Inrikes

Ingen ombildning för Kastanjegården

Den tumultartade ombildningen till bostadsrätter vid Kastanjegården i Dalen, Stockholm, som Arbetaren tidigare skrivit om har stoppats efter att bostadsrättsföreningen avböjt Svenska Bostäders bud.

Det kom till Hyresgästföreningens kännedom att personer som inte längre bor kvar i området ändå har folkbokfört sig på sina adresser, för att vara röstberättigade vid köpstämmorna.
– Vi började kartläggningen redan i samband med köpstämmorna. Efter sista köpstämman kollade vi personernas folkbokföringsadresser mot Skatteverket och fick bekräftat att folk som inte längre bor här ändå har skrivit sig här inför köpstämmorna. En person var skriven i bara två dagar, säger Marie-Louise Granbom, ledamot i Hyresgästföreningen till Arbetaren.
Hyresgästföreningen skickade sedan uppgifterna till Svenska Bostäder som är säljaren av fastigheten. Kort därpå skickade Svenska Bostäder ett brev till alla hyresgäster där det bekräftas att köpet är stoppat eftersom bostadsrättsföreningen avböjer erbjudandet om köp av fastigheten. Det innebär att Svenska Bostäder fortsätter som ägare och förvaltare.
Helena Ahlbäck är sekreterare i bostadsrättsföreningens styrelsen Kastanjegården och säger att bostadsrättsföreningens medlemmar är besvikna och ledsna över att det inte blir någon ombildning.
– Att den icke mantalsskrivna hyresgästen inte upptäcktes trots minutiösa kontroller berodde på att företaget Creditsafe lämnat felaktig information till vår ombildningskonsult, säger hon.

Liselott Andersson röstade mot en ombildning och har hotats och trakasserats av sina grannar. Hon välkomnar brevet från Svenska Bostäder.
– När Svenska Bostäder gjorde klart att trakasserier inte tolereras och att hyresgäster som bryter mot det kan bli varnade och till och med vräkta har stämningen här blivit bättre, säger Liselott Andersson till Arbetaren.
Helena Ahlbäck säger att den upprördhet som några på ja-sidan visat inte har något att göra med motståndet mot ombildning i sig, utan enbart metoderna. Reglerna för rösträkning har under ombildningsprocessen ifrågasatts av båda sidor. Sedan 2007 krävs två tredjedelars kvalificerad majoritet för att en ombildning ska gå igenom. Innan stopplagen mot ombildning kom 2007 krävdes endast 50 procents enkel majoritet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar