Inrikes

Protester mot nytt H&M i Israel

Det multinationella företaget Hennes & Mauritz öppnade ännu en klädbutik i Israel den 15 april – denna gång i staden Haifa. Protesterna mot klädjätten fortsätter.

Zenit (11/2010) har tidigare rapportet om manifestationerna mot H&M:s etablering i Israel och på ockuperat område. Företaget fortsätter att hävda det opolitiska i sitt agerande.
– Vi är ett inte ett politiskt bolag och vi tror på att handel främjar utveckling, säger Malin Björne, presskontakt på H&M i Sverige.
Enligt henne finns det ingen motsättning i att starta butiker på ockuperad mark och samtidigt notera ekonomiska toppresultat.
– Vi ser det inte så. Vi bryter inte mot något FN-direktiv, FN har ju inte gått ut med några sanktioner mot Israel.
Men Camilla Eriksson, ansvarig för protestkampanjen i Umeå, menar att företaget genom sitt agerande friskriver Israel från ansvar för de krigsbrott som har begåtts.
– Det är allt annat än opolitiskt. Vi vill att H&M fryser alla sina Israel-kontakter till den dag då Israel respekterar de mänskliga rättigheterna och drar tillbaka ockupationen.

Kampanjen i Umeå, liksom i Göteborg, Malmö och Stockholm, är en del av den globala proteströrelsen BSD (Boycott, Divestment and Sanctions) som initierades av det palestinska civilsamhället 2005. Rörelsen ser bojkott som en viktig metod för att stävja företagsinvesteringar i Israel och förtrycket av Palestina. Den globala H&M-kampanjen engagerar i dagsläget över 50 organisationer i 15 länder.
Ännu ett exempel på det starka engagemanget i protesterna är Emmaus Björkå. De ber sina kunder att skänka en tia extra till Ship to Gaza när de handlar begagnade H&M-kläder, och har nu överlämnat 50 000 kronor till organisationen.
För varje ny butik klädkedjan öppnar kommer protesterna enligt Camilla Eriksson att fortsätta.
– Det vi märker av är att uppslutningen kring kampanjen tilltar ju fler manifestationer vi genomför världen över, säger hon.
De första H&M-butikerna öppnades i mars i Tel Aviv och Jerusalem. Företaget planerar ytterligare fyra butiker i Israel.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga