Ledare

Malmström stärker Europas murar

Ett nationellt rus svepte genom media i helgen. Nej, jag menar inte jublet sedan Zlatan säkrade Barcas seger mot Madrid i el Clásico utan den hyllningskör som utbröt då nyheten att folkpartisten Cecilia Malmström ”mönstrar på”, som Svenska Dagbladet uttryckte det, som EU-kommissionär med ansvar för migration, gränskontroll, säkerhet och polisfrågor. ”Malmström får ansvaret att […]

Ett nationellt rus svepte genom media i helgen. Nej, jag menar inte jublet sedan Zlatan säkrade Barcas seger mot Madrid i el Clásico utan den hyllningskör som utbröt då nyheten att folkpartisten Cecilia Malmström ”mönstrar på”, som Svenska Dagbladet uttryckte det, som EU-kommissionär med ansvar för migration, gränskontroll, säkerhet och polisfrågor. ”Malmström får ansvaret att skydda våra medborgare och värna deras säkerhet”, sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Svenska ledarskribenter pyste av stolthet: ”Rätt kvinna på posten” (GP), ”Vi kan vara stolta” (Expressen), ”Sverige har lyckats ovanligt väl” (DN). Utnämningen är ”lika logisk som välkommen” (Sydsvenskan). ”Ett kvitto på att Sverige numera tas på större allvar i EU” (SvD).

Ingen påpekade det absurda i att asylpolitik sammanförs med säkerhet istället för mänskliga rättigheter. Tvärtom manar hejarklacken Malmström att förverkliga Stockholmsprogrammet, Sveriges hjärtefråga under ordförandeskapet. Programmet ska garantera ”säkerhet och frihet” genom digital kartläggning av EU-invånarnas privata och politiska liv, förstärkt polisiärt samarbete för att bekämpa illegal
invandring och terrorism, utlokaliserad migrationskontroll genom att etablera fler flyktingläger utanför EU – för att avlasta de 224 slutna flyktingläger som upprättats inom EU – och militariserad gränskontroll genom utbyggnad av Frontex, byrån för gränskontrollsamarbete. Det är också här Malmström vill göra sin insats: ”Det handlar om att omsätta Stockholmsprogrammet i praktiken”, sade hon. ”Som liberal tror jag på ett starkt Europa”.

Frontex tillkom för att koordinera EU:s gränskontroll, utveckla biometriska identifikationsmetoder och bistå ”frontstaternas” gränsbevakning med ny teknologi och samordnade militära insatser. När Schengen utvidgades österut 2007 bistod exempelvis Frontex Slovakien att bygga en virtuell mur längs gränsen till Ukraina med kameror, nattobjektiv, GPS, värmedetektorer och patrullfordon, på det att tusentals flyktingar kunde arresteras och deporteras.
Frontex samordnar patrulleringen av Västafrikas kust för att stoppa båtar med ”illegala” människor. Effektiviseringen medför att skepparna tar större risker. Mellan 2000 och 3000 lik plockas årligen upp ur Atlanten sedan Frontex etablerades. I Medelhavet organiserade Frontex Operation Nautilus, ett samarbete mellan Libyen, Malta och Italien, som år 2008 stoppade 18419 flyktingar från att ta sig in i EU genom flygövervakning och snabbgående patrullbåtar. Enligt den italienske journalisten Gabriele Del Grande deporteras tillfångatagna migranter i låsta containers och dumpas i EU-finansierade flyktingläger i södra Libyen.
”Den illegala invandringen till Europa kan komma att minskas med 20-25 procent år 2009”, sade Frontex vicedirektör förnöjt. För detta har Sverige gjort en insats. Sedan hösten 2009 deltar Sverige med flyg, kustbevakare och poliser i Operation Poseidon som jagar människor i östra Medelhavet. Hittills har drygt 14000 arresterats, varav majoriteten deporteras på godtyckliga grunder. För en vecka sedan sköljdes liken av sex palestinska barn, mellan två och tolv år gamla, upp på Kos, sedan deras jagade båt kapsejsat. Nu tar Malmström över ansvaret. Det återstår att se vad en ”liberal” tolkning av Frontex slogan Libertas, Securias, Justitia innebär i praktiken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar