Utrikes

Protester utanför och inne på Bella Center

Tanken var att delegater och aktivister inifrån Bella Center, där FN:s klimattoppmöte hålls i Köpenhamn, skulle träffa aktivister utifrån för ett så kallat folkets klimatmöte. Men polisen lyckades hindra båda grupperna från att träffas.

När Friends of the Earths 90 personers stora delegation vid klimattoppmötet i Köpenhamn, med medlemmar från världens alla hörn, skulle gå in på Bella Center imorse stoppades de i dörren. Deras ackrediteringar hade upphört att gälla, och FN:s sekreterare Yvo de Boer meddelade att det var på grund av ”säkerhetsskäl”. Sannolikt hade det att göra med dagens planerade manifestation som stöddes bland annat av aktivister från Friends of the Earth, FoE.
Samtidigt som en stor demonstration, under parollen ”Reclaim the Power” skulle närma sig Bella Center utifrån skulle även delegater och ackrediterade NGO-representanter komma ut. Tanken var att de skulle mötas i en ”Peoples Assembly”, ett folkets klimatmöte. När FoE-delegaterna fick vända i dörren ordnade de en sit in i Bella centers foajé.

Redan klockan åtta på morgonen samlades cirka 3000 personer till en demonstration utlyst av det internationella närverket Climate Justice Actions och började sin marsch mot Bella Center. Precis som under måndagens demonstration bildade aktivisterna en mänsklig kedja runt demonstrationen för att förhindra polisen från att gripa folk. Innan demonstrationen nådde sin slutdestination började polisen ropa ut ur sina högtalare:
– Den som inte respekterar polisen kommer att gripas.
Väl framme, några hundra meter från Bella Center deklarerade polisen demonstrationen avslutad:
– Detta är polisen. I drottningen och lagens namn förklarar jag denna demonstration upplöst.
Demonstranterna började då trycka på framåt i syfte att pressa sig igenom poliskedjan, men polisen tryckte tillbakademonstrationen med hjälp av pepparsprej och batongslag.

Samtidigt samlades också en reducerad skara demonstranter inne på centret. Gruppen bestod av ett 50-tal personer, varav två uppges ha varit delegater från Bolivia och resten ackrediterade från olika frivilligorganisationer.
Christophe Aguiton från franska Attac fick frågan om syftet var att obstruera förhandlingarna, vilket han tillbakavisade:
– Nej, vi vill inte blockera mötet, tvärtom, vi vill att förhandlingarna ska fortsätta och bli framgångsrika. Vi vill se ett bra avtal som tar hänsyn till de industrialiserade ländernas historiska ansvar. Men vad som händer nu är att industrialiserade länder i EU och USA vägrar ta hänsyn till utvecklingsländernas krav. Därför vill vi skapa ett folkets klimatmöte och föra fram kraven från Syd.
Aguiton sade också att demonstranterna hade klara riktlinjer om att inte använda våld.
Bland övriga deltagare syntes den franske bondeledaren José Bové och Henry Saragih, ordförande för Indonesiens bondeförbund som tillhör Via Campesina, den kanadensiska författaren Naomi Klein och den brittiska klimataktivisten och forskaren Larry Lohmann.

Strax efter klockan elva förklarade den amerikanske regnskogsaktivisten Joshua Kahn Russel: låt oss gå ut till våra vänner och under högljudda slagord och i intensiv mediabevakning påbörjades en marsch genom Bella Center. Folkmassan gick ut genom utgången och släpptes även förbi en polisavspärrning i riktning mot den plats där demonstranterna på utsidan hade samlats. Men efter ytterligare något hundratal meter framförde Christophe Aguiton ett meddelande från polisen:
– De arresterar folk utanför, och om vi vill gå ut till dem nu kan vi också bli arresterade. Alternativet är att vänta. Vad ska vi göra?
Efter en snabb omröstning medelst handuppräckning där ”nu” fick betydligt fler röster än ”sen” fortsatte marschen i sakta mak. Enligt demonstranterna fick de även polisens tillåtelse att gå över en smal gångbro men polisen spärrade till slut av den och ett långt ställningskrig startade. Demonstranterna vägrade först backa när polisen tryckte på. Bron rensades först efter att polisen tog fram batonger och gick loss ganska brutalt på de första leden.

Adrian Wilson från San Fransisco var en av demonstranterna i första ledet, och han fick batongslag på axlar, ben och öra. Han förlorade sitt örhänge i sammandrabbningen och blodet rann ner på halsen.
– Först sade polisen att de skulle tillåta oss att gå ut och träffa våra vänner, men sedan ändrade sig polisen och slog oss ganska rejält i huvudet och på axlarna.
Trots att gruppen från insidan aldrig lyckades möta demonstrationen på utsidan var han nöjd.
– I dag var en mycket viktig dag för rörelsen för klimaträttvisa. För första gången stod delegater och aktivister upp tillsammans i ett försök att skapa ett gemensamt möte för dem som exkluderas från förhandlingarna. I dag lyckades det inte men vi kommer att fortsätta försöka. Polisen har större styrka, uppenbarligen, men vi har övertygelsen och rättvisan på vår sida.

På folkets klimatmöte som till slut startade under bar himmel talade bland andra Alexandra Almeidas från Ecuador.
– Vi är här för att deklarera att exploateringen av fossilbränslen, särskilt olja, som har pågått i snart 150 år, är på väg att gå mot sitt slut. Vi föreslår att vi ska lämna oljan i marken. Det är den verkliga lösningen, och inte en av de falska lösningar som diskuteras i Bella center. Där inne är det business as usual – där platsar inte vårt förslag i deras utsläppshandel, marknader, och CDM.
Den franska bonden Josie Riffaud, som är europeisk delegat från bonderörelsen Via campesina talade till rungande applåder:
– De stoppar oss från att komma in och prata. Men vi kan ha vårt Folkets klimatmöte här.
– Vi är här för att vi ska återta makten, återta rätten att existera, återta makten för att rädda klimatet. Därinne kommer de bara på falska lösningar, lösningar som krossar bönderna. Här finns lösningarna för att rädda klimatet, sade hon.

Även Ian Terry, en av arbetarna som var med och ockuperade vindkraftfabriken Vestas talade på folkets klimatmöte.
– När vi återtar makten så vet vi att i det ögonblicket är de rädda – det är därför det polisen agerar med sådant övervåld.
– Nu måste vi alla återvända hem och hitta mer människor. I nord och i syd så måste vi människor att jobba tillsammans. Det är det enda sättet, sade han.

Ungefär samtidigt som de frusna och i några fall blåslagna demonstranterna lunkar mot tunnelbanan upplöser FoE sin sit in i Bella Centers foajé. Kajsa Lindqvist från Miljöförbundet Jordens vänner – FoE:s svenska avdelning – berättar att de till slut i stället för sina 90 ackrediteringar erbjöds 12 denna dag och bara 4 följande dag
– Vi beslutade att inte utnyttja dem utan tillsammans åka in till Klimaforum09 i stället, säger hon.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984