna. Att anmäla är för krångligt och leder ingen vart, säger han.

Kollegan Akin Öncü upplever förolämpningar av kunder, män som kvinnor, nästan varje dag.
– De undrar varför jag kommit till Sverige och säger kränkande saker till mig som ”svartskalle”.
Enligt hans tioåriga erfarenhet av Sverige är attityderna från kunderna endast en spegling av hur samhället ser på invandrare.
–Ibland pratar kunderna om invandrare när jag lyssnar, då blir jag ledsen. Vid en körning sade tre killar att det är bra att invandrare kommer till Sverige för att städa och köra taxi. Jag svarade dem inte.

För drygt ett år sedan utsattes Akin Öncü för knivhot.
–Jag mådde dåligt efter det och fick panikångest. Utan stödet från arbetsgivaren hade det inte gått. Jag fick ingen hjälp eller ersättning från samhället, Försäkringskassan tvingade mig att jobba efter två månader. Men det gick inte.
Han blev tvungen att sälja sitt hus och andra tillgångar. Under ett år klarade han bara av att arbeta sporadiskt. Nu har han skulder och törs inte längre köra nattetid. Förövaren dömdes i hovrätten till tre års fängelse, Öncü fick ett skadestånd på 189000 kronor, men det motsvarade bara en del av hans förlorade arbetsinkomst.

Fakta Hatbrottsrapporten

• Polisen i Stockholm har under 1 juli till den 31 december 2009 gjort en kartläggning som bygger på granskade hatbrottsanmälningar.
• Främlingsfientlighet är det vanligaste motivet till hatbrott och kan kopplas till 77 procent av brotten.
• 19 procent av hatbrotten sker på arbetsplatser. Särskilt utsatta yrkesgrupper är enligt rapporten taxichaufförer och poliser.

Källa: Polismyndigheten i Stockholms län

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga